top of page

Életmódváltás: tippek az első lépésekhez

Updated: May 16, 2023

Régóta jár a fejedben, hogy szeretnél életmódot váltani? Sokan állnak itt meg, mert egy új, egészséges életmód kialakítása a gyakorlatban nehéz feladatnak tűnik. Valóban az is lehet, hiszen az elmúlt években egyre több – és gyakran igencsak ellentétes – információt hallunk a helyes életmódról, ebben pedig pillanatok alatt el lehet veszni. Mindezt megnehezíti, ha nem tudjuk pontosan, mi a célunk, miért és hogyan szeretnénk elérni. Ha benned is ott motoszkál, hogy egészségesebben szeretnél élni, de nem tudod, hogyan vágj bele, akkor olvass tovább. Megosztjuk legfontosabb tanácsainkat a kezdéshez.

Életmódváltás elkezdése

Tegyük fel a jó kérdéseket!


A hatékony életmódváltás fejben kezdődik. Szükséged lesz kérdésekre és válaszokra, majd egy tervre, ami mentén haladhatsz. Talán úgy érzed, annyi mindent hallottál, olvastál már a helyes életmódról, és csak el


kellene kezdeni. Hidd el, ha időt szánsz arra, hogy – akár egy tollal és papírral a kezedben – leülj és átgondold, mi a valódi célod és mit szeretnél tenni érte, sokkal könnyebb lesz a megvalósítás.


Legyen az első lépés, hogy megválaszolsz magadnak néhány kérdést:


1. Miért szeretnék egészségesebb életet élni?

2. Hol tartok most az úton?

3. Milyen egészséges szokásokat szeretnék beépíteni az életembe?

4. Mi az, amit már jól csinálok?


A legjobb, ha leírod egy füzetbe a válaszaid. Egyrészt a gondolkodás már segíteni fog a ráhangolódásban, és később is bármikor előveheted újra elolvasni. Bármilyen kérdéssel kiegészítheted a sort, ami neked fontos ebben a döntésben.



Készülj tervvel


Ha fejben már megérkeztél, készen állsz a változásra, akkor készíts magadnak egy tervet. Fontos, hogy a tervben a te céljaid és a te prioritásaid szerepeljenek. Nincs két ugyanolyan ember, ezért az egészséges életmód gyakorlása sem néz ki pontosan ugyanúgy mindenkinél.


Légy türelmes és reális, amikor átgondolod, mit és mikor szeretnél megvalósítani. Haladj lépésről lépésre, és mikor sikerül egy-egy részcélt teljesítened, állj meg egy pillanatra és nyugodtan pihenj meg úgy, ahogy neked jól esik.


Mit jelent ez a gyakorlatban? Íme néhány tipp a tervezéshez:


  • Jelöld ki az életmódod azon területeit, amelyekben fejlődni vagy változtatni szeretnél. A területeken belül fogalmazd meg, milyen szokásokat fogsz bevezetni, és pontosan hogyan csinálod majd. Inspirációnak nézd meg, hogy az életmód-orvostan melyik 6 életmód-területtel foglalkozik. Nagy mennyiségű tudományos bizonyíték igazolja, hogy ha ezekbe a területekbe pozitívan avatkozunk be, az jobb egészséghez vezet.


  • Nem kell mindent észben tartanod, emlékeztesd magad a fontos dolgokra. Ha például szeretnél több folyadékot inni, vagy több zöldséget és gyümölcsöt enni, állíts be hozzájuk emlékeztetőt a nap folyamán. Az is segít, ha egyszerűen ezek a dolgok mindig szem előtt vannak. Legyen mondjuk mindig egy tál megmosott gyümölcs az asztalon, így gyakrabban eszedbe jut majd enni belőle.


  • Készülj előre. A tervedben szereplő lépéseket még könnyebb megvalósítani, ha előre dolgozol egy kicsit. Például az étrendedhez kezdj el főzni már hétvégén, találd ki előre, milyen típusú mozgást szeretnél beiktatni és az edzéseket foglald be a naptáradban, vagy a jobb alvás érdekében már lefekvés előtt kezdj el relaxálni.


Életmódváltás lépésről lépésre


Keresd meg az egészséges életmódban azt, ami kedves neked


Az életmódváltás akkor lesz igazán jó élmény, ha a megtalálod azokat a pontokat, ahol szívvel-lélekkel tudsz kapcsolódni hozzá. Van, aki a táplálkozás területén tud kiteljesedni, mert imád főzni, de sajnos nagy feladat leszoknia a dohányzásról. Van, aki világéletében sportolt, és élvezi mindent percét a rendszeres mozgásnak, de elképzelnie is nehéz, hogyan hagyja el a feldolgozott élelmiszereket. Ez így van rendjén, mindenkinek más jelent kihívást.


Az általános tanácsok gyakran annyira egyoldalúak, hogy úgy érezheted: „neked ez nem megy”. Ne gondold azt, hogy mindenképp a Margit-szigeten kell futnod, mindenáron zöldturmixot kell innod reggelire, vagy törökülésben kell meditálnod. Mi magunk is arra törekszünk, hogy minél több oldalát megismertessük az egészséges életmódnak. Egyszerűen csak tájékozódj a lehetőségekről, módszerekről, élelmiszerekről, mozgásformákról, gondolkodásmódokról, és válaszd bátran a hozzád illőt.


Abban biztosak vagyunk, hogy te is meg fogod találni az egészségmegőrzésnek azt a részét, amit igazán élvezni fogsz. Ez pedig segíteni fog abban, hogy kitartó maradj!



A jó munkához idő kell – haladj lépésről lépésre!


Az egyik legfontosabb tanácsunk az életmódváltáshoz, hogy légy magaddal türelmes és elfogadó. Óriási lépcsőfokot tettél meg a döntéssel, hogy teszel az egészségedért. A sikerélmény gyakran azért marad el, mert nem vagyunk kellően türelmesek. A testi és lelki jólléthez lehet, hogy egészen új szokásokat kell beiktatnod, és rosszul rögzült tevékenységeket kell elkoptatnod az életedből. Adj időt magadnak, és hidd el, nem fogsz csalódni!


Mutatunk néhány gyakorlati példát arra, milyen kis lépések lehetnek a tervedben, melyek igenis nagy jelentőségűek az egészség szempontjából:


  • finomított liszt és pékáru helyett teljes kiőrlésűt választani

  • lift helyett lépcsőzni

  • minden nap 20 perccel többet sétálni

  • kipróbálni egy 5 perces meditációt

  • lefekvés előtt egy órával már nem használni a mobiltelefont



Bátran kérj segítséget!


Ha az életmódváltás során elakadsz, semmiképp se szegje a kedved! Az első időszak megterhelő lehet, ér elfáradni benne. Kérj bátran segítséget. Oszd meg tapasztalataid élettársaddal, barátaiddal, sok motivációt nyerhetsz a támogatásukkal. Ha úgy érzed, szakmai segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!


Milyen lehetőségekkel tudunk a Longevity Projectben segíteni?


Életmódváltás első lépések


Útravaló


Az egészséges életmód kialakítása a legjobb döntés, amit meghozhatunk a hosszú, egészséges életért. Tekints rá hosszútávú befektetésként, ahol a kitartás és a türelem térül meg igazán. Amellett, hogy eléred az első céljaidat, olyan pozitív hatásai is lehetnek az életedre, amire még most nem is gondolsz.


Legfontosabb tippjeink tehát:

  • az életmódváltás megtervezése

  • reális célkitűzés

  • az egészséges szokások fokozatos beépítése

  • türelem, türelem, türelem


Ha szükséged van egy kezdőlökésre, kezdd az utad az életmódorvostan 6 alappillérének megismerésével. Biztosak vagyunk benne, hogy segíteni fog a céljaid kijelölésében.


Sok sikert kívánunk!

0 comments
bottom of page