top of page

Mit tanítanak a kék zónák a hosszú életről? - 1. rész

Updated: Aug 28, 2023

A Kék Zónák olyan helyek a világban, ahol az ott élők 80 év felett is fiatalnak számítanak. Olyan életmódbeli szokásaik vannak, amelyek segítik őket jó erőben maradni idős korban és köztük sokan megélik akár a századik születésnapjukat is. A Kék Zónák megkerülhetetlen szereplői az egészséges életmódnak és a hosszú élet titkának. Hol helyezkednek el ezek a titokzatos helyek? Milyen titkokat őriznek a helyiek a hosszú életről? Lesd el Te is a hosszan tartó fiatalság titkát és ismerd meg a Kék Zónák egészségmegőrző technikáit!


A National Geographic egy világjáró újságírója, Dan Buettner elhatározta, hogy utánanéz a hosszú élet titkának és felkutatott a világ minden tájáról olyan népcsoportokat, helyeket, ahol kimutathatóan kevesebb a krónikus betegség és hosszabb az élettartam. Úgy döntött, hogy megpróbálja kideríteni, hogy mi lehet a titka az ott élő helyieknek.


Kutatótársaival demográfiai adatok alapján megkereste, hol van a világon a leghosszabb várható élettartam, és a területeket a térképükön kék filccel jelölték – innen ered a Kék Zónák elnevezés. Öt ilyen helyet különböztetett meg.


Hogy mi a titka ezeknek a helyek? Zónánként eltérő, azonban összességében elmondható, hogy a rendszeres mozgás, a természetben töltött idő, védőhálót nyújtó társas kapcsolatok, minimális feldolgozott élelmiszer- és húsfogyasztás, valamint az életcélok iránti elkötelezettség mind olyan faktorok, amelyek hozzájárulnak az itt élő emberek hosszú élettartamához. Nézzük meg egyenként, hogy milyen egészségmegőrző technikáik vannak az akár 100. életévet is betölő helyieknek!




Szardínia, Olaszország


A sziget vese alakú régiójában található falvak csoportja alkotja az első kék zóna régiót, amelyet valaha is azonosítottak. 2004-ben a fent említett kutatócsoport egy ritka genetikai furcsaság vizsgálatára indult, amelyet Szardínia lakói hordoznak. Az M26 marker a kivételesen hosszú élettartammal hozható összefüggésbe, és a földrajzi elszigeteltség miatt Szardínia ezen területén élő lakosok génjei „higítatlanok” maradtak. Ennek eredményeként közel 10-szer több százéves jut egy főre, mint például az Egyesült Államokban.


Ami azonban még ennél is fontosabb, a környék lakói kulturálisan is elszigeteltek, és ragaszkodnak a nagyon hagyományos, egészséges életmódjukhoz. A szardíniaiak még mindig vadásznak, halásznak és betakarítják a terményeiket. Az általuk elfogyasztott ételt önellátó módon szerzik be, így étrendjük szinte teljes mértékben feldolgozatlan élelmiszerekből áll. Ezen kívül a szigetlakók egész életükben közel maradnak barátaikhoz és családjukhoz. Sokat nevetnek együtt és kellemesen elcsevegnek egy üveg jó bor kíséretében.


Melyek azok az életmódbeli szokások, amelyeknek köszönhetően a legtöbb szardíniai megéli a 100. születésnapját? Az alábbiakban utána eredtünk.

1# Fogyasszunk könnyed, növényi alapú ételeket nagyon kevés hússal kiegészítve.

A klasszikus szardíniai étrend teljes kiőrlésű kenyérből, babból, kerti zöldségekből, gyümölcsökből és a sziget egyes részein mastichából készített olajból áll. Emellett a szardíniaiak Omega-3 zsírsavban gazdag juhsajtot fogyasztanak, a húsételeket pedig csak vasárnapra vagy különleges alkalmakra tartogatják. Tehéntej helyett olykor egy pohár kecsketejet isznak, ami olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni az öregedéssel járó gyulladásos megbetegedéseket, a szívbetegségeket és az Alzheimer-kórt.


#2 A család legyen mindig az első!

Szardínia erős családi értékei segítenek abban, hogy a család minden tagjáról gondoskodjanak. Azok az emberek, akik erős, egészséges családban élnek, alacsonyabb arányban szenvednek depressziótól, öngyilkosságtól és stressztől. A nagyszülők szeretettel, gyermekgondozással, anyagi segítséggel, bölcs tanításokkal és egyéb nevelési szokásokkal tudnak szolgálni a hagyományok megőrzéséhez és a gyermekek sikeréhez az életükben. Mindez hozzájárul a gyerekek egészségesebb, hosszabb életéhez és jobb alkalmazkodóképességéhez. Ez a teljes népesség várható élettartamának növekedését okozhatja.

#3 Sétáljunk sokat! A szardíniai juhászokhoz hasonlóan napi 8 kilométert vagy annál is többet gyalogolnak, ami kedvezően hat a szív- és érrendszer egészségére, és pozitív hatással van az izom- és csontanyagcserére is anélkül, hogy koptatná az ízületeket.



Ikaria, Görögország



Az Ikaria szigetén élők között szinte minimális a demenciával élők és az olyan egyéb krónikus megbetegedések száma, amelyek az élen járnak a hazai halálozási okok listáján. Minden harmadik ikariai megéli a 90. életévet. Ezt számos tényező magyarázza, köztük a csodás földrajzi adottságok, a mediterrán étrend, a kultúra, valamint a mozgásban gazdag életvitel.


Mit tanulhatunk az ikariaiaktól?

#1 Éljünk aktívan!

Dan Buettner és munkatársai azt találták, hogy a legtovább élő ikariak a hegycsúcs környékén laknak, így rákényszerülnek a folyamatos mozgásra azáltal, hogy napi többször felmásznak a hegyre, illetve könnyű fizikai munkát végeznek kertészkedés közben.


#2 Lehetőségeink szerint kövessünk egy mediterrán étrendet!

Az ikariaiak étrendjének majdnem háromnegyedét teljes értékű növények teszik ki: sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, babféléket és burgonyát tartalmaznak. Emellett Ikariában az emberek családjukkal és barátaikkal szívesen isznak gyógyteákat, amelyekről a tudósok azt állapították meg, hogy antioxidáns hatásúak. A vad rozmaring, a zsálya és az oregánó teák vízhajtóként is működnek, amelyek kordában tartják a vérnyomást azáltal, hogy megszabadítják a szervezetet a felesleges nátriumtól és víztől. Emellett tehéntej helyett a helyiek fűvel táplált kecskék tejét isszák. A kecsketej káliumot és egy bizonyos stresszoldó hormont, triptofánt tartalmaz. Ezenkívül hipoallergén, így általában a laktózérzékenyeknek sem okoz emésztési problémát.




#3 Minden nap szakítsunk időt a pihenésre!

Vegyünk példát az ikariaiaktól és iktassunk be délutánjainkba fél-egy óra pihenőidőt. Azok, akik rendszeresen szunyókálnak, akár 35 %kal kisebb eséllyel halnak meg szívbetegségben. Ez azért lehet, mert a délutáni alvás csökkenti a stresszhormonok szintjét és pihenteti a szívet.


#4 Tartsunk időszakos böjtöt!

Ikaria lakosai hagyományosan görög ortodox keresztények. Vallási naptáruk csaknem fél éven át böjtölést ír elő. A kalóriakorlátozás – a böjt egy olyan fajtája, amely a normál étrend kalóriáinak körülbelül 70 százaléka – egy bevált módszer az emlősök öregedési folyamatának lassítására.


#5 Részesítsük előnyben baráti és családi kapcsolatainkat!

Ikariában az emberek gondosan ápolják társas kapcsolataikat. Az egészséges és mély kapcsolatok az életmódorvostan szerint is bizonyítottan hozzájárulnak az általános egészséghez és a hosszú élethez. Szervezzünk mi is családi programokat és baráti találkozókat, valamint ápoljuk szeretteinkkel való kapcsolatainkat!




Szardínián és Ikarián kívül még három kék zónát ismerünk: Okinawa (Japán), Nicoya (Costa Rica), Loma Linda (California). Ha érdekel, ezeken a helyeken mi a hosszú élet titka, olvasd el cikkünk második részét is!



Forrás: www.bluezones.com

0 comments
bottom of page