top of page

3 tipp: mozgással a Föld védelméért

Világszerte minden év április 22-én ünnepeljük a Föld napját, az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet bolygónk környezeti állapotára és védelmének szükségességére. Ekkor számos tematikus program kerül megrendezésre a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében. Földünk védelméért mi is rengeteget tehetünk akár hétköznapi szinten is, azonban valószínűleg kevesen gondolták korábban, hogy a rendszeres és tudatos testmozgással nem csak saját egészségünket, hanem a bolygónkat is védhetjük. Ebben a cikkben bemutatjuk hogyan is alakulhat ki ez az igencsak kedvező win-win helyzet.


Hogyan tehetünk a mozgással egyszerre egészségünkért és a Föld védelméért?


1.

Először is gondoljuk át hogyan járunk munkába, milyen közlekedési eszközöket veszünk hozzá igénybe. Ha mindezt kerékpárral tesszük autó helyett, akkor máris egyszerre teszünk a saját egészségi állapotunk javításáért/megőrzéséért, illetve környezetünk védelméért.


Ugyanis a kerékpárral történő testmozgás jó hatással van a szív- és érrendszer működésére, illetve a mentális egészségünkre egyaránt.


Ezen felül anyagilag is jobban járhatunk ha megspóroljuk a napi munkába járás benzinköltségét, továbbá így a dugókat is elkerüljük. Ami a jelenség környezetre gyakorolt hatását illeti, az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint negyede a közlekedésből származik (és ez még nem is tartalmazza a motorokat hajtó benzin és a gázolaj előállításából származó kibocsátást). A belső égésű motoros járművek növelik a városok légszennyezettségét, így tehát egyértelmű, hogy nem csak a testünk, hanem a környzetünk is örülni fog, ha az autónk helyett a biciklinket részesítjük előnyben.


2.

Léteznek más edzés praktikák is, melyekkel óvhatjuk környzetünket és növelhetjük a fenntarthatóságot. Ha például mindennap edzőterembe járunk és ott kardio gépeket használunk érdemes átgondolni, hogy ezek a gépek mennyi energiát használnak fel működésük során. Ha tehetjük használjuk ezen eszközök valós verzióját.


Az edzőtermi futópad használata helyett menjünk el futni a természetbe, a szobabicikli helyett használjunk igazi kerékpárt, de akár az edzőtermi lépcsőzésre is könnyen találunk alternatívát.


Sőt akár az evezőgép használatátát is kiválthatjuk valódi evezéssel. Ezekkel a megoldásokkal megspóroljuk az edzőterembe való utazás költéségét, illetve az ezzel járó esetleges káros anyag kibocsátást is kiküszöböljük, nem beszélve az edzőtermi eszközök működtetéséhez szükséges energiáról.



3.

Kevesen tudják, de elérhetőek közvetettebb megoldások is arra, hogy rendszeres testmozgással óvjuk környezetünket. Ha nem igazán szeretnénk változtatni szokásainkon, de fontos számunkra testünk karbantartása, illetve a környezetvédelem egyaránt, akkor letölthetünk olyan alkalmazásokat, melyek segítségével pénzt adományozhatunk különböző környezetvédelmi célokra, az elvégzett testmozgás függvényében.


Ezek az applikációk úgy működnek, hogy az elvégzett fitnesz tevékenységet adományokká konvertálják és azt egy a felhasználó által kiválasztott jótékonysági szervezet számára jóváírják. Így egy olyan lehetőséget kap a felhasználó, hogy részese lehet egy nagyszerű ügy/projekt támogatásának szimplán csak úgy, hogy elvégzi a napi edzésmunkáját.


Akármennyire is úgy érezzük, hogy egyéni szinten nem tehetünk eleget, fontos tudni, hogy a kis változások mindig nagy változásokat hoznak létre.



Összességében elmondhatjuk azzal ha egy kicsit tudatosabban éljük az életünket és a mindennapi mozgásainkra is úgy tekintünk, mint egy lehetőség, hogy egészségünk mellett a Földet is óvjuk, akkor nem csupán az április 22-ei napunkat dedikáljuk Földünk védelmének, hanem az évünk valamennyi napját.




Források:

https://www.greenpeace.org/hungary/?gclid=Cj0KCQjwi46iBhDyARIsAE3nVrazqTWIjLvgnjGm4nd8oGHN0Yd54x9rcjUqpug_cWc9yir9-fmMtwYaAr4dEALw_wcB



0 comments
bottom of page