top of page
EB8A3330_edited.jpg

Autogén tréning

Időtartam: 10 hét (10x90 perc)

Létszám: 8-12 fő

Helyszín: személyes jelenléttel

Nyelv: magyar, angol

Ajánljuk: magas stressz-szinten működő, pörgős munkát végző csapatoknál

Cél: elsajátítani a lelassulás, tudatos pihenés, relaxáció képességét a kiégés megelőzése érdekében

Mikor van rá szükség?

Magas stressz-szinten, működő csapatoknál, turbulens, sok változással járó időszakokban, vagy ha úgy érezzük, megnőtt a szervezetben a kiégés kockázata.

Miért válaszd?

Hogy támogassuk a munkavállalókat öngondoskodási készségeik fejlesztésében, a pihenés, relaxáció és feltöltődés tudatosabb tervezésében és megélésében, ezáltal a hatékonyabb munkavégzésben és a stresszel való egészségesebb viszony kialakításában.

Mit érdemes tudni az autogén tréningről?

Mi az autogén tréning? Hogyan járul hozzá a stressz szintünk csökkentéséhez?

A Johannes Heinrich Schultz által kidolgozott autogén tréning mára az egyik legismertebb relaxációs módszerré vált. Széles körben kutatott, orvosok és pszichológusok által is használt és ajánlott önsegítő eszköz. A módszer a test és a lélek közötti összhangra és a befogadó figyelem gyakorlására épül.

 

A relaxáció során a gyakorló meghatározott formulák elismétlésével különböző testi jelzéseire irányítja a figyelmét anélkül, hogy bármin is változtatni kívánna. A figyelem irányítása és az önszuggesztió segítségével egy feltételes reflex alakul ki, melyben a szervezet megtanul áthangolódni egy olyan állapotba, melyben testi ellazulás és regenerációs folyamatok indulnak el és ezáltal csökken a stresszválasz. A résztvevők lényegében megtanulnak „kikapcsolni” mind testi, mind szellemi értelemben.

A tréningfolyamat

10 alkalmas, relaxációs képességet fejlesztő tréningfolyamat
  • A 10 alkalmas tréningfolyamat  során a résztvevők hétről hétre ismerkednek meg az autogén tréning 6 alapgyakorlatával. Az alkalmak között napi kétszer 10 perc önálló gyakorlás szükséges. A találkozók a résztvevők múlt heti gyakorlással kapcsolatos élménybeszámolóival kezdődnek, majd relaxáció következik, amelyet aztán szintén közösen beszélünk át.

  • Az autogén tréning folyamat végére a résztvevők egy hatékony eszközt kapnak a kezükbe, amellyel napi szinten tehetnek azért, hogy egészségesebb viszonyt alakítsanak ki az életükben elkerülhetetlenül jelen lévő stresszel, javuljon testtudatosságuk, és bővülő önismeretre tegyenek szert.

Érintett témák
  • Testpásztázás

  • Az AT alapgyakorlatai

  • Kiegészítő formulák

  • Befogadó figyelem

  • Viszonyunk a stresszhez

  • A megjelenő testi jelzések üzenete

Tréner

EB8A3283_edited.jpg
Kiss Ádám

Mentálhigiénés szakember, a Longevity Project csapatának tagja. Ádám a SOTE mentálhigiéné szakirányú továbbképzésén szerzett diplomát, 7 éve foglalkozik relaxációs és meditációs módszerekkel, autogén tréning gyakorlatvezető és képződő szimbólumterápiás gyakorlatvezető.

Érdekel az autogén tréning?

bottom of page