top of page

Az alvás nem luxus! - hanem létszükséglet

Updated: May 16, 2023

Ha szeretnénk egy nap minél több mindent elintézni, minél több dologban helytállni, az gyakran az alvás rovására megy. Hiszen a legegyszerűbb, ha az alvásból faragunk le, hogy minden másra több idő jusson. Ez viszont nem csak annyit jelent, hogy másnap fáradtak és álmosak leszünk, vagy plusz egy kávét meg kell innunk, hogy éberek legyünk. A nem megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű alvás hatása a szervezetünkre sokkal szerteágazóbb, mint gondolnánk.



Egészségesebb leszel, ha többet alszol


Az optimális alvás hatását nem egyik napról a másikra érezhetjük a bőrünkön, ezért szeretnénk megosztani azokat a tényeket, amelyeket biztosan (kutatásokkal alátámasztva) tudunk a rossz alvás következményeiről:


  • Növeli a stresszt, a depresszió és az elhízás esélyét

  • Munkahelyi teljesítményromláshoz vezet

  • Baleseti halálok fele alváshiányból adódik

  • Fejfájás, magas vérnyomás, metabolikus szindróma alakulhat ki


Az elegendő és jó minőségű alvás viszont:


  • Regenerálja a testet

  • Csökkenti a gyulladást

  • Csökkenti a stresszt és a szorongást

  • Feltölti a memóriaraktárakat

  • Edzi az immunrendszert





Drága tabletták helyett aludj a jól működő immunrendszerért!


A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az immunrendszerünk működését is nagyban befolyásolja. Ennek oka, hogy alvás közben a szervezetünk úgynevezett citokin fehérjéket szabadít fel, amelyek nélkülözhetetlenek a fertőzések, vírusok, baktériumok legyőzéséhez. Ha nem alszunk eleget, az fogékonyabbá tehet minket a betegségekre is. Azt tanácsoljuk, ha szeretnéd erősíteni immunrendszered, drága multivitaminok helyett fordíts több figyelmet az optimális táplálkozásra és az alvásra is.



Vedd előrébb az alvást a fontossági sorrendben!


Ahhoz, hogy minden nap minimum 7 órát aludjunk, és ez az alvás pihentető is legyen, nem kell óriási változtatásokat tennünk - ez sokkal inkább az apró odafigyelésekről, finomhangolásokról szól. Ezért a legfontosabb döntés az, hogy prioritásunkban egyszerűen előrébb helyezzük az alvást. Első lépésként hangolódj rá, hogy az alvás mennyire fontos, és engedd meg magadnak, hogy több és jobb jusson belőle naponta. Óriási tévhit, hogy az alvás elvesztegetett idő - mert valójában a saját életminőségedbe, jóllétedbe, jókedvedbe, egészségedbe és emberi kapcsolataidba való befektetés.


0 comments
bottom of page