top of page

Mit tanítanak a kék zónák a hosszú életről? - 2. rész

Updated: Apr 12

Cikkünk első részében beavattunk titeket abba, hogy mik azok a kék zónák, és hogyan lehetséges, hogy a Föld ezen területein szignifikánsan magasabb a várható élettartam. Az öt kék zóna közül Szardíniáról és Ikariáról meséltünk az első cikkben részletesen, most pedig következzen Okinawa (Japán), Nicoya (Costa Rica) és Loma Linda (California).


Okinawa, Japán


A Japán déli végén található szigetek történelmileg az ott élők hosszú élettartamáról ismertek, egykor a halhatatlanok országának nevezték a vidéket. Az okinawaiak körében szignifikánsan kevesebb a rákban, szívbetegségben és demenciában szenvedők aránya, mint hazánkban, és az okinawai nők tovább élnek, mint bármely máshol élő nők a bolygón.



Talán a legnagyobb titkuk a barátok és a család iránti elkötelezettség. Egy erős közösségi hálózatot tartanak fenn, az úgynevezett „moai”-t, egy élethosszig tartó baráti kört, amely támogatja az embereket egészen idős korukig. A moai-ok lényege, hogy a nagyjából egyidőben születő kislányokat egészen kiskorukban 5 fős baráti társaságokba rendezik a szüleik. Onnantól kezdve naponta találkoznak és életük végéig támogatják egymást. Gondoljuk el, hogy milyen szintű terhet vesz le az ember válláról, amikor tudja, hogy bármi történjék is vele, égjen le a háza, veszítse el a munkáját, mindig van négy barátja, akikre bármikor számíthat és tudja, hogy támogatni fogják őt! Egy további hangsúlyos egészségfaktor, ami hozzájárul az okinawaiak hosszú élettartalmához az erős életcél érzet, egyfajta hajtóerő, amit a japánok „ikigai”-nak neveznek.


Milyen egészségleckéket tanulhatunk el a japán Okinawától?


#1 Találjuk meg az ikigai-t életünkben!

Amikor megtaláljuk azt a célt, amely értelmessé teszi életünket, onnantól kezdve minden nap van miért kikelnünk az ágyból és ez jelentős egészségvédő hatást nyújt. Az idős okinawaiak nem is ismerik a nyugdíj kifejezést, hiszen 65-70 év felett is aktívak maradnak. Életük utolsó fejezetében is minden nap tesznek azért, hogy beteljesítsék az életcéljukat. Keressük meg, mi az a tevékenység, amiben jók vagyunk, amire szüksége van a világnak és amiért megbecsülnek minket!

#2 Éljünk főként növényi étrenden!

Az Okinawában élők étrendjét 97%-ban teljes értékű növények teszik ki. Pirított zöldségekből, édesburgonyából és tofuból álló ételeik magas tápanyag- és alacsony kalóriatartalmúak. Mindemellett ételeiket egy Japánban népszerű zöldséggel, goyával színesítik. A goya antioxidánsaival és vércukorszint-csökkentő vegyületeivel különösen egészséges.


Míg a száz évet is megélő okinawaiak fogyasztanak némi sertéshúst, ezt hagyományosan csak ritka ünnepségekre tartogatják, és akkor is csak kis mennyiségben. A hús alternatívájaként azonban gyakran fogyasztanak fehérjében gazdag szójakészítményeket, mint például tofut vagy misot – ez utóbbiból finom miso levest készítenek. A tofuban található flavonoidok segíthetnek megvédeni a szív- és érrendszer egészségét, valamint védelmet nyújthatnak mellrák kialakulása ellen. A fermentált szójaételek hozzájárulnak az egészséges bélflórához, és további előnyöket kínálnak. Hogy még egészségesebbé tegyék életmódjukat, az okinawaikat gyakran saját termesztésű gyógynövényekkel gazdagítják ételeiket, mint például kurkumával, bögrefűvel vagy gyömbérrel.


#3 Élvezzük ki a napfényt!

A rendszeres napfény hatására a szervezet D-vitamint termel, amely erősíti a csontokat és egészségesebbé teszi a testet. A mindennapi szabadban töltött idő lehetővé teszi, hogy még az idősebb okinawaiak is optimális D-vitamin-szintet érjenek el egész évben. Amikor csak tehetjük – a megfelelő fényvédelem mellett – élvezzük ki a napfény és a szabadban töltött idő kedvező hatásait!


#4 Éljünk aktívan!

Az idősebb okinawaiak aktív sétálók és kertészek. A tradicionális okinawai házakban nincsenek ülőbútorok. A háztartásban élők padlón étkeznek és a földön ülve tatami szőnyegen pihennek. Még a 100 évnél is időssebbek naponta több tucatszor felkelnek a padlóról és ez a folyamatos mozgás rendkívül kedvező az ízületek védelme és a test egyensúlyérzete szempontjából.

#5 Tartsunk fenn biztonságot nyújtó, szoros baráti társaságokat!

Ahogy fentebb is írtunk róluk, a moai-ok védelmező közösségi hálózatot biztosítanak. Ezek a védőhálók pénzügyi és érzelmi támogatást nyújtanak szükség esetén, és minden tagjuk számára megadják azt a stresszoldó biztonságérzetet, hiszen tudják, hogy mindig van valaki mellettük. Az okinawaiak tisztelettel vannak az idősek iránt, akik képesek maguk mögött hagyni a múltbeli megpróbáltatásaikat és a jelen pillanat örömére fókuszálni. Ezzel a megnyerő életfelfogással kellemes társaságot nyújtanak a fiatalok számára.






Nicoya, Costa Rica


A karibi nemzet gazdaságilag biztonságos és kiváló egészségügyi ellátással rendelkezik, de más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy a nicaraguai határtól délre fekvő, Costa Rica-i Nicoya alkotja az ötödik Kék Zónát.


Az egyik ilyen egészségmegőrző tényező, amely lehetővé teszi a helyiek hosszú, egészséges életét, nem más, mint a „plan de vida” vagyis az ok, amiért érdemes élni. Ez egy olyan előremutató és pozitív szemlélet, ami segíti az időseknek aktívnak maradni. A másik faktor, ami közrejátszik abban, hogy Nicoya felkerült a Natotional Geographic újságírójának térképére, nem más, mint a családcentrikusság. A nicoyai idősek rengeteg időt töltenek családjuk körében, osztoznak egymás örömében és szívesen beszélgetnek unokáikkal, dédunokáikkal. Családi kapcsolataik támogatást nyújtanak nekik és értelmet adnak életük számára.

Mit leshetünk el a nicoyai lakosoktól a hosszú élet titkáról?


#1 Legyen egy plan de vidank!

Ahogy más Kék Zónáknál is említettük, az életcélok ismerete nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez és a hosszú élethez. A nicoyaiak 90 év felett sem feledkeznek meg életcéljukról, így minden nap tudják, hogy miért kelnek fel. Az életcéljaik megvalósítása ösztökéli őket az aktív életre és arra, hogy egy nagyobb jót szolgáljanak.


#2 Ügyeljünk a kalcium bevitelre! Nicoyában kimagaslóan magas a víz kalcium tartalma, amely feltehetőleg megmagyarázza a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát, valamint az erősebb csontokat és a csípőtörések alacsonyabb valószínűségét.


#3 Ápoljuk gondosan társas kapcsolatainkat!

A nicoyai százévesek általában a családjukkal élnek, a gyerekek vagy unokák pedig támogatást és az összetartozás érzését nyújtják. Emellett a százéveseket gyakran látogatják a szomszédok. Tudják, hogyan kell meghallgatni egymást, nevetni és értékelni azt, amijük van.

#4 Legyen könnyed a vacsoránk!

Úgy tűnik, hogy a felesleges kalóriák mellőzése az egyik legbiztosabb módja annak, hogy éveket adjunk az életünkhöz. A nicoyaiak könnyű vacsorát fogyasztanak kora este. A nicoyai százévesek életük nagy részében a hagyományos közép-amerikai étrendet követték, amely tökre, kukoricára és babfélékre épült.

#5 Maradjunk aktívak!

A százévesek Nicoyában egész életükben élvezték a fizikai munkát. Örömüket lelik a mindennapi mozgásos tevékenységekben. Azok az izmok, amelyek folyamatosan mozgásban vannak, nem sorvadnak el, és ez lehetővé teszi, hogy a helyi idősek még száz év felett is jó fizikai állapotban maradjanak.

#6 Napozzunk rendszeresen – de ésszel!

Napozzunk értelmesen. A nicoyaiak rendszeresen élvezik a napsütést, ami segíti a szervezetük D-vitamin-előállítását. Ez hozzájárul az erős csontozathoz és a test egészséges működéséhez. A D-vitamin-hiány számos problémával jár együtt, mint például csontritkulással és szívbetegséggel, azonban a rendszeres, „okos” napozás (kb. 15 perc a lábakon és a karokon) kiegészítheti az étrenddel együtt járó D-vitamin bevitelt, így a napsütés élvezése közben eleget szerezhetünk ebből a létfontosságú tápanyagból.




Loma Linda, California



Loma Linda különlegessége, hogy itt nem hegyekben vagy izolált szigeten élő emberekről van szó, hanem egy látszólag minden szempontból átlagos egyetemi város lakosairól, így a városi ember is példát vehet róluk. Loma Lindában él egy nagy létszámú hetednapi adventista közösség. A hetednapi adventizmus a keresztény vallás egy speciális ágazata, ahol a fizikai egészség megőrzése kiemelten fontos szerepet kap a hitrendszerben. Ők úgy tekintenek a testükre mint, amit ajándékban kaptak, emiatt gondoskodniuk kell egészségük megőrzéséről – ezt a vallásuk írja elő. A születéskor várható átlagos élettartam 90 év, ami majdnem 15 évvel több, mint a magyarok átlagéletkora. Izgalmas tény, hogy a lakosok sokféle nemzetiségűek, így igazán sokszínű genetikai állománnyal rendelkeznek, mégis az életmódjuk az, aminek köszönhetően sokan megélik akár a századik születésnapjukat is.

Mit tanulhatunk a Loma Lindában élőktől?


#1 Iktassunk egy teljes napot a hetünkbe, amit a pihenésnek szánhatunk!

A hetednapi adventisták heti egyszer 24 órányi szünetet tartanak a mindennapi élet teendőiben. Ezt az időt családjukra és barátaikra szánják, ápolják istenkapcsolatukat, valamint, természetben vannak. A rendszeres pihenőnapok bizonyítottan hozzájárulnak a jobb közérzethez, növekvő teljesítményhez és segítenek a kiégés megelőzésében.


#2 Ügyeljünk fizikai egészségünkre! Az adventisták kiemelten fontosnak tartják testük tiszteletét, emiatt nagy hangsúlyt fektetnek egészségükre. Ügyelnek arra, hogy egy egészséges testtömegindex tartományon belül maradjanak. Ezt többféle módon érik el. Egyrészt rendszeresen sétálnak és könnyed fizikai tevekénységet végeznek. Másfelől az adventisták általában vegetáriánusok, így hús helyett az ajánlott fehérjemennyiséget teljes értékű növényekkel (gabonafélékkel, zöldségekkel, babfélékkel, stb.) pótolják, amely bizonyítottan megelőzi a rák kialakulását és egyéb krónikus megbetegedéseket. Azok számára, akiknek nincs lehetőségük elhagyni a húst az étrendjükből, az adventisták azt ajánlják, hogy a fő fogás helyett, inkább „mellékszereplőként” legyen jelen a hús a tányéron sok egyéb növényi összetevő mellett.


#3 „Reggelizz mint egy király, ebédelj mint egy herceg, és vacsorázz mint egy szegény!”

A fenti mondás Adelle Davis amerikai táplálkozástanácsadótól származik, és teljességben tükröződik a Loma Linda-i adventisták étkezési szokásaiban. Emellett, amikor valami nassolni valóra vágynak, olajos magvakat esznek. Azoknál az adventistáknál, akik hetente legalább ötször fogyasztanak diót, körülbelül felére csökken a szívbetegség kockázata, és megközelítőleg két évvel tovább élnek, mint azok, akik nem fogyasztanak diót. Legalább négy tanulmány megerősítette, hogy a diófogyasztás kedvező hatással van az egészségre és a várható élettartamra.



#4 Találjunk valami önmagunkon túlmutató célt az életünkben!

Ahogy sok más hitrendszerben, úgy az adventistáknál is kiemelt fontosságú a szolgálat és minden olyan cselekedet, amivel az egyén hozzátesz a világ jobbá tételéhez. Amellett, hogy a jó cselekedetekkel segítenek másoknak, értelmet és jelentőséget találhatnak életükben és saját egészségükért is tesznek. Korábban mi is írtunk arról, hogy milyen kedvező hatással bír a mentális egészségre, amikor megtaláljuk munkánkban életünk értelmét.

#5 Vegyük körbe magunkat hozzánk hasonló értékrendű személyekkel!

Az adventisták sok időt töltenek hitközösségekben, ahol rengeteg olyan kapcsolatot ápolnak, amelyek alapja a közös értékrend. Értékeik megosztásával és egymás szokásainak támogatásával találják meg a lelki egyensúlyt. Az életmódorvostan egyik alappilére a mély, kiterjedt és egészséges kapcsolatok gondozása. Ez jelentősen csökkenti a stresszt és segít megőrizni a mentális jóllétet.



Tehát mi is a hosszú élet titka?

A hosszú élet titka zónánként eltérő, azonban összességében elmondható, hogy a rendszeres mozgás, a természetben töltött idő, védőhálót nyújtó társas kapcsolatok, teljes értékű növényi étrend és minimális húsfogyasztás, valamint az életcélok iránti elkötelezettség mind olyan faktorok, amelyek hozzájárulnak az itt élő emberek hosszú élettartamához.


Forrás: www.bluezones.com





0 comments
bottom of page