top of page

Miért legyen prioritás az alkalmazottak jólléte?

Updated: Apr 24, 2023

Mik a legfőbb nemzetközi trendek 2023-ban?


A COVID-19 világjárvány óta a mentális egészség és a munkavállalók jólléte mindenki számára jobban reflektorfénybe került. Az Amerikai Pszichológiai Társaság nemrégiben végzett felmérése szerint a kiégés és a stressz minden idők legmagasabb szintjét érte el, a munkavállalók közel 80%-a kiégés jeleit tapasztalja jelenlegi munkahelyén. Mivel tehát a kiégés ennyire jellemzővé vált, a HR-vezetők és a szervezetek azon gondolkoznak, hogyan tudnak változtatni a helyzeten. Désirée Pascual (DP), a Headspace Health munkatársa, valamint Lívia de Bastos Martini (LBM), a Gympass munkatársa szerint sokat tudnak tenni a szervezetek a munkavállalóik mentális egészségéért, a velük folytatott interjúkból szedtem össze néhány fontos gondolatot.

DP szerint a sikeres vállalkozásoknak olyan vezetőkre van szükségük, akik céltudatosak, jelen vannak és példát mutatnak a csapataiknak. Kutatásuk szerint a munkavállalók mentális egészségügyi kihívások (stressz, szorongás vagy egyéb mentális problémák) miatt sokat hiányoznak a munkából, különösen a vezetői pozíciókban dolgozók. A szervezeteknek ezért prioritásként kell kezelniük a jólléti beszélgetéseket, és könnyen hozzáférhetővé kell tenniük a mentális egészséghez kapcsolódó információkat, programokat, és ezekhez pénzügyi forrásokat is kell rendelniük.


A Gympass saját State of Work-Life Wellness jelentése szerint a munkavállalók 83%-a szerint a jóllétük ugyanolyan fontos, mint a fizetésük, és 77%-uk azt állítja, hogy fontolóra vennék egy olyan vállalat elhagyását, amely nem fókuszál a jóllétre. Ezek azért már biztató számok!


LBM szerint azok, akik nem ismerik el a munkavállalók mentális egészségét és általános jóllétét prioritásként, elveszítik a tehetségeket, az egészségügyi költségek növekedését látják, és lemaradnak üzletileg is. Emberközpontú megközelítést kell alkalmazni, meg kell hallgatni az alkalmazottakat, alkalmazkodni kell a jelenlegi helyzethez, és be kell fektetni a jólléti megoldásokba, amelyek jó, ha vállalatra, és azon belül is egyénekre szabottak.


A munkavállalók 85%-a nagyobb valószínűséggel marad, ha a munkáltatója a jóllétére is összpontosít. Az egészséges alkalmazottak mindenképpen elkötelezettebbek és produktívabbak.

DP szerint egy munkahely soha nem lesz teljesen stresszmentes, de a munkáltatók tehetnek a kiégés csökkentése és az ellenálló képesség kialakítása érdekében, hogy a munka a stabilitás, a pszichológiai biztonság és az öröm helye legyen. Nemcsak olyan eszközöket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára a munka és a magánélet harmóniájának elérését (e-mailmentes hétvégék, rugalmas munkaidő), hanem a megelőzésre is kell összpontosítani, valamint arra is, hogyan kell kezelni a stresszt a munkahelyen és azon kívül. Kritikus fontosságú, hogy a vezetők beszéljenek a mentális egészséggel kapcsolatos kérdésekről, majd meg kell adniuk a szükséges rugalmasságot, hogy az emberek a számukra legmegfelelőbb módon gondoskodhassanak mentális egészségükről, a munkahelyen is. Ezt követően adjanak nekik követendő példát, a vezetőség is foglalkozzon a saját mentális egészségével! Az a csapat tud jól lenni, ahol a vezető jól van!


Vessünk még egy pillantást három nagy trendre, amelyek 2023-ban jellemzik a vállalati wellness területét a mentális egészség prioritása mellett, leginkább a mozgásra fókuszálva!



Több munkavállaló fogja keresni a személyes és kiscsoportos foglalkozásokat


Az elmúlt egy évben a dolgozók vissza akartak térni a fitnesz- és wellness-céljaikhoz. Sokan a COVID alatt meglehetősen egészségtelen szokásokat alakítottak ki – kutatások szerint többek között túl sok cukrot ettek, túl sok alkoholt ittak és túl sok időt töltöttek a kanapén, keveset mozogtak. 2023-ban sokkal több alkalmazottat fogunk látni, akik a kollégákkal együtt vesznek részt fitneszórákon, és sokkal többen akarnak majd a munkahelyi barátokkal együtt edzeni, mint korábban. Ennek eredményeképpen a vállalatok kisebb, személyre szabottabb edzéskörnyezeteket fognak kínálni, amelyek útmutatást, támogatást és a közösség érzését kínálják majd a munkavállalóknak.


Ugyanakkor a munkavállalók holisztikusabb megközelítést keresnek az egészségükhöz, személyre szabottabb edzéssel. Arra is kíváncsiak, hogyan tudnának jobban aludni vagy hogy milyen legyen az étrendjük és melyek a stressz jobb kezelésének módjai. Ezek a kisebb csoportok és egyéni tréningek mindezt hatékonyabban tudják szolgálni. A trendhez tartozik a viselhető eszközök egyre nagyobb népszerűsége is. Az alkalmazottak az edzőikkel együttműködve ha elkezdik kihasználni ezeket az adatokat, még személyre szabottabb edzéseket kaphatnak.


A hibrid lehetőségek terjedése


Ezek a programok a vállalati fitneszközpontok, a virtuális fitneszórák és a helyi jóga-, boksz- és pilates-stúdiókkal való partnerségek kombinációját kínálják az alkalmazottaknak. A három különböző típusú hozzáféréssel az alkalmazottak a vállalati edzőteremben, otthon, vagy útközben is edzhetnek – mindezt egy tagság kényelmével.


Egy példán keresztül lehet a legjobban elmagyarázni, hogyan működik egy hibrid tagság. Vegyük egy olyan alkalmazottat, aki hibrid beosztásban dolgozik, heti 3 napot jár az irodába (kedd-csütörtök), hétfőn és pénteken pedig otthonról dolgozik. Az irodában tett látogatásai során a munkahelyi fitneszteremben edz és súlyokat emel. Időnként még egy-egy csoportos órára is elmegy, amit azért élvez, mert így lehetősége van edzeni és beszélgetni a kollégákkal. Hétfőnként és péntekenként, amikor otthonról dolgozik, virtuális fitneszórán vesz részt egy alkalmazáson keresztül, ugyanazokkal a munkatársakkal, akiket ismer és akikben megbízik. Imádja a rugalmasságot, amit ez biztosít. Hétvégén pedig gyakran jár jógaórákra egy helyi stúdióba, amellyel a munkáltatója a hibrid programon keresztül szerződik. Ez a hibrid program egyrészt a munkahelyi fitneszközpontot, másrészt virtuális fitneszórákat, harmadrészt pedig a különböző stúdiókban tartott órákhoz való hozzáférést foglalja magában. Ez lehetővé teszi számára, hogy ott és akkor eddzen, ahol és amikor akar. Ezek a hibrid tagságok jelentik a vállalati mozgás következő evolúcióját, és 2023-ban robbanásszerűen megnőhet a népszerűségük.



A szabadtéri edzések fontossága


Egy McKinsey felmérésben szereplő kérdés volt, hogy mely sportágakban/fizikai aktivitás kategóriákban vár tartós növekedést a részvételben a COVID-19 előtti időszakhoz képest. A lehetőségként felsorolt 12 kategória közül a felmérésben résztvevők 84%-a a "szabadtéri tevékenységet" választotta első helyen. Gondoljunk csak a mentális egészségre gyakorolt előnyökre is, milyen jó érzés a napfényben edzeni!





Szerző: dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; a Longevity Project tagja



0 comments
bottom of page