top of page

Milyen hatással van a home office a mentális egészségünkre?

Updated: May 16, 2023

A távmunkában, home office-ban dolgozók száma ugrásszerűen megnőtt a koronavírus hatására és sokan továbbra is benne maradtak annak ellenére, hogy a korlátozásokat feloldották. Ez a típusú munka sokak számára nyújtott új tapasztalást és nyitott meg lehetőségeket a mindennapi feladatok elvégzésében. Az otthonról végzett munkáról általában először annak pozitívumai jutnak eszünkbe: rugalmasság, több együtt töltött idő a családdal, kényelem, több szabadidő. A home office azonban nem csak erről szól. Tartogat olyan kihívásokat, amelyekre talán nem is gondolnánk. Ebben a cikkben összefoglaljuk, milyen mentális nehézségekkel nézhetnek szembe azok, akik otthonról végzik munkájukat.



Hogyan hat a mentális egészségre a home office?


Habár a távmunka régóta létező jelenség, az emberek igen kis százaléka dolgozott home office-ban a járvány előtt. Mostanra azonban szélesebb réteg számára vált mindennapossá az otthoni munkavégzés. A home office előnyei és hátrányai így már igen sok dolgozót érintenek és több kutatási eredmény is segítségünkre van már abban, hogy átlássuk, mentális egészségünkre milyen hatással van ez a munkavégzés. Nézzük a leggyakoribbakat:


  • Elmagányosodás

Azok számára, akik egyedül élnek és otthonról dolgoznak, a munkaórák tulajdonképpen magányosan töltött órákká válnak. Az irodai légkör lehetővé teszi azokat a small talkokat, melyek jelentős hatással vannak társas kapcsolatainkra. Habár a videotelefonálás egészen természetessé vált, a visszajelzések alapján mégis úgy tűnik, az elszigeteltség érzését nem tudja teljes mértékben enyhíteni.


  • Elmosódott határok

Amíg az ember bejár a munkahelyére, például egy irodába, kétségkívül van egy hely számára, ahol csak a munkájára fókuszálhat. Ha az otthonunkban nincs lehetőségünk egy dolgozószobát kialakítani, sokkal nagyobb kihívás lehet fizikailag elkülöníteni a helyet ahol dolgozunk és ahol élünk. Habár az utazás hiányában rendkívül sok időt és pénzt spórolhatunk, a munkahelyünk felé vezető út segíthet a váltásban, a munkára való ráhangolódásban. Az így elmosódott határok okozhatnak bennünk nehézségeket.


  • Kiégés

A Glint felmérésre szerint 2021 és 2022 között 17%-kal nőtt a kiégéssel küzdő munkavállalók aránya. Ez természetesen nem jelenti, hogy minden érintett a távmunkából adódóan küzd kiégéssel, de mindenképpen fontos látnunk, hogy a járvány időszaka óta sokkal gyakoribbá vált ez a probléma.


  • Bűntudat

Ahogy említettük, az otthoni munkavégzésről először a pozitívumok jutnak eszünkbe, és a home office-hoz sokan egyfajta “luxus”-t társítanak. Éppen ebből adódóan sokan “bűnösnek” érzik magukat attól, hogy beoszthatják idejüket saját életvitelüknek megfelelően, vagy akár egy kellemes kávézóból is végezhetik a munkájukat. Ettől az érzéstől gyakran alakulhat ki túlkompenzáció, aggodalom, szorongás.


Mit tehetsz, ha téged érintenek a távmunka hátrányai?


Előfordulhat, hogy tapasztalsz mentális változásokat magadon (többet szorongsz, nehezen fókuszálsz, kiégés tüneteit észleled), mégsem gondolsz arra, hogy az otthoni munkavégzés lehet az oka. (Hiszen azt várjuk, hogy élvezzük annak pozitív hatásait.) Ezért a legfontosabb, hogy megvizsgáld, van-e szerepe a home office-nak a benned lévő stresszben. Ha igen, bizonytalanságodat érdemes megosztani kollégáiddal, és nem utolsó sorban feletteseddel is. Ha viszont súlyosabb tüneteket észlelsz magadon (vagy a nehéz érzések nem múlnak a közvetlen környezettől kapott segítség hatására), ajánlott szakemberhez kell fordulni.



Mit tehetsz, ha munkavállalóidnak szeretnél segítséget nyújtani?


Ha vannak olyan kollégáid, beosztottjaid, akik otthonról dolgoznak, szánj időt és energiát arra, hogy beszélgettek az ehhez kapcsolódó esetleges nehézségekről. Segíts abban is, hogy pontosan megfogalmazod az elvárásaidat, és akár egy-egy új szabályt is felállíthattok annak érdekében, hogy a munkavállalóid pontosan tudják, hogyan kell teljesíteniük, ezzel elkerülve az említett kompenzációt.


Inspirációs előadásaink között több olyan témát is találsz, melyek vállalati csapatok számára sokat segíthetnek a mentális jóllét megőrzésében!





Források:

Brooks, S. K., Webster, R. K., Smith, L. E., Woodland, L., Wessely, S., Greenberg, N., & Rubin, G. J. (2020). The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. The Lancet. doi:10.1016/s0140-6736(20)30460-8


https://www.nuffieldhealth.com/article/working-from-home-taking-its-toll-on-the-mental-health-relationships-of-the-nation#about


https://business.linkedin.com/glint/resources/employee-well-being-report-march-2022#1



0 comments
bottom of page