top of page

Méregtelenítés, májregenerálás, májműködés erősítés – mégis hogyan?

A tavasz beköszöntével sokszor felmerül a konzultációk során is kérdésként a májműködés támogatásának témája. Adott esetben májregenerálás táplálékkiegészítők fogyasztásával. Tekintettel arra, hogy a májunk mennyire fontos az egészség szempontjából, nem meglepő, hogy a táplálékkiegészítők gyártói felugrottak a májméregtelenítés marketing szekerére. Számos termék, amelyeknek olyan hangzatos neveket adnak, mint "májtisztító" vagy "méregtelenítő", azt állítják, hogy a májat csúcsformába hozzák  viszont közben tényleg hatékony módon segítenek, hogy jobban érezze magát az ember a bőrében?

Milyen funkciót is lát el a máj a szervezetben? Milyen összetevőket tartalmaznak ezek a táplálékkiegészítők, illetve mit mutatnak a kutatások velük kapcsolatban? Vajon milyen életmódbeli és táplálkozási döntésekkel tudjuk a májat tényleg támogatni a működésében? Ezeket a kérdéseket járom körbe az alábbi cikkben.





Milyen feladatokat lát el a máj a szervezetben?

Számos fontos funkciót lát el, amellett, hogy tárolja és felszabadítja az élelmiszerekből származó energiát, a szervezet természetes szűrőjeként is működik. A máj felelős a szervezet folyamataiért a fehérjék, a koleszterin és az epe előállításától kezdve a vitaminok, ásványi anyagok, sőt a szénhidrátok tárolásáig.  

  • epét termel, amely segít a szervezetnek a zsír lebontásában és felszívódásában

  • részt vesz a szénhidrát anyagcserében is, ha sejteknek nincs azonnal szüksége a bevitt a cukorra (glükózra) , az inzulin a felesleges cukrot a májba szállítja, ahol glikogénként tárolódik. Amikor azonban vércukorszint lecsökken, a máj glikogént szabadít fel, hogy a szint stabil maradjon.

  • lebontja az olyan méreganyagokat, mint az alkohol, a gyógyszerek és az anyagcsere természetes melléktermékeit.

Az étrend kiegészítők piacán kapható májműködést segítő étrendkiegészítők közül sokan három növényi összetevő kombinációját tartalmazzák: máriatövis, articsóka levél, gyermekláncfű gyökér. Nézzük meg az egyes összetevőket a kutatások alapján. Mi a tudomány jelenlegi állása? Valóban jótékony hatással bírnak a májműködésre vagy csak marketing fogás? Az alábbiakban kiderül.



pills in a wooden spoon with herbs


Máriatövis

A máriatövis hatóanyaga a szilimarin, amely több természetes növényi vegyi anyagból áll. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a szilimarin segít regenerálni a májszövetet, csökkenti a gyulladást, illetve antioxidánsként működve védi a májsejteket a károsodástól, ez azonban állatkísérletekbők derült ki. Az emberi tanulmányok azonban vegyesek az előnyeit illetően.(2)

A szilimarinnal kapcsolatos számos tanulmányban májzsugorban, hepatitis B-ben vagy hepatitis C-ben szenvedő emberek vettek részt. A Cochrane brit nonprofit szervezet, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy megkönnyítse az orvosi kutatási eredmények megértését, egy olyan, 18 máriatövist vizsgáló tanulmányt értékelt, amelyekben ezekben a  betegségekben szenvedő emberek vettek részt.(3) Az eredményből az derült ki, hogy 

a máriatövist tartalmazó táplálékkiegészítésnek nincsen szignifikáns hatása a májbetegség szövődményeire vagy a halálozásra a placebó (inaktív) kezeléshez képest.

A 2017-es tanulmányok elemzése megállapította, hogy a szilimarin enyhén csökkentette bizonyos májenzimek, a májkárosodás mutatóit, a májbetegségben szenvedő embereknél.(4) A máriatövis biztonságosnak tűnik, mégis, egyesek emésztőrendszeri tünetekről vagy allergiás reakciókról számoltak be a szedése után. Mivel ez a táplálékkiegészítő csökkentheti a vércukorszintet, a cukorbetegeknek a szedése előtt konzultálni érdemes az orvosunkkal. (2)


Articsóka levél

Az articsóka levele antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az állatokon végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy védheti a májat, segítheti a májsejtek regenerálódását. (5) A 2018-ban nem alkoholos zsírmáj betegségben szenvedőkön végzett vizsgálatokban az articsóka levél a placebóhoz képest csökkentette a májkárosodás markereit.


Azonban további megerősítő vizsgálatokra van szükség, ahhoz hogy az articsókalevél-kiegészítés előnyei egyértelműek legyenek. (6)


artichokes on a wooden table


Gyermekláncfű gyökér

Bár a gyermekláncfű gyökeret májbetegségek kezelésére használták, a jótékony hatására vonatkozó bizonyítékok szűkösek.Sokkal több kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy biztonságos és hatékony-e erre a célra.(7)


Összességében elmondható, hogy

nincs elegendő bizonyíték annak megerősítésére, hogy ezeket az összetevőket tartalmazó táplálékkiegészítők szedése segíthetnek a máj méregtelenítésében.

Bár egyes tanulmányok jótékony hatását állapították meg, ezek elsősorban májbetegségben szenvedő embereknél történtek. Azonban azt, hogy ezek a kiegészítők javíthatják-e a májműködést egyébként egészséges embereknél, még nem sikerült alátámasztani.


Hogyan tartsuk mégis egészségesen a májunkat?

Egy fenntartható,  egészséges életmód  jobb módja lehet az májműködés támogatásának, mint az étrendkiegészítők szedése. A máj egészségének megőrzésében az étrend kulcsszerepet játszik.

Számos élelmiszer tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek bizonyítottan javítják a májenzimek működését, védelmet nyújtanak a zsírlerakódások ellen, valamint csökkentik a gyulladást és az oxidatív stressz, vagyis a szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlyának a felborulását a szervezetben.


Milyen konkrét italok/ ételek fogyasztásával tudjuk ezt a működést támogatni?


Jó hír a kávé szerelmeseinek

Tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás megvédi a májat a betegségektől, még azoknál is, akiknek már vannak májproblémáik.

Például egy 2016-os kutatási áttekintés tanulmányai kimutatták, hogy a kávéfogyasztás segít csökkenteni a cirrózis, vagyis a maradandó májkárosodás kockázatát a krónikus májbetegségben szenvedőknél.(7) A kávéfogyasztás a 2016-os kutatási áttekintés szerint a májdaganat egy gyakori típusának kialakulásának kockázatát is csökkentheti, és a gyulladásra is pozitív hatással van. (8) A kutatók megállapították, hogy a krónikus májbetegségben szenvedőknél a halálozás alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható. A legnagyobb előnyöket azoknál az embereknél tapasztalták, akik naponta legalább 3 csésze kávét isznak.



coffee grounds
A legnagyobb előnyöket azok élvezik, akik naponta legalább 3 csésze kávét isznak.


Úgy tűnik, ezek az előnyök abból erednek, hogy képes megakadályozni a zsír és a kollagén felhalmozódását - olvasható a 2016-os áttekintésben. A zsír és a kollagén a májbetegség két fő mutatója. A kávé emellett növeli egy antioxidáns (glutation) szintjét.


Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabad gyököket, amelyek természetes módon keletkeznek a szervezetben, és károsíthatják sejteket.(9)

Zöld tea

A zöld teát széles körben jótékony hatással tartják az egészségre, de kutatások azt mutatják, hogy különösen jótékony hatással lehet a májra. Egy 2020-as, 15 tanulmányt tartalmazó áttekintés megállapította, hogy a zöld tea csökkentette a májenzimek szintjét a nem alkoholos zsírmáj betegségben (NAFLD) szenvedőknél.(10) Egy másik vizsgálat hasonló eredményeket mutatott ki, amely arról számolt be, hogy a zöld tea kivonat 12 héten át történő fogyasztása jelentősen csökkentette a májenzimek szintjét (ALT,AST), zsírmájban szenvedő betegeknél.(11)

Ráadásul egy 2017-es felülvizsgálat  megállapította, hogy

azoknál az embereknél, akik zöld teát fogyasztottak, kisebb valószínűséggel alakult ki májdaganat.

A legalacsonyabb kockázatot azoknál az embereknél tapasztalták, akik napi négy vagy több csészényit ittak.(12)


Grapefruit

A grapefruit olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetes módon védik a májat. A grapefruitban található két fő antioxidáns a naringenin és a naringin. Védőhatása kétféleképpen jelentkezik  a gyulladás csökkentése és a sejtek védelme révén.

Egy 2023-as elemzés szerint, a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy ezek az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a májfibrózis kialakulását. A májfibrózis olyan káros állapot, amelyben a májban túlzott kötőszövet épül fel. Ez jellemzően krónikus gyulladás következménye.(13)



grapefruits
A grapefruit olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetes módon védik a májat.


Szeder és áfonya

Ezek a bogyós gyümölcsök antociánokat tartalmaznak, amelyek antioxidánsok, és a  jellegzetes színét adják a gyümölcsöknek. Emellett számos egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozták őket. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a tőzegáfonya-kiegészítő hat hónapon át történő szedése javította a zsírmájat a NAFLD-ben szenvedő embereknél.(14) Ha ezeket a bogyós gyümölcsöket az étrend rendszeres részévé tesszük, az jó módja annak, hogy biztosítsuk a májunk ellátását az egészségünk megőrzéséhez szükséges antioxidánsokkal.


Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek jellegzetes ízükről és magas rosttartalmukról ismertek, illetve gazdagok jótékony növényi vegyületekben. Jeles képviselőik közé tartozik: brokkoli, kelbimbó, káposzta, kelkáposzta, karfiol.

Tanulmányok szerint a keresztesvirágú zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek megváltoztatják a méregtelenítési folyamatokat és védelmet nyújtanak a káros vegyületekkel szemben.

Bár az embereken végzett vizsgálatok még nem erősítettek meg, az eddigi kutatások eredményei arra utalnak, hogy a keresztesvirágú zöldségek szintén jótékony hatással bírnak a máj egészségére. 


Dió és olajos magvak 

A diófélék számos kulcsfontosságú tápanyagban gazdagok, többek között: egészséges zsírok, antioxidánsok, E-vitamin, jótékony növényi vegyületek. Ezek a tápanyagok rengeteg egészségügyi előnyért felelősek. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a diófélékben gazdagabb étrend összefügg a NAFLD csökkent kockázatával. (15) További vizsgálatokra van szükség, viszont az előzetes adatok arra utalnak, hogy a diófélék fontos élelmiszercsoportot jelentenek a máj egészsége szempontjából.





Olívaolaj

Az olívaolajat egészséges zsiradék forrásnak tekinthetjük mind a májra, szívre és az anyagcsere egészségére gyakorolt pozitív hatásai miatt. Egy 2018-as tanulmány szerint, az olívaolajban gazdag mediterrán étrend követése összefüggésbe hozható az idősebb felnőtteknél a zsírmáj kockázatának csökkentésével.(16)

Más tanulmányok is hasonlóan kedvező hatásait hangsúlyozzák az olívaolaj-fogyasztásnak Többek között kevesebb zsír halmozódik fel a májban és a májenzimek vérszintje javul neki köszönhetően. (17) A zsír felhalmozódása a májban a májbetegség első szakaszának része.

Ezért az olívaolajnak a májzsírra, valamint az egészség más aspektusaira gyakorolt pozitív hatásai az egészséges étrend értékes részévé teszik.

Tabletták helyett: az egészséges étrend szerepe kiemelendő

Ezek alapján összefoglalásképp elmondható, számos élelmiszer tartalmaz antioxidáns vegyületeket, amelyek a gyulladás csökkentésével, az oxidatív stressz enyhítésével és a sejtkárosodás megelőzésével támogathatják a máj egészségét.(18) A magasabb rosttartalommal is rendelkező élelmiszercsoportok pedig elősegítik a testsúlycsökkentést és biztosítják a máj megfelelő működését, előnyösek lehetnek a májbetegséggel összefüggő egyéb állapotok, például a cukorbetegség kezelésében vagy megelőzésében.(19, 20) Ugyanakkor az életmód tényezők közül a rendszeres testmozgás segíthet a trigliceridek, illetve májzsír csökkentésében. Nem utolsósorban fontos kiemelni, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás májkárosodást okozhat, ezért érdemes a lehető legkisebb mértékben alkoholt fogyasztani.


Felhasznált irodalom

  1. Kubala,2023 What You Should Know Before Taking Liver Supplements URL link: https://www.healthline.com/health/liver-supplement#ingredients (2024.marc.8)

  2. Milk Thistle National Center for Complementary and Integrative Health URL link: https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle (2024.marc.10)

  3. Rambaldi,2007 Milk thistle for alcoholic and/or hepatitis B or C virus liver diseases Cochrane Database Syst Rev URL link:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17943794/ (2024.marc.10)

  4. Avelar, 2017 Effect of silymarin on biochemical indicators in patients with liver disease: Systematic review with meta-analysis World J Gastroenterol URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5526770/ (2024.marc.10)

  5. Salem,2015 Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits Plant Foods Hum Nutr URL link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/ (2024.marc.10)

  6. Panahi, 2018  Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial Phytother Res URL link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/ (2024.marc.10)

  7. Kennedy, 2016 Systematic review with meta-analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis URL link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26806124/ (2024.marc.10)

  8. Wadhawan, 2016  Coffee and Liver Disease J Clin Exp Hepatol. URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4862107/ (2024.marc.10)

  9. Martini, 2016 Coffee Consumption and Oxidative Stress: A Review of Human Intervention Studies Molecules. URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274123/ (2024.marc.10)

  10. Mahmoodi, 2020 Effects of green tea or green tea catechin on liver enzymes in healthy individuals and people with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials Phytother Res URL link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32067271/ (2024.marc.10)

  11. Pezeshki, 2016 The Effect of Green Tea Extract Supplementation on Liver Enzymes in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease Int J Prev Med. URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/ (2024.marc.10)

  12. Ni, 2017 Green Tea Consumption and the Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis Nutr Cancer URL link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28095030/ (2024.marc.10)

  13. Chen, 2023 Naringenin is a Potential Immunomodulator for Inhibiting Liver Fibrosis by Inhibiting the cGAS-STING Pathway J Clin Transl Hepatol URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9647116/ (2024.marc.10)

  14. Shirazi, 2021 Effect of cranberry supplementation on liver enzymes and cardiometabolic risk factors in patients with NAFLD: a randomized clinical trial BMC Complement Med Ther URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8603491/ (2024.marc.10)

  15. Chen, 2019 Association between nut intake and non-alcoholic fatty liver disease risk: a retrospective case-control study in a sample of Chinese Han adults BMJ Open. URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6731785/ (2024.marc.10)

  16. Soto-Alarcon, 2018 Liver Protective Effects of Extra Virgin Olive Oil: Interaction between Its Chemical Composition and the Cell-signaling Pathways Involved in Protection Endocr Metab Immune Disord Drug Targets URL link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29141573/ (2024.marc.10)

  17. Gosal, 2021 The Significance of the Mediterranean Diet in the Management of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Systematic Review Cureus. URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8275052/ (2024.marc.10)

  18. Ali, 2020 Understanding oxidants and antioxidants: Classical team with new players J Food Biochem URL link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/ (2024.marc.10)

  19. Akbar, 2023 High Fiber Diet URL link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/ (2024.marc.10)

  20. Hamed, 2019 Diabetes Association with Liver Diseases: An Overview for Clinicians URL link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30444204/ (2024.marc.10)



0 comments
bottom of page