top of page

Szeretettel a stressz ellen

Updated: May 16, 2023

A szeretet egy különleges és egyetemes érzés, egyszerre személyes és közösségi, személyes és univerzális, megmagyarázható és megmagyarázhatatlan. Nincs olyan ember, sem fejlett társadalom, amely legalább egy kicsiny mértékben ne tapasztalta volna meg. Szeretet nélkül semmilyen emberi morális karakter nem alakítható ki és nem mehet végbe normális fejlődés sem. De vajon milyen egészségvédő hatásai léteznek a szeretetnek? Hogyan küzdhetünk meg a stresszel a szeretet erejével? Tartsatok velünk, cikkünkben utánajárunk!



Számos tudományos kutatás fókuszában áll annak vizsgálata, hogy miképp hat a szeretet az emberi életminőségre. A kaliforniai Heartmath Intézet kutatói azt találták, hogy a szeretet, hála és megbecsülés érzése szignifikánsan erősíti az immunrendszert. Ezek az érzések ugyanis fokozzák az olyan létfontosságú anyagok termelését a szervezetben, amelyek növelik a vitalitást és az energiaszintet, valamint csökkentik a stressz hormonszintet és a szorongást, sőt, még a bűntudat érzését is. Mindezek mellett normalizálják a vérnyomást, továbbá a cukorbetegek esetében csökkentik a vércukorszintet.

A kielégítő társas kapcsolatoknak jelentős szerepük van az egészség megtartásában. Tudósok, szívbetegek bypass-műtét utáni túlélési arányát vizsgálták, és azt találták, hogy azon betegek, akiknek kielégítő párkapcsolataik vannak, sokkal valószínűbben élik túl ezt a műtétet, mint az egyedülálló és boldogtalan páciensek. Sőt, a párkapcsolattal való elégedetlenség ugyanakkora kockázatnak bizonyult, mint a dohányzás és az elhízás.

Az összetartó párkapcsolatok, egy szerető partner megléte segít megküzdeni a stresszel szemben. Egy boldog párkapcsolat csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és a magas vérnyomás kockázatát.

Az egyedülálló olvasók számára is van jó hírünk: nem csupán a párkapcsolatok segítenek az egészségmegőrzésben. A szeretetteljes, mélyreható baráti kapcsolatok is jótékony hatással bírnak az egészségünkre. Egy tanulmányban 1500 hetven év feletti személy egészségi állapotát elemezték. Az eredményekben világosan kirajzolódott, hogy minél több barátja van valakinek, annál hosszabb életet él. Lehetséges, hogy ez összefügg azzal a ténnyel, hogy a közeli barátok pozitív hatást gyakorolnak az életmóddal kapcsolatos döntéseinkre.


A szeretetteljes kapcsolataink tehát kulcsfontosságúak az egészségünk szempontjából.




Forrás:

Murotmusaev К. B., Dzhelyalov М. Z. & Boltaeva М. J. (2021). Psychological Aspects Of Human Health And The Power Of Love. The American Journal of Applied Sciences, 3(02), 73–77. https://doi.org/10.37547/tajas/Volume03Issue02-07

0 comments
bottom of page