top of page

Dietetikai konzultáció vállalati dolgozóknak, avagy mikor érdemes dietetikushoz fordulni?

A ditetikai konzultációk már nem csupán az egészségügy különböző szegmenseiben, illetve magán egészségügy szolgáltatók keretein belül érhetők el. Vállalati közegben a munkavállalók egészségügyi juttatások, valamint edukációs- wellbeing programok részeként egyre szélesebb körben a dietetikai konzultáció lehetősége is igénybe vehető. Ebben a cikkben sorra veszem milyen szakemberről is beszélünk, hol találkozhatunk vele, mikor érdemes hozzá fordulni, hogyan néz ki a konzultáció a gyakorlatban, illetve hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet, amely tudásból/ információkból később profitálhatunk a mindennapok során.


Ki is az a dietetikus?

A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén jártas egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember. Jelenleg ma Magyarországon az egyetemi BSc diploma megszerzése után MSc táplálkozástudományi mesterszak képzésre van lehetőség. 


Különféle szakterületekre specializálódhat. Ilyen lehet például a hormonális rendszert érintő egyensúlytalanságok kezelése endokrinológiai dietetika, a cukorbetegség étrendi kezelésére fókuszáló diabetológia, a gyomor és bélrendszert érintő - gasztroenterális betegségek dietoterápiája, a különféle ételallergiákat és intoleranciákra specializálódott szakember.


Hol találkozhatunk vele?

A dietetikus számos területen, különböző funkciót tölthet be, gyakorlatilag három fő szektorban dolgozhat:

  • az élelmezésben feladata a betegélelmezés tervezése, az ételek elkészítésének koordinálása, irányítása

  • a klinikumban az osztályos munka keretein belül a páciensek állapotába illeszkedő, illetve egyéni érzékenységének megfelelő étrend összeállítása, a betegségspecifikus diéták meghatározása, megfelelő betegedukáció

a prevenció területén az egészségtudatos életmódra való nevelésben egyaránt kulcsfontosságú szerepe van. Az egészséges táplálkozási ajánlások oktatása szintén ehhez a területhez tartozik.



diet concept female scientist
A dietetikus bármilyen táplálkozást érintő kérdésben segíthet, akár tüneti kezelés, okfeltárás vagy megelőzés céljából.


Mikor érdemes dietetikushoz fordulni?

Lényegében minden táplálkozást érintő kérdésben, amely az egészség fenntartására és a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatának csökkentésére irányul, dietetikushoz javasolt fordulni.

Tehát alapvetően már prevenciós kérdésekben és már kialakult betegség, diagnózis esetén, az egészség helyreállítása és a tünetek enyhítése céljából is. A munkavállaló aspektusából amikor az orvosi diagnózis során vagy a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat során a következő okok azok, mikor érdemes dietetikushoz fordulni:

  • szív és érrendszert érintő betegség kerül felismerésre pl. magas vérnyomás betegség, magas koleszterint szint (hiperkoleszterinémia)

  • szénhidrát anyagcsere zavar – pl. IR, csökkent glükóztolerancia, cukorbetegség

  • esetleges hormonális egyensúlytalanság gyanúja merül fel, pl. pcos, endometriózis, pajzsmirigy alul vagy felül működés

  • étel allergia vagy - intolerancia gyanúja merül fel

  • bármely gyomor és bélrendszert érintő pl. IBS, SIBO, Crohn, colitis ulcerosa kerül diagnosztizálásra

Hogy néz ki a konzultáció a gyakorlatban?

A konzultáció tulajdonképpen előre egyeztetett időpontban egy 30–60 perces beszélgetés, amikor személyesen (vagy online, a cég által preferált platformon) találkozik a páciens/kliens/munkavállaló a szakemberrel. A konzultáció menete az alábbiak szerint történik:

  • a dietetikus felméri az egyén tápláltsági és egészségügyi állapotát, 

  • tisztázza a dietetikai előzményeket úgynevezett anamnézist a beteg szokásainak, laboratóriumi leleteinek figyelembevételével

  • a táplálkozási napló  kiértékelésre kerül

  • a megváltozott igényeinek megfelelő, reális célok mentén dietoterápiát javasol, az egyén tényleges tápanyag szükségletének kielégítésére


A konzultáció segíti a munkavállalókat: 

  •  a táplálkozási alapismeretek megszerzésében

  • a betegség specifikus ajánlások elsajátításában javasolt és kerülendő élelmiszerek és ételek csoportjainak megismerésében

  • az étrendjük összeállításában

  • a megfelelő konyhatechnikai fogások elsajátításában 

  • a gyakorlati tippekben, trükkökben amiket a mindennapi életbe illesztve segítségedre tudnak lenni az étkezések során, illetve támogatni tudják az egészséget

  • a szükség szerinti tápanyagtartalom kiszámításában 

  • a felmerülő kérdések tisztázásában


A konzultáció fontos feladata a dietetikus és a kliens közötti kapcsolat kialakítása, a bizalom kiépítése és a támogatás, hogy a hosszú távú egészségnevelés hatékony legyen, és személyre szabott a munkavállaló így a számára legjobb ajánlást kaphatja, személyre szabott tanácsokkal.


Hogy hozhatom ki a legtöbbet a konzultációból?

Egy kis energiabefektetéssel sokat lehet profitálni a konzultációból ha előtte felkészülünk és a bennünket foglalkoztató kérdéseket átgondoljuk. A dietetikus munkáját is segítjük azzal, ha kitöltjük az előre megküldött táplálkozási naplót és átgondoljuk, hogy milyen döntéseket hozunk az étkezésekkel kapcsolatban nap mint nap, továbbá, hogy mik a motivációnk. Fontos lehet átgondolni milyen kérdések foglalkoztatnak minket. Emellett ha van lehetőségünk rá, menjünk el lvérvételre és küldjük el a konzultációt megelőzve a szakembernek a labor és vizsgálati eredményeket hiszen azok is rengeteg információt rejtenek, amik hatással lehetnek a terápiára.


Ha felkeltettük érdeklődésedet, vedd fel velünk a kapcsolatot itt: hello@longevity-project.org

bottom of page