top of page

Függőségek költségei, káros vállalati hatásai – dohányzás, alkohol és drog

Updated: Jan 22, 2021

Dohányzás


A WHO szerint jelenleg nagyjából egymilliárd ember, vagyis a világ lakosságának hetede dohányzik. Indonéziában a legmagasabb a dohányosok aránya, Kína a világ legnagyobb dohányfogyasztója. A The Lancet 2017. áprilisi számában publikált tanulmány szerint a naponta dohányzók aránya csökkent 25 év alatt. 1990-ben még minden harmadik férfi és minden tizenkettedik nő, 2015-ben már csak minden negyedik férfi és minden huszadik nő dohányzott napi rendszerességgel a világon. A WHO adatai alapján az aktív vagy passzív dohányzás több mint hétmillió ember halálát okozza évente, vagyis átlagosan hat másodpercenként meghal egy ember miatta. A dohányzás csaknem hat százalékát emészti fel világszerte az egészségügyre fordított költségeknek.


Magyarországon 2017-ben az összes halálozás 21%-áért (25500) az aktív és a passzív dohányzás volt a felelős. 2014-ben a magyar felnőttek negyede dohányzott, ennél csak Görögországban és Bulgáriában többen. 2015-ben Magyarországon a 15 - 16 évesek közel egyharmada állította, hogy dohányzott az elmúlt hónapban, ami szintén a legmagasabb arányok között van az EU-ban. A dohányzás káros következményeiévente több mint négyszáz milliárd forintot jelentenek.

Függőségek hatása a vállalatokra


Mennyibe kerül a dohányzás a vállalatoknak?


Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC) szerint a dohányzás az amerikai vállalatoknak évente körülbelül 300 milliárd dollárjába kerül, az egészségügyi kiadásokkal és a kieső termelékenységgel számolva. A dohányosok átlagosan évente közel 6000 dollárral többe kerülnek a munkaadóknak, mint a nem dohányzó alkalmazottak. A dohányzás becslések szerint évente 5 milliárd font veszteséget okoz az angol iparnak a termelékenység csökkenése, a hiányzások és a tüzek okozta károk miatt. Számos tanulmány kimutatta, hogy a dohányzó alkalmazottak körében jelentősen magasabb a hiányzások, balesetek és sérülések aránya, mint a nem dohányzók között.


Egy svédországi, több mint 14 000 munkavállalót vizsgáló tanulmány szerint a dohányosok átlagosan 11 nappal többet vannak évente betegszabadságon, mint a nem dohányzók. A hiányzás mellett a dohányzók termelékenysége is alacsonyabb, egyrészt az „elvonási tünetek” miatt, azaz ha már egy ideje nem gyújtottak rá, kevésbé tudnak teljesíteni, másrészt a sok cigiszünet miatt. A presenteeism is 66%-kal magasabb náluk. Ha sikerül a munkavállalókat leszoktatni a dohányzásról, azzal a munkájuk hatékonyságát, minőségét és mennyiségét is tudják növelni. Ezt nem csak a kutatók, hanem a munkatársak, sőt, még saját maguk is így látják.



Forrás: WHAA (2016)


Egy ausztrál kutatás szerint a dohányzás felelős az összes munkahelyi hiányzás közel 3%-áért, és az összes presenteeism közel 5%-áért. Az alkohol esetében 5-5% a két fenti arány.



Alkohol és drog


Több mint 16 millió amerikai használ kábítószert, 11 millió pedig alkoholista, és több mint 75 százalékuk teljes munkaidőben foglalkoztatott. Európa a világ legnagyobb alkoholfogyasztója, csaknem kétszerese az itteni fogyasztás a világátlagnak. A litvánok isznak a legtöbbet a világon. Európában minden nap mintegy nyolcszázan halnak meg alkohollal összefüggésbe hozható okból. Hazánkban 2017-ben 12 ezren haltak meg az alkohol miatt, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. Magyarországon 2017-ben az egy főre jutó alkoholfogyasztás 11,1 liter volt, az uniós adat 9,9 liter.


A University College London (UCL) elemzése szerint a dohánytermékek világszerte százezer halálesetből 110-ért, az alkohol 33-ért felelős. A kokain százezerből csupán 6,9 ember haláláért okolható.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslése szerint a globális munkaerő 3-5%-a lehet alkoholfüggő, és sajnos 25%-uk nagyivó. Összefüggés van a munkaalkoholizmus és az alkoholizmus között is, annak, aki heti 55 óránál többet dolgozik, 15%-kal nagyobb eséllyel lesznek alkoholproblémái.

Az alkoholfogyasztás hatása a teljesítményre

Az alkohol- és a drogfogyasztás hatása a teljesítményre


Az Amerikai Nemzeti Alkohol- és Kábítószer-Információs Központ (NCADI) szerint a munkahelyek alkohol- és kábítószer-fogyasztás miatti vesztesége az Egyesült Államokban évente 100 milliárd dollár. Az alkohol- és kábítószer-fogyasztás miatt növekszik a halálesetek, balesetek száma (figyelmetlenség, felesleges kockázatvállalás miatt), a hiányzások aránya, csökken a termelékenység, a figyelem, a koncentráció (az elbóbiskolás, a másnaposság, az elvonási tünetek miatt), rossz irányba változik a morál, a közösségi kohézió. A NCADI statisztikái szerint az alkohol és a kábítószer-használók 3-szor annyit hiányoznak, mint a többi munkavállaló, és ötször nagyobb valószínűséggel indítanak kártérítési pereket. A súlyos alkoholproblémával vagy kábítószer-fogyasztással foglalkoztatottak 33%-kal kevésbé termelékenyek, mint munkatársaik, és átlagosan évente 7000 dollár pluszköltséget okoznak a munkaadóknak. A munkahelyi halálesetek 40%-a kapcsolatba hozható az alkoholizmussal.


Egy új-zélandi egyetem munkavállalói alkoholproblémákkal kapcsolatos kutatásában 800 alkalmazottat és 227 munkáltatót vizsgáltak meg. Alkoholproblémák miatt az egy alkalmazottra eső termelékenységvesztés becsült éves költsége 1097,71 dollár (209,62 dollár a hiányzás és 888,09 dollár a presenteeism miatt). Ehhez adódik hozzá munkáltatónként 134,6 dollár, a munkavállalók alkoholfogyasztási problémáinak következményeivel való foglalkozás miatt, ideértve az egészségügyi, fegyelmi és jogi ügyekkel eltöltött időt. Országosan ez évente több mint 1,65 milliárd dollárt jelent, amit lehetne másra is, például egészségprogramokra költeni.




Szerző: dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; a Longevity Project tagja


Források:


CNBC, Leslie Shaffer (2014): Just how much does that smoke break cost? https://www.cnbc.com/2014/03/05/just-how-much-does-that-smoke-break-cost.html, letöltés: 2019. december 1.


Halpern, M.T. et al (2001): Impact of smoking status on workplaceabsenteeism and productivity, Tobacco Control 2001;10:233–238, https://tobaccocontrol.bmj.com/content/10/3/233, letöltés: 2019. december 1.


Portfolio.hu (2018): Két ábra, ami bemutatja, mennyire súlyos a dohányhelyzet, https://www.portfolio.hu/gazdasag/20180531/ket-abra-ami-bemutatja-mennyire-sulyos-a-dohanyhelyzet-287360, letöltés: 2019. december 1.



Thompson, A. (2018): Tobacco and alcohol are the BIGGEST threats to human health of all addictive substances, reveals study. https://www.dailymail.co.uk/health/article-5718007/Alcohol-tobacco-far-biggest-threats-human-health-addictive-substances.html, letöltés: 2019. december 1.


University of Otago (2019): Hidden cost of alcohol to workplaces estimated at $1.65 billion. https://phys.org/news/2019-06-hidden-alcohol-workplaces-billion.html, letöltés: 2019. december 1.



WHO (2019): Every day, about 800 people in Europe die from alcohol-attributable causes. http://www.euro.who.int/en/countries/norway/news2/news/2019/01/every-day,-about-800-people-in-europe-die-from-alcohol-attributable-causes, letöltés: 2019. december 1.


0 comments
bottom of page