top of page
Szerző képePozsonyi Rebeka

Hogyan segíthetjük a COVID-on átesett munkavállalók felépülését és munkába állását?

A COVID legutóbbi hulláma talán minden eddiginél nagyobb lendülettel tört be a társadalmunkba - és ezzel együtt a munkahelyekre is. Ráadásul az adatok, a kutatások és a tapasztalatok egyre inkább rávilágítanak, hogy a fertőzésen átesetteknek átlagosan akár 3 hónapig vissza-visszatérő egészségügyi nehézségekkel kell megküzdeniük.

Munkáltatóként mit tehetünk ezekért a munkavállalóinkért, hogy ebben az időszakban támogassuk őket a jól-létük mihamarabbi visszanyerésében? Ebben segítünk!

Covid után dolgozni

A poszt-covid szindróma

Dr. Balog Beatrice belgyógyász szakorvosjelölt webináriumunk keretében adta át azokat az orvosszakmai információkat, melyeket tudnunk kell a COVID fertőzést követő, elhúzódó tünetekről, vagyis a poszt-covid szindrómáról. Előadásában az alábbiakra hívta fel a figyelmünket:


  • CÉLSZERVKÁROSODÁSOK:

Azt mindannyian tudjuk, hogy a vírus a legnagyobb veszéllyel a tüdőre van. Emellett azonban más szerveink is károsodhatnak a fertőzés során: a szív- és érrendszer, a gyomor és a bélrendszer, az idegrendszer, az alvadási rendszer, a bőr, a szem és az izomrendszer is.

  • ELHÚZÓDÓ, VISSZAMARADÓ TÜNETEK:

Általánosságban azt szoktuk meg, és azt várjuk egy vírus utáni felépüléstől, hogy a tünetek a gyógyulással elmúlnak és teljesen regenerálódunk. A koronavírusnál azonban más a helyzet. Egyes irodalmi adatok alapján 10-ből 8 embernél maradnak fenn négy héten túlmenően is tünetek.(1)


Mik a leggyakrabban visszamaradó tünetek?

  • köhögés, fulladás

  • ízlelés és szaglás zavara

  • szívdobogásérzés

  • alvászavar

  • memória- és koncentrációzavar

  • szorongás, depresszió

  • krónikus fáradtság

  • mellkasi fájdalom

  • izom- és ízületi fájdalmak

  • fejfájás

  • szempanaszok


Fontos megemlíteni, hogy az egyik leggyakrabban visszamaradó tünet, a köhögés nem csak a gyógyult munkavállalónak okoz problémát. Előfordulhat, hogy a köhögés szorongást okoz a kollégák körében, azt gondolják, hogy munkatársuk talán még mindig fertőz. Dr. Balog Beatrice megerősített minket abban, hogy a jelenlegi eljárásrend alapján biztonsággal visszamehet dolgozni az érintett munkavállaló, a betartott karantén és láztalan állapot után. Habár a köhögés fennmaradhat, az illető már nem fertőz.

Biztonságos munkábaállás COVID után
  • MIRE KELL FIGYELNÜNK, HA A MUNKAVÁLLALÓ MÁR GYÓGYULT, DE TÖBB TÜNETE IS MEGMARADT?

A fent említett tünetek közül akár több is fennmaradhat, melyek befolyásolhatják az illető életminőségét. A hosszan visszamaradó íz- és szaglásvesztés igen gyakori, és rendkívül zavaró tud lenni, befolyásolhatja a közérzetet. Az alvászavar, a koncentráció- és memóriazavar közvetlenül befolyásolhatja negatívan a munkavégzést. Külön ki kell emelnünk a fáradtságérzést is, ami nem egy egyszerű elfáradás, hanem annál sokkal erőteljesebb és az általános hétköznapi feladatok ellátását is megnehezíti. Természetesen csökkentheti a munkahelyi teljesítményt is.


Mindenképpen azt javasoljuk a munkaadóknak, hogy ehhez türelemmel, toleranciával álljanak, hagyjanak időt a teljes felépülésre. Sajnos az orvostudomány sem tud pontos választ adni arra, meddig állhatnak fent ezek a kellemetlen tünetek.


  • POSZT-TRAUMÁS STRESSZ SZINDRÓMA

A fizikális tünetek mellett feltétlenül szót kell ejtenünk a COVID pszichés hatásáról. A pozitív PCR eredmény ma is traumatikus esemény lehet, egy ével ezelőtt pedig még megterhelőbb volt kézhez kapni a teszteredményt, hiszen sem az orvosok, sem a betegek nem tudták pontosan, mivel jár a diagnózis. Mára sokkal többet tudunk a betegségről, de azt még mindig nem lehet megmondani, milyen szövődmények társulhatnak a fertőzéshez. A leterhelt egészségügyi rendszerrel való találkozás, a szigorú karantén, a félelem és a szorongás kétségkívül poszt-traumás stressz szindrómát idézhet elő.


A munkaadóknak azt javasoljuk, hogy abban az esetben, ha a munkavállaló intenzív osztályon is volt, lehetősége szerint fordítson figyelmet a pszichológiai támogatásra.




Mit tehetünk azért, hogy biztonságos munkahelyet biztosítsunk COVID után?


Kiterjedt üzemorvosi hálózat: Habár a munkavállalók saját háziorvosukkal is konzultálnak a fertőzéssel kapcsolatban, ők minden kapacitásukat most az oltásokra fordítják. Ha a munkavállaló hosszú, kórházi kezelés után tér vissza dolgozni, biztosítsunk számára üzemorvosi segítséget.


Tudjuk, hogy mikor van szükség további vizsgálatokra: Ha a légszomj tartósan fennáll, vagy azt látjuk, hogy aki korábban fitt és sportos volt, most visszatérve gondot okoz neki a lépcsőzés vagy egyéb fizikai megterhelés, mindenképp irányítsuk a munkavállalót további vizsgálatra. A tartós mellkasi fájdalom és gyakori szívdobogásérzés is kardiológiai vizsgálatot igényel. Továbbá a tartósan fennmaradó memória- és alvászavar, valamint depresszió is kivizsgálásra ad okot.


Teljes post-covid kivizsgálás lehetősége: A magánegészségügyi intézményekben már teljes szűrőcsomagokat kínálnak, melyek alkalmasak a munkavállalók kivizsgálására. A leggyakoribb vizsgálatok közé tartozik a célzott laborvizsgálat, EKG, szívultrahang, légzésfunkciós teszt, röntgen, stb.


Fizikai terhelés: Fontos figyelnünk arra, hogy a COVID után nem szabad egyből ugyanúgy sportolni, mint előtte. Ha a munkavállaló sportos életet él, érdemes észben tartanunk és segíteni őt az alábbi információkkal. Enyhe tünetekkel lezajlott fertőzés után min. 2 hétig nem történhet fizikai terhelés, ha pedig tüdőgyulladás/kórházi kezelés történt, min. 4 hétig szigorúan kerülni kell a sportot és egyéb fizikailag megterhelő tevékenységeket.


Munkahelyi egészségmegőrzés: Ahogy azt a COVID kirobbanása óta tudjuk, a maszkhasználat, távolságtartás és rendszeres kézmosás rendkívül fontos a vírus terjedésének csökkentésében. Ez most is pontosan így van, erre feltétlenül figyelni kell. Ezen kívül figyelni kell a munkahelyi étkezésre, kávézásra is, ez erősen fertőzésveszélyes helyzet. Érdemes ezt még izoláltan tenni, még várni azzal, hogy a dolgozók a kávészünetben összegyűljenek, vagy minden nap mással egyenek-igyanak.


Nem csak egy megfázás: Sajnos máig gyakran előfordul, hogy valaki a munkahelyén tüneteket tapasztal, de azok enyhesége miatt úgy gondolja, „ez csak egy megfázás”. Ennek igen kicsi a valószínűsége. Az első, amire gondolni kell, hogy ez koronavírus is lehet. Ilyen esetben feltétlenül küldjük haza a munkavállalót, és ha van rá mód, teszteltessük!



A COVID pszichés hatása a dolgozókra


A koronavírus által mindannyiuknak okozott stressz megkérdőjelezhetetlen. Ezen nem lehet változtatni, arra viszont lehet és kell is figyelni, hogy ez a munkahelyi kapcsolatokban ne okozzon kárt. A munkavállalókat ért stressz tartós frusztrációt okoz, ami befolyásolja a viselkedést, agresszivitást válthat ki. Ez ellen egyetlen dolgot tehetünk: tudatosan figyeljük viselkedésünket, tudatosítjuk magunkban, ha a stresszt-frusztrációt-ingerültséget valójában a járványhelyzet okozza, és időben lépünk. Munkaadóként pedig a csapaton belüli konfliktusok forrására is így tekintsünk és ennek megfelelően kezeljük.




1.: JAMA Persistent Symptoms in Patients After Acute COVID-19, 2020 Aug 11;324(6):603-605 MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020 Jul 31; 69(30): 993–998.

0 hozzászólás

Comments


bottom of page