top of page

A hüvelyesek csökkenthetik a rák kockázatát?

Updated: Aug 19, 2021



Egy dologban biztosak lehetünk: az elmúlt másfél év mindenki számára emlékezetes volt. A Covid-19 végigsöpört a világon, bizonytalanságot és félelmet keltve mindenkiben. Hajdan a rák is hasonló félelmet kelthetett, amikor az ismeretségi körünkben egyre többen néztek szembe az akkor még teljesen gyógyíthatatlannak tűnő betegség valamilyen formájával.


A rosszindulatú daganatok már a múmiák óta (1) velünk vannak, és mind a mai napig a leggyakoribb halálokok között szerepelnek Magyarországon (2). Lakosságarányosan Európában nálunk halnak meg évente legtöbben daganatos megbetegedésekben (3), aminek az oka főként az, hogy a daganatos betegségeket túl nagy arányban diagnosztizálják már előrehaladott stádiumban. Ilyenkor a gyógyulás és a gyógyítás esélye már jóval kisebb. Mivel még nem fedezték fel a rákot legyőző csodaszert - annak ellenére, hogy a médiában évente többször “felbukkan” a rák legújabb ellenszere -, a legfontosabb, hogy mi is, saját magunk, mindent megtegyünk a rosszindulatú tumorok megelőzéséért.



Először is tisztáznunk kell, hogy a rák egy gyűjtőfogalom, nagyon sokféle betegséget jelölhet. A kutatások lehetővé teszik, hogy a kockázati és hajlamosító tényezőket egyre jobban megismerjük. Az senkinek sem újdonság, hogy a dohányzás fontos kockázati tényező. És


bár az egészséges életmód sem a várva-várt csodarecept, annyi azért biztos, hogy jelentősen csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét. Számos szervezet foglalkozik a rák kockázati tényezőinek összegyűjtésével, a rák kockázatát csökkentő, tudományosan alátámasztott irányelvek megfogalmazásával.


Az Egészségügyi Világszervezet még csak a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására ösztönöz, (4), az Amerikai Rákkutató Intézet ezek mellett már a teljes kiőrlésű gabonafélék és kenyerek, valamint hüvelyesek fogyasztására is felhívja a figyelmet (5), mert ezek nagyon jó rostforrások. Az ajánlás szerint legalább 30 gramm rost és 400 gramm zöldség-gyümölcs elfogyasztására van szükségünk naponta (6). Ennek az ajánlásnak a betartása nemcsak bizonyos daganattípusok kialakulásának valószínűségével veszi fel hatékonyan a küzdelmet, hanem sokat segít az egészséges testsúly elérésében és megtartásában is (7).



Mik azok a hüvelyesek?


A hüvelyesek (Fabales) valójában egy rendszertani csoportot, közel 13.000 fajból álló rendet jelölnek, melyek fontos ismertetője az együregű változatos alakú és nagyságú hüvelytermés. Hazánkban ismert és népszerű változataik: zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó, cukorborsó, lencse, vöröslencse, valamint számos babféle, köztük a zöldbab, vajbab, bokorbab, fejtettbab, vörösbab, fehérbab, gyöngybab, szójabab és mungóbab. Meglepő módon a földimogyoró is hüvelyes növény.



Miért igazán egészségesek a hüvelyesek?


A zöldségfélék közül ezeknek a legmagasabb a rost- (8) és a fehérjetartalmuk (9). A magas rosttartalmuk miatt segítik az egészséges bélműködést, magas fehérjetartalmuknak köszönhetően önálló fogásként is fogyaszthatjuk őket. A rost- és a fehérjetartalmuk növeli a teltségérzetet. Továbbá B-vitaminokban és ásványi anyagokban (kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban) gazdagok, valamint alacsony glikémiás indexű táplálékot jelentenek. Az utóbbi azt jelenti, hogy nem okoznak komolyabb vércukorszint-ingadozást. Nem utolsó indok, hogy könnyen, még a legkisebb élelmiszerboltban is beszerezhetőek és viszonylag olcsók.


Habár az oka még nem tisztázott, több kutatás is alátámasztja, hogy a hüvelyesek fogyasztása csökkenti a rák kockázatát (10, 11).


A fejlett országokban, köztük Magyarországon is a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a vastagbélrák (12). Egyes friss kutatások szerint pedig a hüvelyesek pont a bélrendszerben megtalálható jótékony baktériumokra lehetnek jó hatással (13).



Puffadás, fokozott gázképződés...


Minden pozitív hatás ellenére mégis sokan kerülik a hüvelyesek fogyasztását puffadás, gázképződés miatt. Íme néhány gyakorlati tanács, hogy el tudjuk kerülni ezeket a kellemetlen panaszokat (14):

  • Először csak kisebb mennyiségben érdemes fogyasztanunk! Fokozatosan szoktassuk a szervezetünket hozzájuk!

  • Eleinte válasszunk könnyebben emészthető hüvelyeseket! (vöröslencse, lencse, mungóbab, zöldborsó, zöldbab)

  • Főzés előtt áztassuk be őket, majd az áztatóvizet öntsük le, és új vízben főzzük őket!

  • Csak csínján bánjunk a sóval! A só vízvisszatartó hatása miatt felerősíti a panaszokat.

  • Fogyasszunk hozzá vizet!

  • Alaposan rágjuk meg az ételt!


Mikor ne fogyasszuk?


A hüvelyesekben egyes tápanyagok felszívódását nehezítő (antinutritív) vegyületek is megtalálhatóak, ám a jó hír az, hogy ezek magas hő hatására (pl. főzéssel, sütéssel) lebomlanak. Ezért fontos azonban, hogy a hüvelyesek nyersen nem fogyaszthatók (15)! Természetesen léteznek különböző ételallergiák is, a földimogyoróra és a szójababra való allergia fordul elő leggyakrabban az hüvelyes-allergiák közül (16) - ha ilyen érzékenységünk van, akkor természetesen kerüljük ezeket a fajtákat.




Felhasznált irodalom:

  1. Carlos Prates, Sandra Sousa, Carlos Oliveira és Salima Ikram (2011) Prostate metastatic bone cancer in an Egyptian Ptolemaic mummy, a proposed radiological diagnosis, International Journal of Paleopathology, Volume 1, Issue 2, pp. 98-103

  2. The State of Health in the EU profiles, Hungary, Country Health Profile (2017)

  3. John C. Mathers (2002) Pulses and carcinogenesis: potential for the prevention of colon, breast and other cancers, British Journal of Nutrition , Volume 88 , Issue S3 , December 2002 , pp. 273 - 279

  4. L Hangen, M R Bennink (2002) Consumption of black beans and navy beans (Phaseolus vulgaris) reduced azoxymethane-induced colon cancer in rats

  5. The State of Health in the EU profiles, Hungary, Country Health Profile (2017)

  6. Isabel Aranda-Olmedo és Luis A. Rubio (2020) Dietary legumes, intestinal microbiota, inflammation and colorectal cancer, Journal of Functional Foods

0 comments
bottom of page