top of page

Mikor, milyen szakemberhez kell fordulni?

Updated: May 16, 2023

Coach, mentálhigiénés szakember, pszichológus?

Ha mentális egészségünkkel kapcsolatban szakmai segítségre van szükségünk, többféle szakember közül választhatunk. Ahhoz, hogy hatékonyan elindulhassunk az úton, ismernünk kell, mely szakemberhez, milyen esetben érdemes fordulni, ki, miben tud nekünk segíteni.


Most 3+1 csoportra osztottuk őket az alapján, hogy milyen típusú segítő kapcsolatot építenek ki velünk az alábbi szakemberek.

1. Coaching

A coach-ok probléma- és megoldás fókuszúak, jövőorientáltan gondolkoznak. Szakmai, munkahelyi kérdésekben lehet és érdemes hozzájuk fordulni. Ezen kívül egyéb életvezetési és párkapcsolati tanácsadásban is rendkívül hatékonyan dolgozhatsz együtt egy coach-csal. Elsősorban a jövőre koncentrálva dolgoznak, ez áll majd a középpontban.


2. Mentálhigiéné és tanácsadás

A mentálhigiénés szakemberek és tanácsadó szakpszichológusok segítségével a közös munka során az „itt és most”-ra fogtok fókuszálni. Ha egy adott élethelyzetben érzel elakadást, akkor ez a kapcsolat tud számodra segíteni. A probléma megértésében és körüljárásában, önmagad jobb megismerésében tud majd támogatni ez a kapcsolat.


3. Terápia

A képzett pszichoterapeuták egy terápia keretében már arra fókuszálnak, hogy egy jelenben lévő elakadásnak milyen múltbéli (esetleg traumatikus) gyökerei vannak, és ezeknek a feldolgozásában segítenek a pszichoterápia keretén belül.


+1: Klinikai pszichiátria

Egy pszichiáter, a fenti szakemberekkel ellentétben, orvosi végzettséggel rendelkezik és akkor van szükség rá, ha diagnosztizált mentális betegségről van szó. Természetesen a diagnózis nem a mi feladatunk, és ha először például pszichológushoz fordulsz, ő tudni fogja, ha pszichiáterre is szükség van és átirányít. A pszichiáterek a gyógyításhoz gyógyszereket is alkalmaznak, amit pszichoterápiával kell a legtöbb esetben kiegészíteni. A gyógyszeres kezelés mellett maga a pszichiáter, vagy egy másik pszichológus végezheti a terápiát.



Amikor igyekszel kiválasztani a számodra megfelelő szakembert, nagyon fontos a végzettség és a szimpátia is. Járj utána, hogy a kiszemelt szakember hol és hogyan képezte magát. Ha ezt a lépést megtetted, bátran vidd bele a döntésedbe a szimpátiát is, hogy tudtok-e egymáshoz kapcsolódni. Ez utóbbiról a hónap folyamán még fogunk beszélni. :)


Ami pedig a legfontosabb: nem baj, ha nem tudod pontosan milyen segítőre van szükséged, menj el valakihez, a kompetenciahatárokat neki kell ismernie!



0 comments
bottom of page