top of page

Vállalati egészségprogram: must have

Updated: Jan 22, 2021

Miért stratégiai fontosságú, hogy legyen, és milyen hatásai vannak egy jó egészségprogramnak?




A dolgozói egészségfejlesztés jó befektetés


Globálisan 2008-ban a multinacionális vállalatok 34 százaléka indított egészségprogramokat, 2014-ben már 56, 2016-ban 69 százalékuk. Ez jelentős növekedés. Egyre többen látják be, hogy megéri, hisz minden érintett nyer vele. Goetzel és szerzőtársai kutatásai szerint hároméves időtávon minden vállalati egészségprogramra költött dollár 1,4-4,7 dollárt hoz. A legtöbb nemzetközi kutatás 1 és 5 dollár közé teszi ezen programok megtérülését, még ha ezen számítások néha problémásak is. Látnunk kell azt is, hogy vannak olyan tényezők, amelyek változása nem mérhető, nem számszerűsíthető (pl. morál), nem lehet mindent ROI, azaz „Return on Investment” alapon számolni, ezért terjed egyre inkább a VOI, azaz a „Value of Investment” szemlélet. Egy amerikai kutatás szerint a felmérésbe bevont vállalatok 30 százalékánál 1 dollár hozama 1-2 dollár közötti volt, 26 százalékánál 2-3 dollár közötti, 12 százalékánál 3-4 dollár közötti, míg 16 százalékánál 4 dollárnál is több. A Willis Towers Watson 2015-2016 „Staying @Work” felmérése is szoros kapcsolatot talált a hatékony egészségprogramok, a nagy teljesítményű alkalmazottak és a pénzügyi eredmények között. Mindezek miatt érdemes stratégiai szintre emelni az egészségfejlesztést a funkcionális szintről, vagy épp a HR osztály és lelkes önkéntesek személyes „hobbijának” szintjéről.


Az egészségügyi kockázatok gyorsan csökkenthetők


Egy neves amerikai egészségfejlesztő guru, Aldana szerint a vállalati egészségprogramok legfőbb hatása, hogy segítenek az embereknek az egészséges viselkedés elfogadásában, megtanulásában és fenntartásában. Az egészséges magatartás alacsonyabb egészségügyi kockázatokat, az alacsonyabb egészségügyi kockázatok pedig kevesebb krónikus betegséget, ezáltal jóval alacsonyabb egészségügyi kiadásokat eredményeznek. Ezen programok tehát egyértelműen csökkentik az egészségügyi kockázatokat (úgymint fizikai inaktivitás, helytelen táplálkozás, dohányzás és egyéb függőségek, alvási problémák, stressz, magas vércukorszint, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, amely utóbbiakat is az egészségtelen étrend és a testmozgás hiánya okozhatja). Az egészségügyi kockázatokban már mindösszesen hat hét alatt is javulás állhat be egy jó program eredményeképpen.


Az egészségfejlesztés jó befektetés

Az egészségfejlesztés csökkenti a költségeket


További jótékony hatások, amelyek az egészségprogramoknak köszönhetők, hogy csökkennek az egészségügyi költségek egyéni, vállalati és társadalmi szinten egyaránt, valamint növekszik a termelékenység, azáltal, hogy csökken a hiányzás és a presenteeism (amikor a munkavállaló ugyan jelen van, de testileg, szellemileg vagy lelkileg nincs jól, ezért nem képes hatékonyan végezni a munkáját). A Journal of Occupational and Environmental Medicine által közzétett kutatás például kimutatta, hogy azoknál a munkavállalóknál, akiknél több egészségügyi kockázati tényező volt jelen, szignifikánsan magasabbak voltak az egészségügyi költségek és a hiányzás miatti költségek, mint az alacsonyabb kockázatú kollégáiknál. Azért is fontos az egészségre nevelés, az egészségtudatosság, az egészséges munkavállaló, mert például a dohányzó munkavállalók körében 28 százalékkal, az egészségtelenül táplálkozók körében 66 százalékkal, a mozgásszegény életmódot folytató munkavállalók körében 50 százalékkal nagyobb az esélye a presenteeismnek, mint az egészségesen élőknél.

Az egészséges dolgozók hatékonyabbak

A törődés eredménye: lojálisabb és elkötelezettebb dolgozók, pozitívabb morál


Ahol törődnek az alkalmazottak egészségével, jól-létével, ott kiemelkedő az ügyfélszolgálat, az alkalmazottak kreatívak, lelkesek, energikusak, figyelmesek, koncentráltak. A munkahelyi egészségfejlesztési programok javíthatják továbbá a munkavállalók felvételének esélyeit és a munkaerő megtartását is, a vállalatról jobb imázs alakulhat ki, vonzóbb munkahellyé válhat, ahol szeretnek dolgozni az emberek, amelyhez szívesen csatlakoznak és ahonnan nem akarnak elmenni, mert motiváltak, elégedettek, elkötelezettek.


A közösségépítés, a munkahelyi morál, a munkahelyi kultúra is fejlődhet. „Poor employee morale can be a company killer”, szokták mondani. A szemléleten, a morálon rengeteg múlik, ezt ma már nem kell bizonygatni. Sőt, lehet, hogy ezzel kellene kezdeni a jótékony hatások felsorolását!


A fő cél, amiért jellemzően egészségprogramokat indítanak a vállalatok, hogy a morált, az elköteleződést, az elégedettséget, a munkaerő-megtartást növeljék, a fluktuációt csökkentsék. Egy 2017-es ISS-kutatás szerint is ezek a legfontosabb, legtöbb vállalat által említett, mért hatások, amelyek mellett persze megjelenik a hiányzás csökkentése, az egészség, az egészségtudatosság javítása és a költségcsökkentés is.


Forrás: https://www.servicefutures.com/iss-research-health-well-can-improve-profits-enhanced-productivity

A modern gondolkodású magyar vállalatok már elkezdtek komolyan törődni dolgozóik egészségével


Szerencsére már vannak nagyon szép magyar példák is. Az Unilever-nél az egészségprogramban részt vevő munkavállalók sokkal elkötelezettebbek lettek a munkájuk iránt, kevesebbet hiányoznak egészségügyi problémáik miatt, jobban tudnak teljesíteni és kevésbé érzik magukat nyomás alatt munka közben. A 2019. évi „Egészségtudatos Munkahely” konferencia elaőadásaiból azt is megtudhattuk, hogy a Vodafone-nál az egészségprogramban résztvevő kollégák körében fele akkora a fluktuáció, mint a teljes vállalati állománynál; a Provident-nél a jóllét visszahat a munkára, a munkavállalók motiváltabbak, lelkesebbek, produktívabbak és a közös programok közösségformáló ereje felbecsülhetetlen értékkel bír; az AON-nál a Longevity Project programjának résztvevői pedig úgy fogalmaztak, hogy sokkal tudatosabbakká váltak egészségük kapcsán, jobb döntéseket hoznak, többüknek fizikai állapota is jelentősen javult, és mindezek a munkájukra is pozitívan hatnak.


Szerző: dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; a Longevity Project csapatának tagja





FORRÁSOK:


Aldana, S.G. (2018): 7 Reasons Workplace Health Promotion Programs Work, https://www.wellsteps.com/blog/2019/01/04/workplace-health-promotion-programs/, letöltés: 2019. augusztus 10.


Goetzel, R.Z. – Roemer, E.C. – Liss-Levinson, R.C. – Samoly, D.K. (2008): Workplace Health Promotion: Policy Recommendations that Encourage Employers to Support Health Improvement Programs for their Workers.


Nazareth, S. (2017): ISS Research: Health and well-being can improve profits through enhanced productivity. https://www.servicefutures.com/iss-research-health-well-can-improve-profits-enhanced-productivity, letöltés: 2019. augusztus 10.


Stirzaker, S. (2017): How A Healthy Workforce Can Boost Your Company's Profits. https://www.entrepreneur.com/article/303366, letöltés: 2019. augusztus 10.


Xerox (2016): Working Well: A Global Survey of Workforce Wellbeing Strategies 2016 – Survey report, 7th ed.

0 comments
bottom of page