top of page

A mentális jóllét 3 pozitív hatása

Updated: May 16, 2023

Általános tévhit, hogy a mentális egészségünkkel akkor kell foglalkozni, ha mentális betegséggel küzdünk. Képzeld el inkább úgy, hogy ha törődsz mentális jólléteddel, az a prevenció és nem az, amikor a fájdalmaiddal már orvoshoz kell fordulnod. Jó példa erre a testmozgás. Ha elmegyünk futni, azt nem azért tesszük, mert betegek vagyunk. Hanem azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hogy fejlődjünk és élvezzük a mozgás adta pozitív hatásokat. A lélek pontosan így működik. Ha rendszeresen gyakorolsz, ha megismered benne magad, csak élvezni fogod a nagyszerű hatásait és szeretni fogod, „amit a tükörben látsz”. Természetesen, az önismereti út nem csak móka és kacagás, mégis megéri megfizetni ennek a fontos döntésnek az árát, mert otthonosabban lehetünk jelen a saját életünkben.


Újdonság volt számodra ez a gondolatmenet? Elmondjuk, mik azok a pozitív hatások, amire talán nem is számítasz.


1. Könnyebben fogod kezelni a stresszt


Biztosan előfordult már veled, hogy egy kisebb-nagyobb történés kizökkentett az egyensúlyodból, dühös lettél, vagy akár szomorú, esetleg feszült. Mindezt úgy, hogy valójában nem tudtad, miért reagáltál olyan intenzíven az adott dologra. Ez mindannyiunkkal előfordulhat és a teljes napunkra rányomhatja a bélyegét. Mennyivel jobb lenne ilyenkor, ha képesek lennénk megállni egy pillanatra és némi gondolkodás után pontosan tudnánk, mi bánt minket és ezt hogyan kezelhetjük, hogy jobban érezzük magunkat. A mentális egészség fejlesztése pontosan ebben fog segíteni neked. A rendszeres gyakorlás (pl.: tudatos jelenlét gyakorlatok) hatását egyszer csak ebben fogod észrevenni. Ha negatív stressz ér, nem fogja többé elrontani az egész napodat, hanem képes leszel egyedül újra egyensúlyba kerülni.2. Mélyebbek lesznek a társas kapcsolataid


Minél többet foglalkozol saját lelked egészségével, minél jobban megismered azt, annál nagyobb eséllyel fogod megérteni, mi zajlik szeretteid lelkében. Mély és tartalmas beszélgetéseket élhettek meg ezáltal, ami lépésről lépésre a kapcsolódást mélyíteni fogja. Sőt, biztosabb támasszá válhatsz, hiszen megszerzett tapasztalataiddal sokkal több helyzetben tudsz majd segítséget is nyújtani.3. El tudod majd engedni káros szokásaid


Ha van olyan függőséged, amiről szeretnél leszokni (pl.: dohányzás, túlzott közösségi médiahasználat), biztosan könnyebben fog sikerülni, ha a mentális jólléteddel is tudatosan foglalkozol. Tulajdonképpen minden függőség az élménykerülésből alakul ki, azaz abból a tendenciából, hogy szeretnénk a negatív érzéseinket, gondolatainkat valamilyen úton módon befolyásolni. Ezért mondhatjuk, hogy végső soron minden addikció egyfajta öngyógyító kísérlet. Ha mélyen megismered önmagad és a különböző gyakorlatokkal közelebb kerülsz motivációdhoz, sokkal nagyobb eséllyel tudod majd leküzdeni függőséged.
Ebben a rövid cikkben csak három pozitív hatását emeltük ki a mentális jóllét gyakorlásának. Ennél azonban sokkal több van, egy igazi kincsesbánya, ami meglepetéseket is tartogathat. Vágj bele, kezdd el a legkisebb lépésekben és haladj az utadon abban a tempóban és akkora lépésekkel, ami jól esik. Kívánjuk, hogy minél több élményben legyen részed!

0 comments

Comentários


bottom of page