top of page

Hogyan csökkentsük pénzügyi szorongásunkat?

Updated: May 16, 2023

A pénzügyekkel kapcsolatos feszültség és szorongás a legtöbb embernek ismerős lehet.

Bármikor adódhat olyan élethelyzet, melyben komoly tervezéshez kell folyamodnunk, és ez

magában foglalja, hogy mentálisan is kezelnünk kell az ezzel járó stresszt. A jelenlegi gazdasági helyzet különösen okot adhat arra, hogy megtapasztaljuk a pénzügyi szorongást. Szeretnénk néhány tanácsot adni arra az esetre, ha épp most küzdenél ezzel a nehézséggel, vagy szeretnél felkészült lenni.


A pénztől boldogabbak leszünk?


Bár jól ismerjük a mondást, hogy a pénz nem boldogít, ez mégsem fedi a valóságot. Egy

2021-es kutatás szerint ugyanis a bevételünk és a jóllétünk között szoros összefüggés van, vagyis a növekvő bevétel boldogságot okoz attól függetlenül, hogy milyen anyagi helyzetben vagyunk.


Ha pedig ez így van, érthető, hogy a bevétel csökkenése, vagy a kiadások növekedése

stresszel és szorongással jár. Sőt, egyértelmű összefüggéseket figyelhetünk meg testi,

lelki, mentális és pénzügyi jóllétünk között. Gondoljunk csak bele, ha nem tudjuk fedezni kiadásainkat, az okozhat alvási problémákat. Az alvási problémák bizonyítottan okozhatnak mentális nehézségeket. A mentális nehézségek pedig könnyedén eredményeznek akár táplálkozási zavarokat is. Ez az ördögi kör pedig igencsak sokféle lehet, ezért érdemes a leghamarabb megállítani.



Mit tehetünk, hogy pénzügyeink ne okozzanak szorongást?


  • Az első és legfontosabb, hogy váljunk tudatossá a pénzügyeink terén is. Az ismeretlentől való félelem itt is érvényes, sokkal félelmetesebb lehet a helyzetünk, ha nem látjuk tisztán, mennyi a bevételünk és mennyi a kiadásunk. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a biztonságérzethez, ezt az első lépést meg kell tennünk. Erre különböző eszközeink lehetnek, válaszd ki a számodra megfelelőt. Lehet ez egy toll és egy kockás füzet, egy excel tábla vagy egy mobilapplikáció. A lényeg, hogy számodra érthető, követhető és fenntartható legyen.


  • Tudjuk, mihez kell nyúlni, ha baj van. A fenti tervezés lehetővé teszi majd számodra, hogy világosan lásd, mik azok a kiadásaid, amik nem feltétlenül szükségesek. Ha ezekkel tisztában vagy, rögtön tudni fogod, mit érdemes elengedni, ha arra kerül a sor.


  • Legyen pénzügyi víziónk. Vagyis legyenek konkrét céljaink arról, milyen megtakarítást szeretnénk, mire szeretnénk félretenni. A megtakarítás ugyanis sokkal könnyebb, ha célhoz kötjük.


  • Tervezésünk legyen három részre osztva: rövid-, közép-, és hosszútávra. Sokat fog segíteni a tudatosságban az is, ha megfogalmazzuk, mi a célunk a következő pár hónapban, pár évben vagy évtizedben.



Érték alapú döntések a pénzügyeinkben


Az „érték alapú döntés” kifejezést elsősorban reziliencia-fejlesztő programjaikon hallhatjátok. Ugyanis mindnyájunkat lelkesítenek bizonyos értékek, amelyeket személyesen fontosnak érzünk. Ha képesek vagyunk arra, hogy rugalmasan meghatározzuk a számunkra aktuálisan fontos értékeket, akkor ezeket iránytűként használhatjuk a mindennapokban, hogy változékony késztetéseink helyett ezek határozzák meg cselekedeteinket (pl. család, fejlődés, öngondoskodás).


Amikor pénzügyi céljainkat igyekszünk kijelölni, nagyszerű kiindulási pont lehet, ha személyes értékeink mentén választjuk ki azokat. Mi az, ami számomra fontos? A gyermekek anyagi biztonsága? A nyugdíjas éveink biztosítása? Egy saját ingatlan megvásárlása? Tegyük fel magunknak a kérdést rövid-, közép-, és hosszútávon is. Ez meg fogja alapozni terveinket és hozzá fog járulni szorongásunk csökkentéséhez is.




Források:


Erről a témáról részletesen beszélgettünk a Longevity Webinárium alkalmával, Sipos Csaba

vezető pénzügyi tanácsadóval. Nézd vissza a beszélgetést YouTube csatornánkon:



0 comments
bottom of page