top of page

Tavaszi smoothie ötletek

Updated: May 16, 2023

A természet is úgy döntött, hogy ideje tavaszodni, én pedig már a konyhában is látom ennek jeleit az alapanyagok frontján. :)


A gyümölcs és zöldségbevitelünk fokozására, illetve folyadékbevitelünk színesítésére szuper választás lehet a különböző smoothie-k fogyasztása. Nem kell hozzá más, mint néhány kedvenc alapanyag, illetve egy nagyobb teljesítményű turmixgép.


​​Általánosságban elmondható, hogy a turmixot egészséges választásnak tekinthetjük. Egyszerű és könnyű módja annak, hogy növeljük a zöldség és gyümölcs fogyasztásunkat. Gyakorlatilag, gyors lehetőség egy laktató snackhez vagy egy könnyű ételhez, attól függően, hogy milyen összetevőket használunk fel bennük.



Íme néhány érv, miért is érdemes smoothie-kat beépíteni az étrendünkbe


Egyik legnagyobb előnyük a kiváló tápanyagtartalmuk. Általában tele vannak gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns növényi vegyületekben.


Hozzájárulhatnak a megfelelő tápanyag szükséglet kielégítéséhez különösen, ha több vitamint és ásványi anyagot szeretnénk bevinni a szervezetünkbe. Például a kálium, a kalcium és a rost közegészségügyi szempontból fontos tápanyagnak számítanak, mivel a legtöbb ember nem fogyaszt belőlük eleget. Különösen a zöld turmixokhoz használt összetevők, például spenót, fodros kel mindhárom tápanyagot biztosítják (1, 2). Ezenkívül a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő mennyiségű magnéziumot és C-vitamint sem (3,4).


Praktikusak, hiszen könnyű elkészíteni őket, és nem igényel főzési ismereteket. Ráadásul egyszerre nagyobb adagokban is elkészíthetjük majd a hűtőszekrényben tárolhatjuk a következő fogyasztásig.


Elkészíthetjük őket magasabb vagy alacsonyabb kalória-, fehérje- és zsírtartalommal is, attól függően, hogy tápláló nassolnivalót vagy laktató étkezést velük a célunk. Amellett, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak, a turmixok kényelmes fehérjeforrások is lehetnek, ha szójatejjel, növényi joghurttal készülnek, vagy hántolt kendermagot is tartalmaznak.



Az egészségre gyakorolt pozitív hatásaik


A kutatások azt mutatják, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése számos szempontból javíthatja egészségét. Fogyasztásukkal csökkenthetjük a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, és hosszabb ideig élhetünk (5,6).


A smoothie-k segítenek elérni az ajánlott napi legalább 5 adag gyümölcs és zöldség bevitelét, táplálóak, illetve az ajánlott tápanyagok, például vitaminok, ásványi anyagok és rostok bevitelét is segítenek elérni. Így kulcsa lehetnek az egészséges életmódnak.

Ráadásul több ezer smoothie receptet találhatunk az interneten, amelyeket otthon is könnyen elkészíthetőek.



Receptek


Immunerősítő zöld turmix

Immunerősítő zöld turmix

Hozzávalók:

  • 2 db banán

  • 2 db alma

  • 2 marék spenót

  • víz

  • gyömbér


Elkészítés:

Az alapanyagokat a turmixgépbe helyezzük, felöntjük vízzel majd pár perc alatt krémesre turmixoljuk.





Laktató C-vitamin bomba - mangós smoothie


Hozzávalók:

  • 1 db mangó

  • 2 db narancs

  • 2 db banán

  • 2 zellerszár

  • 2 ek lenmag

  • szójatej

  • fahéj


Elkészítés

Az alapanyagokat a turmixgépbe helyezzük, felöntjük szójatejjel majd pár perc alatt krémesre turmixoljuk.



Bíbor vörös - céklás répás



Hozzávalók:

1 csomag előre megfőzött vákuumcsomagolt cékla

3 db sárgarépa

1 db banán

4 db datolya

szójatej


Elkészítés:

Az alapanyagokat a turmixgépbe helyezzük, felöntjük szójatejjel majd pár perc alatt krémesre turmixoljuk.






Felhasznált irodalom:


0 comments
bottom of page