top of page

Miért érdemes piacon vásárolni? Piaci élménybeszámolóval

Updated: May 16, 2023

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én imádom a piacozás hangulatát. :)

Pár hete sikerült szerveznünk egy baráti látogatást, a svájci Baselben élő ismerősökhöz. Az ottani hosszú hétvége egyik program pontjaként pedig ellátogattunk a francia oldalon lévő Saint-Luis kis településre, ahol szombatonként kerül megrendezésre a helyi kistermelők piaca, a falucska központi terén.


Ahogy közeledtünk gyalogosan a főtérre már érezhető volt a zsizsgés a levegőben, ahogy a helyiek pakolják ki a szorgosan megtermelt portékáikat, árulják a megannyi friss alapanyagot, legyen szó zöldségről, gyümölcsről, pékáruról, olajbogyóról vagy fűszerekről. Egyből bele vetettük magunkat a nyüzsgésbe és lehetőségek feltérképezésébe.


A fűszerek illata ahogy belengte a teret és hatott az érzékszerveinkre külön felemelő élmény volt. Mindenféle nemzetek konyhájának fűszere képviseltette magát, kezdve a marokkói, provance fűszerkeverékeken át, az olasz toszkán, illetve jellegzetes ázsiai fűszereken át a kurkumától, a kardamomon keresztül, a különféle chilikig.



Mik is az aktuálisan elérhető tavaszi zöldségek?


Zöld levelesek közül a spenót, rukkola, madársaláta, ezenkívül a különböző hagymaféléknek: ide tartozik az újhagyma, lilahagyma, medvehagyma, póréhagyma. Április, májusban szezonja van a rebarbarának, bordás kelnek, sárgarépának. Nagyon jópofa volt a képen látható úriember, aki igazi kereskedői vénával megáldott módon igyekezett nekünk minél többféle módon fényezni a saját portékáit. Vettünk is a vasárnapi brunchoz néhány csomag retket, salátát és újhagymát tőle.





Érdekesség kategóriába esett nekem a képen látható petrezselyem, nagyon tetszett a külalakja, mert eltér a a nálunk szokásos kicsit nyitottabb levelű változattól, dekoratív virágkompozíciónak is beleillett. :)

Franciaországban is megkezdődött az eperszezon is, ilyen jópofa is dobozokban volt elérhető az ízletes csemege mely telis tele értékes tápanyagokkal, többek között rostokkal.


Az olajbogyónak a francia konyhában is nagy szerepet tulajdonítanak. Ennek megfelelően a különféle karakterű és fűszerezésű olajbogyók is elérhetőek voltak, a feketén át a zölden keresztül a mixelt változatokig. Mivel mi is rajongunk az olajbogyókért és az eladó partner volt abban, hogy vásárlás előtt megkóstoljunk párat, kapva kaptunk az alkalmon kóstolás előzte meg a vásárlást, így össze is tudtuk hasonlítani az különböző ízesítéseket. Így esett, hogy vásároltunk is pár fajtát, többek között provence-i fűszerezésűből, és a klasszikus nagyobb fekete olajbogyó változatból.


Felmerülhet a kérdés miért válasszuk a piacokat, a bevásárlás helyszíneként? Számtalan ok szól mellette, nézzük sorjában őket:



  • Mindig az idényre jellemző, szezonalitás elérhető alapanyagokból választhatunk melyek vitamin és ásványi anyag tartalom szempontjából, vélhetően még mindig a legnagyobb koncentrációt tartalmazzák. A friss portékákat, szezonálisan kapható idényzöldségeket, alapanyagokat tudunk beszerezni amik, akkor érnek, aktuálisan a legmagasabb a tápanyagtartalmuk, tehát az egészségünk szempontjából is a legoptimálisabbak.


  • Az ökológiai lábnyom sem egy utolsó szempont a mai világunkban. Az élelmiszerfogyasztásunkkal, illetve vásárlási szokásainkkal tudunk csökkenteni a környezeti terhelésen. A termelői piacokon nagy valószínűséggel a közelben megtermelt termékeket vásárolhatjuk meg, az adott térség termelőitől vásárolhatunk, akiket ezáltal jövedelemhez juttatunk, így csökkenthetjük a környezetszennyezést, hiszen nem kell bejárnia számtalan országot az adott terméknek.


  • Gazdasági értelemben is pozitív a mérleg, hiszen ezzel a döntésünkkel támogatjuk a helyi gazdákat, akik valószínűleg kisebb szállítási költséget tudtak kalkulálni, így magától a termelőtől tudunk alapanyagokhoz jutni és nem pedig a viszonteladóktól.


  • Illetve ha egy picit még tudatosabbak szeretnénk lenni, magunkkal vitt vászon szatyrokba és üvegekbe tudunk kérni, így megkímélve a felesleges műanyag hulladéktól a környezetünket.


  • Szerintem a piacozás közösségi programként is felfogható, akár a kedvesünkkel megyünk, akár a család bármely tagja csatlakozik hozzánk, vagy úgy alakul, hogy a gyermekeink kísérnek el minket még taníthatunk is nekik észrevétlenül a természetről, szezonalitástól, hazai termékekről, tudatos vásárlásról, egészséges táplálkozásról.



Szerző: Szijártó Szandra dieteikus






0 comments
bottom of page