top of page

A jó (munkahelyi) kapcsolatok ereje

Updated: Jan 22, 2021

Az életmód orvostan 6 fő területe között szerepel a társas kapcsolatok. Ezúttal erről a fontos témáról írok. Korábban olvashattatok az előző 5-ről (lelki egészség, mozgás, táplálkozás, alvás, függőségek), most a kapcsolatokon a sor.

A jó munkahelyi kapcsolatok ereje

Miért olyan fontosak a jó munkahelyi kapcsolatok?


Egy 1938-ban induló, 75 évig tartó, több mint 700 embert követő harvardi kutatás azt állapította meg, hogy a jólét, a gazdagság, a hírnév, a genetika, a társadalmi osztály és az IQ sem olyan lényegesek a hosszú élet és a boldogság szempontjából, mint a barátainkkal, családunkkal, a közösséggel fennálló kapcsolataink.

A hosszú élet titka tehát a szociális interakciókban, közeli, minőségi kapcsolatokban keresendő. A minőségi kapcsolatok óriási hatással vannak egészségünkre, boldogságunkra és életminőségünkre. A magányosan élők kevésbé boldogok és egészségesek, az agyuk is előbb hanyatlik. Shawn Achor (a „The Happiness Advantage” szerzője) kutatásai szerint is a társadalmi kapcsolatrendszer az egyik legnagyobb előrejelzője a boldogságnak, valamint a kevés stressznek.


A munkavállalói jól-létnek is alapja a jó munkahelyi közösség, a jó kapcsolatok. A munkahelyi kapcsolatok pozitívan vagy negatívan befolyásolhatják a munkavállaló stressz szintjét, termelékenységét és általános boldogságérzetét. A megfelelő minőségű kapcsolatok boldogabbá és fizikailag egészségesebbé teszik az embereket, ami nagyobb munkateljesítményhez vezethet. Kutatások szerint kevesebb hiba és baleset, több elkötelezett ügyfél és növekvő nyereség a cég sajátja, ha például a munkavállalók a legjobb barátjukkal dolgozhatnak. A munkahelyi barátság nagyobb termelékenységet és elkötelezettséget eredményezhet. Kétszer nagyobb az elköteleződés valószínűsége, ha az ember legjobb barátjával dolgozhat egy helyen.


Kapcsolatok és hatékonyság


Kutatók szerint a „multiplex kapcsolatok” (amikor munkaügyileg és emberileg is kötődünk egy kollégánkhoz) jelentősen javították az alkalmazottak teljesítményét, azért, mert így a segítségkérés, a tanácsok kérése sokkal egyszerűbb és gördülékenyebb, valamint az informális információáramlásnak is sok a pozitívuma, nem is beszélve a jó hangulatról. A sok pozitívum felülírja a negatívumokat (például több „csevegés”, érzelmi bevonódás, esetleges irigykedés).

Hatékony dolgozók

Az SHRM 2016-os „Employee Job Satisfaction and Engagement” jelentésében a munkatársakkal fenntartott kapcsolatokat azonosították a munkavállalói elkötelezettség legfontosabb mozgatórugójaként, a résztvevők 77%-a ezeket a kapcsolatokat jelölte meg első helyen. Ezen kapcsolatok minősége jelentős hatással lehet a vállalati lojalitásra, az elégedettségére és a termelékenységre is. A magyarországi Ipsos-kutatás eredményei szerint is fontos a közösség a lojalitás és a pozitív ajánlások szempontjából.


A LinkedIn munkahelyi kapcsolatokról szóló tanulmánya szerint a szakemberek 46%-a szerte a világon úgy gondolja, hogy a munkahelyi barátok növelik általános boldogságukat. A másokkal való jó munkahelyi viszony, barátság szerintük is hozzájárulhat a termelékenység és az elkötelezettség fokozásához.


Összefoglalva, a jó munkahelyi kapcsolatoknak a következő előnyei lehetnek:

  1. Kiváló csapatmunka és együttműködés, jó hangulat.

  2. Jó munkamorál és kultúra: a minőségi munkakapcsolatok elősegítik az erős vállalati kultúra felépítését, a tiszteletet, a lojalitást és a bizalmat.

  3. Kisebb fluktuáció, nagyobb elégedettség és elköteleződés.

  4. Kevesebb stressz.

  5. Kevesebb hiba és baleset.

  6. Nagyobb boldogság.

  7. Jobb egészség.

  8. Nagyobb termelékenység, teljesítmény, több profit.

Néhány apró „trükk”, tanács, amikkel segíthetjük a jobb kapcsolatok kiépülését:

  • Legyen közösségi tér, legyen helye a szocializáció lehetőségének!

  • Legyenek közös ünneplések, de ne csak a szülinapoké!

  • Legyenek különféle rendezvények, kirándulások, csapatépítők!

  • Találjatok ki közös kihívásokat, csapatversenyeket!

  • Csapatreggeli, team-ebéd, a lényeg, hogy ne egyedül egyetek!

*forrás: www.forbes.com



Szerző: dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; a Longevity Project tagja


Források:

Burkus, D. (2017): Work Friends Make Us More Productive (Except When They Stress Us Out), https://hbr.org/2017/05/work-friends-make-us-more-productive-except-when-they-stress-us-out, letöltés ideje: 2019.12.17.

Kohll, A. (2018): 5 Reasons Social Connections Can Enhance Your Employee Wellness Program, https://www.forbes.com/sites/alankohll/2018/01/31/5-ways-social-connections-can-enhance-your-employee-wellness-program/#16565fc9527c, letöltés ideje: 2019.12.17.


SHRM Research (2016): Employee Job Satisfaction and Engagement, https://www.shrm.org/hr-today/trends-and-forecasting/research-and-surveys/Documents/2016-Employee-Job-Satisfaction-Engagement-Flyer.pdf, letöltés ideje: 2019.12.17.



0 comments
bottom of page