top of page

Húsvét ihlette receptek növényi alapanyagokból

Updated: May 16, 2023

Ha a húsvéti ételekre gondolunk, sajnos nem a teljes értékű növényi étrendbe illeszkedő alapanyagok jutnak elsőre eszünkbe. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne isteni, ünnepi hangulatú ételeket készíteni a sonka-tojás-kalács háromszögéből kilépve, egészséges és friss hozzávalókból. :)


Mutatjuk, milyen recepteket készítettünk és ajánlunk nektek szívből erre az alkalomra.



KÖLESKÖRÖZÖTT



Hozzávalók:

- ½ csésze (kb. 125 gramm) száraz köles

- 1 kisebb fej lilahagyma, apróra vágva

- 1 tk. pirospaprika (a fele lehet füstölt pirospaprika is)

- 1 tk. őrölt kömény

- 1 ek. mustár

- 1 ek. almaecet

- 1 tk. citromlé

- 3 ek. natúr joghurt (mi szójajoghurtot használtunk)

- Ízlés szerint só és bors


Elkészítés:

A kölest tegyük oda főni háromszoros mennyiségű vízzel (1/2 csésze köles + másfél csésze víz). Akkor lesz kész, amikor az összes vizet felvette.

A főtt köleshez keverjük hozzá az apróra vágott lilahagymát és az összes fűszert és ízesítőt, majd keverjük jól össze és tegyük pár órára a hűtőbe, hogy lehűljön és összeérjenek benne az ízek. Teljes kiőrlésű kenyérrel, pirítóssal, vagy akár zöldségekbe (pl. paprikába, paradicsomba, uborkaszeletekbe) töltve is finom lesz.




"TOJÁSSALÁTA"


Hozzávalók:


- 200 g natúr tofu

- 1 szál újhagyma

- 1 ek dijoni mustár

- 3 ek növényi joghurt

- só, bors

- kurkuma, füstölt pirospaprika

- 1 ek sörélesztő pehely

- 1 tk citromlé

- pár szál medvehgyma díszítésképp


Elkészítés:

A natur tofut csomagoljuk papírtörlőbe és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Helyezzük egy tálba a tofut és kézzel morzsoljuk szét, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és jó alaposan keverjük össze. Ízlés szerint a fűszerezése variálható, illetve a sörélesztőpehely el is hagyható, ha éppen nincs otthon.


Szuperül megállja a helyét reggeli brunchként, illetve csomagolhatjuk szendvicsekbe, kenyérre kenve, nem csak húsvétkor!



VEGÁN MAJONÉZES KRUMPLISALÁTA


Ennek a receptnek az alapötletét egy olyan majonézes saláta adta, amit ukrán nagymamám készített minden ünnepi alkalomra. Karácsonyra, húsvétra, születésnapokra, vendégségekre. Az eredeti recept persze nem törekedett az egészséges összetevőkre: volt benne nagyon sok tojás, párizsi és jó nehéz majonéz is. Mivel nagyon szerettem ezt a salátát, mindenképpen szerettem volna kikísérletezni egy növényi alapú, könnyebben emészthető, egészségesebb verziót, ami néhány próbálkozás után végre összeállt. A tojást tofuval helyettesítettem, a párizsit egyszerűen kihagytam, a tojásos-olajos majonézt pedig kesudióból készült majonézzel váltottam ki, és így egy olyan változatot kaptam, ami nem terheli meg a gyomromat, és teljesen növényi alapú. Mivel sok vagdosást igényel, ha egyszer nekiállok, csinálok egy jó nagy tállal, és akkor napokig tudunk enni belőle. Napról-napra finomabbá válik a hűtőben!



Hozzávalók a salátához:

- 1 kg krumpli, héjában megfőzve, majd lehűtve és megpucolva

- 1 db 400 grammos Bonduelle zöldborsókonzerv

- 1 db tofu

- 2 közepes fej hagyma

- 4-5 db kovászos uborka

- Ízlés szerinti mennyiségben só


Hozzávalók a vegán „majonéz”-hez:

- 1 bögre (kb. 200 gramm) kesudió, néhány órára vízbe áztatva, majd leöblítve

- Fél citrom leve

- ½ bögre víz

- 3 ek. almaecet

- 1 ek. folyékony édesítő (pl. méz vagy juharszirup)

- 2 ek. mustár

- Ízlés szerint só és bors


Elkészítés:

A tofut kis (1x1 cm-es) kockákra vágjuk és 20 percre előmelegített sütőbe tesszük. Nem kell nagyon megpirulnia, csak az a fontos, hogy hőkezeljük. Amíg a tofu sül, a hagymákat felaprítjuk és a kovászos uborkákat is kockákra vágjuk. A megpucolt krumplikat is kis (kb. 1x1 cm-es) kockákra vágjuk, és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az

összevágott hagymát, kovászos uborkát, és a leszűrt, átmosott zöldborsót, végül hozzáadjuk az átmelegedett tofut is. A salátát sózzuk, és jól összekeverjük.


A kesumajonéz elkészítéséhez szükség lesz egy turmixgépre. A kesudiót néhány órán át (vagy akár egész előző éjszaka) vízben áztatjuk, így nagyon megpuhul. Ezután leszűrjük, a turmixgépbe tesszük ½ csésze tiszta vízzel és az összes többi összetevővel, majd krémessé turmixoljuk az egészet.

A krumplisalátára tesszük a kesumajonézt és összekeverjük az egészet. Érdemes ezt is előre elkészíteni, hogy tálalás előtt fél-egy napot a hűtőben álljon, mert úgy lesz igazán kiemelkedően jó az összhatás.




PÓRÉHAGYMÁS-BROKKOLIS QUICHE


Hozzávalók


tésztához:


- 100 g teljes kiőrlésű liszt

- 100 g fehér liszt (teljes értékű alternatíva: hajdinaliszt)

- 100 g növényi margarin (teljes értékű alternatíva: tahini)

- 1 tk só

- 6 ek langyos víz


töltelékhez:


- 1 kisebb póréhagyma

- 1 kisebb fej brokkoli

- 1 db lilahagyma

- 1 doboz zabtejszín

- 2 dl szójatej

- 3 ek őrölt lenmag

- só, bors, szerecsendió

- 1 marék spenót, citrom karika


Elkészítés:


A tésztát érdemes pihentetnünk, ezért ezt készítsük el először. Egy nagyobb tálban keverjük össze a liszteket és a sót. A hideg növényi margarint hozzáadjuk a liszthez és a kezünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már apró darabos, adjunk hozzá néhány ek. langyos vizet és állítsuk össze egy gombóccá. Ha úgy érezzük, hogy nem áll össze még, adjunk hozzá apránként további 1-2 ek. vizet. Gyúrjuk kicsit össze, majd letakarva helyezzük a hűtőbe pihenni 30-40 percre.


A zöldséges töltelékhez először pirítsuk meg a felkarikázott, felszeletelt hagymákat, közben a brokkolit szedjük rózsáira és forrásban lévő vízben 3-4 percig főzzük, majd ezt is adjuk hozzá a hagymákhoz. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval majd adjuk hozzá a zabtejszín és szójatejet, illetve őrölt lenmagot. Miután összesültek és a lenmag kicsit besűrítette, tegyük félre a tűzhelyen.


A tésztát vegyük ki a hűtőből és egy picit lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra Helyezzük egy jénai edénybe, vagy adott esteben egy pite sütőformába, majd 170 Celsius fokon süssük elő 10 percig. Ezután adjuk hozzá a zöldséges keveréket és egyengessük el arányosan. A quiche-t helyezzük vissza a sütőbe, 180 Celsius fokon és süssük 20-30 percig vagy amíg a teteje szép barna nem lesz. Ha kivesszük a sütőből picit várjunk míg kihűl, majd én egy marék spenóttal és pár karika citrommal tálaltam.




MANDULÁS RÉPAGOLYÓ



Hozzávalók:

- 1 bögre reszelt répa

- Fél bögre mandula és kesu vegyesen

- Fél bögre puha datolya

- Egy kevés vanília aroma

- Őrölt mandula


A kesut és a mandulát beáztatjuk fél napra, majd aprítóba tetszük a datolyával együtt. A reszelt répát és a vanília aromát hozzákeverjük és kis golyókat formázunk belőle. Végül a golyókat meghempergetjük az őrölt mandulában.


Sok helyen a húsvét sok sütés-főzéssel jár, így ennek az édességnek az elkészítése teljes felüdülés, még a sütőt sem kell bekapcsolni.

0 comments
bottom of page