top of page
Szerző képeMagyary Ágnes

3 elmecsapda, ami visszatarthat az életmódváltástól

Előfordult már veled, hogy valami nagy változásra vágytál az életed során, de nem sikerült meglépned? Sokszor megfogadod, hogy le fogsz fogyni vagy egészségesebben fogsz enni, de ismételten kudarcot vallasz? Lehet, hogy olyan gondolati csapdák tartanak vissza önmagad legegészségesebb verziójától, amik kitartó odafigyeléssel feloldhatók! Ebben a cikkben azokat az elmecsapdákat mutatjuk be, amik a leggyakrabban tarthatnak vissza az életmódváltástól és olyan pszichológiai trükköket kínálunk, amik segíthetnek leküzdeni őket.



Barna hajú nő kinéz az ablakon
Lehet, hogy olyan gondolati csapdák tartanak vissza önmagad legegészségesebb verziójától, amik kitartó odafigyeléssel feloldhatók!


1. Mindent vagy semmit típusú gondolkodás

Ez egy gyakori elmecsapda, amely során az egyén mindent fekete-fehér kategóriákban értékel. Akik hajlamosak mindent vagy semmit alapon gondolkodni, gyakran érezhetik úgy, hogy kudarcot vallanak az életmódváltás során, mivel olyan ismétlődő viselkedési mintázataik vannak, amik hátráltatják őket az egészségre irányuló céljaik elérésében. 


Ennek egy tipikus esete, amikor valaki egész nap egészségesen táplálkozik, azonban a nap végére megkíván és elfogyaszt valami egészségtelennek ítélt kis nassolni valót. Ilyenkor jön is a gondolat “Na jó, ezt a napot már úgyis elrontottam a diéta szempontjából, hát ha lúd, legyen kövér, akkor betolok egy pizzát is!” Nem is telik el olyan sok idő, mire az illető azon kapja magát, hogy a pizza után lecsúszott még egy tábla csoki és egy zacskó csipsz is…



A mindent vagy semmit helyett:

Ne úgy tekints az élelmiszerekre, hogy van, ami egészséges és van, ami egészségtelen. Helyette próbáld ki ezt: képzeld el, hogy van egy nagyon széles skála, amely egyik végén az egészségtelen, a másikon pedig az egészséges címkék vannak. A végpontokon nincs semmi, azonban a kettő között helyezkedik el az összes étel. Van, ami kicsit egészségesebb, van, ami kevésbé egészséges.  Belefér, ha időnként kevésbé egészséges ételeket is eszel, azonban próbálj arra törekedni, hogy lehetőleg minél többször dönts az egészségesebb ennivalók mellett.



Férfi kinéz az ablakon
Negatív érzelmi töltetű gondolatai mindenkinek vannak.


2. Negatív szűrés elmecsapda

A negatív szűrés esetén a személy egy adott történésből pusztán egyetlen részletet emel ki, s ennek alapján mindent negatívan minősít. Pl.: „Hiába fogytam 20 kg-ot, ha még mindig terhesnek néznek a metrón.”


Így emelkedj felül a negatív szűrésen:

Negatív érzelmi töltetű gondolatai mindenkinek vannak. Azonban fontos tudatosítani, hogy a gondolat csak egy gondolat, és nem az abszolút valóság. Képzeld el, hogy egy patak partján állsz. A patak vize kristálytiszta, a felszínén pedig különböző színű és formájú falevelek úsznak. Először csak csodáld meg a patakot, ahogy csordogál a víz. Majd kezdd el észrevenni a benned felsejlő gondolatokat, érzéseket és érzelmeket. Valahányszor észreveszel egy gondolatot, érzést vagy érzelmet, helyezd rá egy falevélre és hagyd lebegni a víz felszínén. Nem kell megoldanod, elemezned vagy kontrollálnod, csak tudatosítsd, hogy van. Ez a gyakorlat segítségedre lehet abban, hogy könnyebben észrevedd, amikor egyetlen nehéz gondolat hatására negatívan tekintesz más dolgokra is.


3. “Kell” és “kellene” állítások

Az egyénnek határozott elvárásai vannak arról, hogy neki, illetve másoknak hogyan „kell” viselkednie, és ezek meghiúsulása esetén túlértékeli a következményeket. Pl.: „Minden körülmény között be kell tartanom a fogyókúrás diétám.”


Szabadulj ki a “kell” és “kellene” állítások csapdájából

A “kell” és “kellene” típusú gondolatok azt sugallják, hogy léteznek bizonyos kőbe vésett szabályok, amiket az életmódváltás kapcsán minden körülmény esetén be kell tartani. A valóság azonban az, hogy nincs egyetlen helyes megoldás arra, hogyan érdemes nekivágni. Inkább sok apró döntési pont van. A döntési helyzetekben pedig a saját értékeinket érdemes iránytűnek használnunk. 



Az életmódváltás egy hosszú folyamat, amely első lépése fejben dől el. A változás sikeréhez azonban számos egyéb tényező is hozzájárulhat, például a megfelelő tápanyagokban gazdag, egészséges étrend, valamint a támogató kapcsolatok szerepe tagadhatatlan. Éppen ezért januári akciónk keretein belül  “Készíts egészséges növényi ételeket finoman” online kurzusunkat egy barátoddal ketten egy áráért vásárolhatjátok meg. Ha van kedvetek élni a lehetőséggel, jelentkezzetek!






Forrás:

Beck, A. T. (2002). Cognitive models of depression. Clinical advances in cognitive psychotherapy: Theory and application, 14 (1), 29-61.


Szondy, M., & Szabó-Bartha, A. (2016). Démonaink - Hogyan éljünk teljes életet a nehézségekkel együtt? Kulcslyuk Kiadó.


Tringer, L. (2001). A pszichiátria tankönyve. Semmelweis Kiadó, Budapest.     


Comments


bottom of page