top of page

Ökológiai lábnyomunk csökkentése táplálkozás szempontjából

A világ egyre inkább tudatában van az éghajlatváltozással kapcsolatos problémáknak, ezért sokan egyre tudatosabbak vagyunk abban, hogyan utazunk, mit vásárolunk illetve leginkább kitől vásárolunk. De vajon számon tartjuk-e, hogy mit eszünk? Tisztában vagyunk-e annak, hogy az élelmiszertermelés az összes üvegházhatású gázkibocsátás negyedéért felelős? Számos különböző tényező befolyásolja az élelmiszerünk szén-dioxid-kibocsátását. Vajon hogyan tudunk az étrendünkkel hozzájárulni az éghajlatváltozáshoz?Milyen tényezők befolyásolhatják az élelmiszerek szénlábnyomát?


Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint az élelmiszerek szénlábnyomának nagy részéért a szállítás a felelős, számos olyan tényező van, amely nagyobb hatással van a szén-dioxid-kibocsátásra. Az élelmiszerekkel kapcsolatos kibocsátásokhoz legnagyobb mértékben a földhasználat és a mezőgazdaság járul hozzá, így az élelmiszerek termesztésének és előállításának módja nagymértékben befolyásolja azok szénlábnyomát.

Az élelmiszer szén-dioxid-kibocsátás szempontjából azonban talán a legfontosabb tényező az, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk.


Bár számos módja van a szénlábnyom minimalizálásának, az étrendi változtatások jó kiindulópontot jelentenek. Egyes kutatások szerint a nyugati étrend fenntarthatóbb táplálkozási mintákra való átállítása 70%-kal csökkenthetné az üvegházhatású gázok kibocsátását és 50%-kal a vízfelhasználást (1).


Nézzünk néhány módszert, amellyel az étrendi és életmódbeli döntéseinkkel minimalizálhatjuk szénlábnyomunkat.


Csökkentsük az élelmiszer pazarlást


Az élelmiszerpazarlás nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Ennek oka, hogy a kidobott élelmiszer a hulladéklerakókban lebomlik, metánt bocsát ki, amely különösen erős üvegházhatású gáz (2). A metán a becslések szerint 100 év alatt 34-szer nagyobb hatást gyakorol a globális felmelegedésre, mint a szén-dioxid (3).

A jelenlegi becslések szerint a bolygón élő minden ember évente átlagosan elképesztő mennyiségű, 194-389 kg élelmiszert pazarol el (4).


Az élelmiszer pazarlás csökkentése az egyik legegyszerűbb módja a szénlábnyom csökkentésének. Az ételek előre megtervezése, a maradékok elrakása és újrafelhasználása illetve, hogy csak azt vásároljuk meg, amire ténylegesen szükségünk van, nagyban hozzájárul az élelmiszer pazarlás csökkentéséhez.


Ne vásároljunk műanyagot

A kevesebb műanyag használata fontos része a környezetbarát életmódra való áttérésnek.

A műanyag csomagolást, a műanyag zacskókat és a műanyag tárolóedényeket a fogyasztók és az élelmiszeripar egyaránt gyakran használja az élelmiszerek csomagolására, szállítására, tárolására és szállítására. Az egyszer használatos műanyag azonban nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához (5).


Íme néhány tipp a kevesebb műanyag használatához:

 • friss termékek vásárlásakor mellőzzük a műanyag zacskókat és a műanyag fóliát, vigyünk magunkkal textil zsákokat

 • vigyünk magunkkal saját bevásárlótáskát

 • igyunk saját kulacsból és ne vásároljunk palackozott vizet

 • tároljuk az élelmiszereket saját tárolóedényben

 • vásároljunk kevesebb elvitelre szánt ételt, mivel ezeket gyakran hungarocellbe vagy műanyagba csomagolják


Együnk kevesebb húst


A kutatások szerint a húsfogyasztás csökkentése az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsük a szénlábnyomunkat (1, 6).

Egy 16 800 amerikai bevonásával végzett vizsgálat szerint a legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó étrendben a marha-, borjú-, sertés- és egyéb kérődzők húsából származó hús volt a legmagasabb. Eközben az üvegházhatású gázok kibocsátásában legalacsonyabb arányt képviselő étrendekben is a legkevesebb hús volt (6).


A világ minden tájáról származó tanulmányok alátámasztják ezeket az eredményeket (7).

Ennek oka, hogy az állattenyésztésből - különösen a hús- és tejelő szarvasmarhákból - származó kibocsátások a világ ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátásának 14,5%-át teszik ki (8).


Első nekifutásra megpróbálhatjuk korlátozni a húsételeket napi egy étkezésre, illetve min. hetente egy napot húsmentesen étkezni, remek húsmentes receptek állnak már rendelkezésre.


Próbáljunk ki a növényi alapú fehérjéket


Ha több növényi alapú fehérjét fogyasztunk, drasztikusan csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Egy tanulmány szerint a legalacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátású emberek fogyasztották a legtöbb növényi eredetű fehérjét, beleértve a hüvelyeseket, dióféléket és magvakat - és a legkevesebb állati eredetű fehérjét (6).


Egy másik 55 504 emberen végzett tanulmány szerint azoknak, akik napi közepes mennyiségű húst - 50-100 gramm - fogyasztottak, jelentősen kisebb volt a szén-dioxid-kibocsátásuk, mint azoknak, akik napi 100 grammnál többet ettek (9). Csak összehasonlításképpen: egy adag hús körülbelül 85 gramm. Ha rendszeresen ennél többet eszünk naponta, próbáljunk meg több növényi alapú fehérjét, például babot, tofut, dióféléket és magvakat fogyasztani.


Csökkentsük a tejtermékek fogyasztását


A tejtermékek, köztük a tej és a sajt fogyasztásának visszaszorítása egy másik módja a szénlábnyom csökkentésének. Egy 2101 holland felnőtt bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy a tejtermékek a második legnagyobb mértékben járulnak hozzá az egyéni üvegházhatású gázkibocsátáshoz - csak a hús után (10).


Más tanulmányok szintén arra a következtetésre jutottak, hogy a tejtermelés nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A tejelő szarvasmarhák és trágyájuk olyan üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, mint a metán, a szén-dioxid, a nitrogén-oxid és az ammónia (1,6). Sőt, mivel a sajt előállításához sok tejre van szükség, nagyobb üvegházhatású gázkibocsátással jár, mint az olyan állati termékek, mint a sertéshús, a tojás és a csirke (11).


Kezdetnek próbáljunk meg kevesebb sajtot fogyasztani, és a tej helyett növényi alapú alternatívákkal, például mandula-, zab- vagy szójatejjel helyettesíteni.


Együnk több rostban gazdag ételt


Ha több rostban gazdag élelmiszert fogyasztunk, az nemcsak az egészségünket javítja, hanem a szén-dioxid-kibocsátását is csökkenthetjük.

Egy 16 800 amerikai bevonásával készült tanulmány szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásában legalacsonyabb arányú étrend magas rostban gazdag növényi élelmiszereket tartalmazott, és alacsony volt a telített zsírok és a nátrium tartalma (6).

Ezek az élelmiszerek segíthetnek a jóllakottság érzését kialakítani, természetesen korlátozva a nagy szén-dioxid-terhelésű termékek bevitelét.


Ráadásul, ha több rostot adunk az étrendünkhöz, javíthatja az emésztőrendszer egészségét, segíthet a bélbaktériumok egyensúlyában, elősegítheti a fogyást, és védelmet nyújthat olyan betegségekkel szemben, mint a szívbetegségek, a vastagbéldaganat és a cukorbetegség (12,13,14).


Termesszünk saját alapanyagokat


A saját zöldségek és gyümölcsök termesztése egy közösségi kertben vagy a hátsó kertben - ha lehetőségünk van rá- számos előnnyel jár, többek között a stressz csökkentésével, a táplálkozás minőségének javulásával és az érzelmi jólét javulásával (15).


Egy földterület megművelése, függetlenül a méretétől, csökkentheti a szénlábnyomot is.

Ennek oka, hogy a gyümölcsök és zöldségek termesztése csökkenti a műanyag csomagolás használatát és a nagy távolságokra szállított terményektől való függőséget.

A biogazdálkodási módszerek gyakorlása, az esővíz újrahasznosítása és a komposztálás tovább csökkentheti a környezeti terhelést (16).


Minimalizáljuk a felesleges kalóriákat

Ha több kalóriát eszünk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, az elősegítheti a súlygyarapodást és az ehhez társuló betegségeket. Mi több, ez összefügg a magasabb üvegházhatású gázkibocsátással (17).


Egy 16 800 amerikai bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátásával élők 2,5-szer több kalóriát fogyasztottak, mint a legalacsonyabb kibocsátásúak (6). Ne feledjük, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik túlfogyasztják magukat, nem pedig azokra, akik elegendő kalóriát fogyasztanak az egészséges testsúly fenntartásához.


A kalóriaszükségleted a magasságodtól, az életkorodtól és az aktivitási szintedtől függ. A kalóriabevitel csökkentésének néhány lehetősége közé tartozik a tápanyagszegény, kalóriadús élelmiszerek, például az édességek, üdítők, gyorséttermi ételek és pékáruk elhagyása.


Vásároljunk helyi élelmiszereket


A helyi vásárlás csökkenti a hatalmas távolságokra szállított élelmiszerektől való függőséget, és növelheti a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, ami segít ellensúlyozni a szén-dioxid-kibocsátást. A szezonális élelmiszerek fogyasztása és a helyi termesztők támogatása további módja a lábnyom minimalizálásának. A szezonon kívül termelt élelmiszereket általában importálják, vagy a fűtött üvegházak miatt több energiát igényel a termesztésük (18).
Szerző: Szijártó Szandra dietetikus, táplálkozástudományi szakember


Felhasznált irodalom

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5094759/

 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28089203/

 3. https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/

 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6202438/

 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6651478/

 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408204/

 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29981520/

 8. https://www.fao.org/3/i3437e/i3437e.pdf

 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4372775/

 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5819206/

 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29853680/

 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5390821/

 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5731843/

 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5883628/

 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27379424/

 16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30737429/

 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401553/

 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556605/

0 comments

Comments


bottom of page