top of page

Inzulinrezisztencia: Ismerd fel, előzd meg!

Updated: Jan 14

Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amely befolyásolja szervezetünket az inzulin hatékony felhasználásában, illetve számos más egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható. Ebben a cikkben körbejárom a témát és sorra veszem azokat a táplálkozási és életmódbeli szokásokat, amelyek segíthetnek megelőzni, illetve kezelni a már kialakult diagnózist.


inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia, vagyis az az állapot, amikor a sejtek már nem reagálnak megfelelően az inzulinra, hihetetlenül gyakori. Valójában az inzulinrezisztencia előfordulási gyakorisága világszerte 15,5-46,5% a felnőttek körében (1).



Nézzük egy kicsit az élettani hátteret - inzulin alapok


Az inzulin egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy választ ki. Ez szabályozza a véráramban keringő tápanyagok mennyiségét. Bár az inzulin leginkább a vércukorszint szabályozásában vesz részt, a zsír- és fehérje anyagcserét is befolyásolja (2).


Amikor szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztunk, a véráramban lévő glükóz mennyisége megnő. Ekkor a hasnyálmirigy sejtjei érzékelik ezt a növekedést, és inzulint bocsátanak ki az érpályába. Az inzulin ezután körbejárja a véráramot, és gyakorlatilag, mint egy helyes kulcs a zárba illesztve, segít a glükóznak beáramolni a sejtekbe, ezáltal energiához juttatja azokat. Ez a folyamat segít szabályozni a vércukorszintet, és megelőzni a hyperglikémiát, amelynek kezeletlenül hagyva káros hatásai lehetnek (3).


A sejtek azonban bizonyos állapotokban - “zárkombinációkban” - nem reagálnak megfelelően az inzulinra, vagyis "éheznek". Ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Ennek oka általában az, hogy maga a receptor jön létre "hibásan", ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának.


Amennyiben ez az állapot áll fenn, a hasnyálmirigy még több inzulint termel, hogy csökkentse a vércukorszintet. Ez magas inzulinszinthez vezet a vérben, amit hiperinsulinémiának nevezünk (4). Idővel a sejtek egyre ellenállóbbá válhatnak az inzulinnal szemben, ami mind az inzulin-, mind a vércukorszint emelkedését eredményezi. Végül a hasnyálmirigy kimerülhet, és ez az inzulintermelés csökkenéséhez vezethet. Ha a vércukorszint meghaladja az éhomi állapotban a 7 mmol/l -t , illetve étkezés után a 11 mmol/l-t küszöbértéket, akkor beszélünk 2-es típusú cukorbetegség diagnózisáról.


inzulinrezisztencia tünetei

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni?


Az inzulinrezisztencia tünetei változatosak lehetnek, legtöbb esetben nem együtt vannak jelen, és az is előfordul, hogy a probléma teljesen tünetmentes, csak a vércukorvizsgálat jelzi, de ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk érdemes kivizsgálást kérni:

  • cukros ételek vagy nagy mennyiségű ételek elfogyasztása után idegesség, fáradékonyság, koncentrációs zavart tapasztalunk

  • gyakori éjszakai felébredés, rossz alvás, adott esetben izzadás

  • késői reggeli vagy étkezés kimaradás esetén ingerlékenyég, izzadás, remegés, feszült hangulat

  • rendszertelen menstruáció, vagy menstruáció elmaradása

  • fiatal korban is megjelenhet menstruációs problémák, túlsúlyra való hajlam és pattanásos bőr formájában

  • babavárás kapcsán teherbeesési nehézség, meddőség

  • sikertelen fogyókúrák

  • gyakori cukoréhség

  • mozgás közben vércukorszint leesés

  • ciszták a petefészekben (PCO)

Inzulinrezisztencia vs. inzulinérzékenység


Ha inzulinrezisztencia állapota áll fenn, akkor alacsony a sejtek inzulin iránti érzékenysége. Ezzel szemben, ha a sejtek szenzitíven reagálnak az inzulinra, akkor alacsony az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázata (5). Míg az inzulinrezisztencia káros az egészségre, addig a sejtek fokozott inzulinérzékenysége előnyös állapot a szénhidrátanyagcsere szempontjából.

inzulinrezisztencia okai

Mi okozza az inzulinrezisztenciát?


Az inzulinrezisztenciához számos tényező hozzájárulhat. Az egyik lehetséges ok a szabad zsírsavak megnövekedett szintje a vérben, ami miatt a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra (6). A megemelkedett szabad zsírsavak fő okai a túl sok kalória fogyasztása és a felesleges testzsír jelenléte. Valójában a túlevés, a súlygyarapodás és az elhízás mind erősen összefügg az inzulinrezisztenciával (7,8).


A viszcerális zsír, a kóros hasi zsír, amely a szervek körül felhalmozódik, szabad zsírsavat, valamint gyulladásos hormonokat juttat a vérbe, amelyek “eltömítik a zárat” így a jelátviteli folyamat károsodik, ami azt jelenti az inzulin nem tudja bejuttatni a glükózt a sejtekbe, tehát inzulinrezisztencia fokozódik (9).


Az inzulinrezisztencia egyéb lehetséges okai közé tartoznak:

  • Túlzott fruktóz fogyasztás: a magas fruktóz bevitel - a hozzáadott cukrokból, nem a gyümölcsökből származó - összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával (10).

  • Krónikus gyulladás: a megnövekedett oxidatív stressz és gyulladás vezethet ehhez az állapothoz (11).

  • Inaktivitás: a fizikai aktivitás növeli az inzulinérzékenységet, míg az inaktivitás hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához (12).

  • Mikrobiom egyensúlyának felborulása: bizonyított, hogy a bélrendszer kóros baktérium törzseinek elszaporodása gyulladást okozhat, ami súlyosbíthatja az IR-t és más anyagcsere problémákat (13).


Hogyan lehet megállapítani, hogy inzulinrezisztenciánk van-e?


Az egészségügyi szakemberek többféle módszerrel is megállapíthatják ezt:

  • A magas éhgyomri inzulinszint akkor kóros, ha 25 µU/ml feletti, míg a 120 perces érték 45 µU/ml felett jelez problémát.

  • Az orális glükóz-tolerancia teszt - normál értékek 0. perces, éhgyomri vércukor érték: kezdődjön 4-essel, 60 perces vércukor érték: maradjon 6-7 mmol/l alatt és a 120 perces vércukor érték: csökkenjen vissza a 0 perces értékre, de ne essen be az alá.

  • Inzulin - ha normális volt a vércukor görbe: 0 perces inzulin érték 10mU/L alatt, 60 perces inzulin érték- 50 mU/L alatt, 120 perces inzulin érték 25 mU/L alatt.

  • A két adat, vércukor- és inzulin szint képletbe helyezve megadja a HOMA – Indexet, ehhez mindenképpen az éhomi értékekre van szükség: éhomi vc X éhomi INS/22,5. Ezt az adatot akkor tekinthetjük kórosnak, ha az eredmény 4.4 feletti. Amennyiben az érték 2,5-4,0 közötti, akkor a 0 perces inzulin érték 2,5-szerese már az inzulinrezisztencia állapotát támogatja.(14)

  • Az inzulinrezisztencia kockázata nagymértékben megnő, ha túlsúly vagy elhízás, különösen, ha nagy mennyiségű hasi zsírral rendelkezik az illető (5).

  • Az acanthosis nigricans nevű bőrbetegség, amely sötét foltokat okoz a bőrén, szintén jelezheti az IR-t (15).

  • Az alacsony HDL (jó) koleszterinszint és a magas triglicerid szint a vérben két másik marker, amely erősen összefügg az IR-rel (16).

metabolikus szindróma

Kapcsolat más kórállapotokkal


Az inzulinrezisztencia két nagyon gyakori betegség egyik előállapota: a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség, melyek összefüggést is mutatnak.


A metabolikus szindróma a 2-es típusú cukorbetegséggel, szívbetegségekkel összefüggésbe hozható kockázati tényezők csoportja. Tünetei közé tartozik a magas triglicerid szint, a magas vérnyomás, a hasi zsírfelesleg, a magas vércukorszint és az alacsony HDL (jó) koleszterinszint (17).


Fontos tehát, hogy az inzulinrezisztencia kialakulásának megállításával megelőzhető a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség.

Másrészt szoros összefüggésben áll a szívbetegségekkel, amelyek világszerte a vezető halálozási okok közé tartoznak (18). Számos más betegség, köztük a nem alkoholos zsírmáj (NAFLD), a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az Alzheimer-kór ezenkívül az inzulinrezisztencia összefüggésbe hozható a súlyos depressziós zavar kialakulásának fokozott kockázatával (19,20,21,22).



Az inzulinrezisztencia javításának lehetséges módjai


Ha odafigyelünk az életmódbeli tényezőkre gyakran lehetséges az inzulinrezisztencia teljes visszafordítása a következő életmódbeli változtatásokkal:


  • Testmozgás: a fizikai aktivitás lehet az inzulinérzékenység javításának egyik módja, hiszen sport hatása szinte azonnal jelentkezik, növekszik a sejtek inzulin érzékenysége (23).

  • A hasi zsírvesztés: kulcsfontosságú, hogy testmozgással és étkezéssel a fő szervek körül felhalmozódó zsír redukálódik (5).

  • Dohányzásról való leszokás: a dohányzást összefüggésbe hozták az inzulinrezisztencia kialakulásával, és a leszokás segíthet a megelőzésben. (24).

  • Az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok, illetve hozzáadott cukrok bevitelének csökkentése, különös tekintettel pl. a cukrozott üdítőitalokra, gyümölcslevekre, kész sütikre- müzlikre, kekszekre, csomagolt desszertekre, finomított pékárukra, puffasztott termékekre, tejre, gyümölcsjoghurtra.

  • Tápanyagdús, minél több teljes értékű növény étrendbe iktatása: kövessünk olyan étrendet, amely főként teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekből áll, túlnyomóan teljes értékű gabonára, zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre, és diófélékre épít.(25)

  • Omega-3 zsírsavak fogyasztása: ezek a zsírok csökkenthetik az inzulinrezisztenciát és a vér triglicerid szintjét (26).

  • Étrendkiegészítők szedése: bár több kutatásra van szükség, egyes tanulmányok szerint a inozitol, a króm és barátcserje fogyasztása fokozhatja az inzulinérzékenységet és támogathatja a vércukorszint szabályozását. Illetve a D-vitamin és a magnézium-kiegészítők is hasznosak lehetnek (27,28).

  • Az alvás minőségének javítása segíthet (29).

  • A stresszkezelés különböző módjainak megtalálása és alkalmazása: kutatások szerint a krónikus stressz hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, ezért a stresszcsökkentő technikák szintén hasznosak lehetnek (30).

  • Időszakos böjtölés: ennek az étkezési mintának a követése javíthatja az inzulinérzékenységet. Ha szeretné kipróbálni, mindenképpen kérdezze meg először orvosát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez biztonságos megoldás-e az Ön számára (31).



Összességében elmondható az olyan életmód-stratégiák, mint a testmozgás, az egészségtudatos táplálkozás és a stressz kezelése segíthetnek az inzulinrezisztencia csökkentésében vagy akár visszafordításában.




Szerző: Szijártó Szandra dietetikus


Felhasznált irodalom:

  1. https://bmcendocrdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12902-020-00558-9

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560688/

  3. https://diabetes.org/about-diabetes/high-blood-sugar

  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6170977/

  5. https://diabetes.org/health-wellness/insulin-resistance

  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25895754/

  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32515127/

  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6832997/

  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32418586/

  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31935149/

  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27912756/

  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28879026/

  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31087391/

  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278954/

  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431057/

  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30641729/

  17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083742/

  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31336505/

  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28420094/

  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27510482/

  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157600/

  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34551583/

  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32342455/

  24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25620470/

  25. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002039

  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872768/

  27. https://www.larabriden.com/inositol-for-mood-sleep-and-pcos-polycystic-ovary-syndrome/

  28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28526383/

  29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29510179/

  30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26830350/

  31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35371260/



bottom of page