top of page

Ötletek a munkavállalók egészségének fejlesztésére - 1. rész

Updated: May 16, 2023

Olyan jólléti kihívásokat kell nyújtani, amelyek szórakoztatóak és izgalmasak a munkavállalók számára. Ezekből szedtem össze egy „étlapot”, válogassatok kedvetekre! De ne feledkezzetek meg a munkavállalók igényeiről sem! Őket is érdemes megkérdezni, mit szeretnének! Ebben a cikkben a fizikai aktivitásra való ösztönzésre és az egészségesebb táplálkozásra vonatkozó ötleteket mutatom be.A jólléti kihívások célja, hogy a munkavállalókat egészségesebb életmódra ösztönözze. Legyen szó akár a mozgáshiány, a munkahelyi stressz, az alváshiány vagy az étel utáni sóvárgás leküzdéséről, ezen kihívások segíthetnek a munkavállalóknak abban, hogy javítsák egészségüket és jóllétüket. A munkavállalók motiváltnak érzik magukat, amikor kicsi, de az egészségük szempontjából jelentős „mérföldköveket” teljesítenek. Jó, ha szórakoztató módon van lehetőség a személyes célok elérésére. Egyedül elvégezni a kitűzött tevékenységeket nehéz, a megfelelő társas támogatás azonban szárnyakat adhat, a munkavállalók csapatként dolgozhatnak együtt, hogy közösen küzdjenek a kitűzött céljaikért.


Nagyon fontos, hogy kövessük nyomon a fejlődést, és jutalmazzuk is a legjobbakat, akár csapatban, akár egyénileg az önmagukhoz képest legtöbbet fejlődőket!
Fizikai aktivitási kihívások

A mozgásrutin kialakításához és szokássá alakításához időre van szükség. Az alkalmazottak ösztönzése fontos kulcs ahhoz, hogy a fizikai tevékenységek rituálévá váljanak. Jó, ha élvezetes, szórakoztató és kis lépésekben haladó a „mozgásra szoktatás”.

 • Napi 30: szánhasson a munkavállaló minden nap 30 percet testmozgásra, és kövesse is nyomon a napi fejlődését.

 • 1 000 ismétlés: teljesítsen ezer ismétlést két hét alatt egy gyakorlatból.

 • 10 000 lépés: minden alkalommal, amikor napi 10 000 lépést teljesít egy dolgozó, legyen megjelenítve egy „versenytáblán”, a faliújságon, vagy épp a virtuális térben.

 • Zumba vagy más kedvelt mozgásforma kihívás: a munka előtti vagy munka utáni közös mozgás öröme sokat tud adni. Ha munka közben van erre lehetőség, még jobb.

 • Sétáló megbeszélések: a hosszú megbeszéléseken való ülés megviselheti a testet. Az egész nap ülőmunkát végző alkalmazottak számára az értekezletek jelenthetik a szükséges utat a változáshoz! Ösztönözd a munkavállalókat, hogy a megbeszéléseket a parkban tartsátok, vagy akár otthonukban is sétáljanak a megbeszélések közben.

 • Lépcsőzés: a lift vagy mozgólépcső helyett a lépcsőt érdemes választani. Ossz meg a lépcsőzés előnyeiről lényegre törő információkat, és legyenek lépcsőzéshez köthető kihívások is!
Egészséges táplálkozás kihívások

Az egészséges táplálkozás kihívásötletek arra ösztönözhetik a munkavállalókat, hogy okosabban döntsenek. A munkavállalók együtt szórakoztató kihívások révén egészségesebb étkezési szokásokat alakíthatnak ki és tarthatnak fenn. Akinek sikerül az adott kihívást teljesítenie, kapjon érte elismerést/pontot/bármit.

 • Egyél zöldséget: egy nap legalább három adagot.

 • Folyamatosan hidratálj, igyál vizet: a szervezet hidratáltságának megőrzése számos előnnyel jár, például jobb energiaszintet és alacsonyabb éhségérzetet eredményez.

 • Egyél gyümölcsöt: minden nap, akár többször is.

 • Reggeli Boost: valósíts meg 5 egészséges reggeli ötletet, és figyeld meg, ahogy a napi rutinod és az egészséged jobbra fordul.

 • Egészséges reggeli kihívás: sorolj fel egy vagy két kulcsfontosságú összetevőt, amelyet a munkavállalóknak a reggeli étkezés során fogyasztaniuk kell, mint például "chiamag és mandulatej", "grépfrút és kivi", "áfonya és zab" vagy "kókusztej és banán". Az ötleteket érdemes egymással megosztani.

 • Főzéskihívás: az alkalmazottak jegyezzenek meg vagy találjanak ki egy receptet a kihívás témája alapján. A dolgozók csapatokra való szétválasztásával lehet ösztönözni a kötődést és a koordinációt is.

 • Nincs elvitel, gyorskaja: az elvitel, a gyorsételek rendelése sokak számára természetes. Ösztönözd a munkavállalókat, hogy a készítsenek otthon ételt, és osszák meg az általuk készített ételek képeit és receptjeit, hogy mások is inspirálódhassanak.

 • Vegán kihívás / Teljes értékű növényi étkezés kihívás: a teljes értékű növényi táplálkozás egyre növekvő mozgalom, amely egyszerűbbé tette a húsmentes, tejmentes étrend követését. Hívj egy táplálkozási szakértőt, aki megvilágítja ennek az étrendnek az előnyeit. Főzhettek ilyen szemléletben közösen is.Remélem, ihletet kaptatok, és kipróbáljátok a fentiek egyikét - vagy akár többet is - a cégen belül. A cikk második részében a mentális egészség és a tudatosságra való ösztönzés lesz a fókuszban.


Szerző: Szabó Ágnes, a Longevity Project tagja


Forrás: https://www.wellsteps.com/blog/2022/03/18/wellness-challenge-ideas/
0 comments

コメント


bottom of page