top of page

A fals valóságból az igazi feltöltődésbe

Így törj ki a karácsonyi közösségi média nyomásából


Karácsony napjai lehetőséget adnak nekünk arra, hogy a közösen töltött idő mellett passzívan is pihenjünk kicsit. Egy kiadós ebéd vagy vacsora után jól eshet ledőlni a kanapéra, és “semmittenni”, kipihenni az elmúlt napok rohanását. Ezen a ponton veled is előfordul, hogy máris a telefonod után nyúlsz? Nem vagy vele egyedül. Ennek viszont vannak árnyoldalai, erről szeretnénk néhány gondolatot megosztani és tanácsot is adni, ha változtatnál ezen.


Social média karácsonykor

Miért pihenünk a közösségi médiával?


Amikor látszólag céltalanul elővesszük a telefonunkat, hogy megnézzük, mi történt a Facebookon vagy az Instagramon, valójában több, nem tudatos célunk is lehet vele.

Például kizárjuk vele a külvilágot arra az időre, amíg a képernyőre fókuszálunk. Ilyenkor kizárjuk a nehéz érzéseket, a megoldásra váró problémákat, és ezzel együtt sajnos a jó dolgokat is.

Ha úgy érezzük, túl sok dolog történik velünk, könnyű elővenni a telefont és elmenekülni a közösségi média világába. A stressz, a feladatok, a munka vagy a tanulás okozta nyomást is gyakran próbáljuk azzal enyhíteni, hogy mielőtt belevágnánk a teendőbe, elővesszük a telefononunkat és “pörgetjük” még egy kis ideig. Ez viszont egyértelműen nem valódi segítség, vagy sikeres coping mechanizmus.


Érdekes, hogy a túl sok inger mellett az is telefonhasználatra késztethet minket, ha túl kevés az inger. Például akkor, amikor pihenéssel tölthetnénk az időnket és magunkra vagy a környezetünkre fókuszálhatnánk. Ilyenkor úgy érezhetjük, információk hiányában lemaradunk valamiről (hiszen ha ilyen helyzetben csak becsukjuk a szemünket, vagy elkalandozunk a gondolatainkban, bármi történhet a nagyvilágban, amiről lemaradunk). Ezt a jelenséget FoMO-nak is nevezzük, ami egy angol mozaikszó a "Fear of Missing Out" kezdőbetűiből. Ez azt jelenti, félünk attól, hogy lemaradunk, vagy kimaradunk. Félünk, hogy ha nem látjuk a közösségi médiában zajló eseményeket, lemaradunk a világban zajló nagy eseményekről, de arról is, hogy a barátaink éppen merre járnak, mit csinálnak.



Mi történhet velünk, ha karácsonykor többet nyomkodjuk a telefont?


A karácsonyi időszak elképesztően sok olyan helyzetet teremt, amikor a közösségi média hirtelen óriási szerepet kap. Beállítottságunktól, személyiségünktől függően többféleképpen reagálhatunk ezekre a helyzetekre. Van, aki szeretne minél több részletet megosztani a világgal arról, számára hogy telik az ünnep, és van, aki szemlélődő marad, de ennek is megnőhet a mértéke.


Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: a Facebook és az Instagram is megtelik olyan képekkel, videókkal, melyek ismerőseink legszebb, legboldogabb, legcsillogósabb pillanatait mutatják meg. Hiszen a közösségi média használat természete, hogy azt osztjuk meg a külvilággal, amire büszkék vagyunk. A szabályos karácsonyfára, a repedésmentes bejglire, a mosolygós nagycsaládra. A helyzet viszont az, hogy a telefont nézve nem tudjuk meg, hogy néz ki a fa másik oldala, nem tudjuk, hanyadik bejgli az, ami nem repedt szét végre, vagy vajon meddig tartott az a mosoly, amit a képen látunk. Pedig ha erre képesek lennénk, biztosan sokszor meglepődnénk.


Tehát minél több időt szánunk a közösségi média felületekre az ünnepek alatt, annál több esélyt adunk magunknak arra, hogy egy fals valóságot figyeljünk és ezzel generáljunk magunkban olyan rossz érzéseket és gondolatokat, miszerint a mi karácsonyunk egyáltalán nem csodálatos, mindenki máséhoz képest.



Így változtass rajta, ha szeretnél.


Ha úgy érzed, rossz hatással van rád a közösségi média az ünnepek alatt (vagy bármikor máskor), fogadd meg tanácsainkat és tégy velük próbát. Figyeld meg magad, neked mi segít igazán, mitől érzed jobban magad a bőrödben.


  • Időkorlát. Talán a legpraktikusabb és könnyen kivitelezhető változtatás, ha időkorlátot szabsz a telefon-használatodnak (ezt akár be is állíthatod manuálisan a telefonodon). Legyen napi fél óra, amit a Facebookon és az Instagramon töltesz, és ha ezen kívül is automatikusan a telefonod után nyúlnál, tudatosan válassz magadnak olyan elfoglaltságot, amiben fel tudsz töltődni.


  • Kritikus szem. Légy tudatos megfigyelő, amikor ismerőseid képeit nézegeted, és ha meglátsz valamit, amitől rossz érzésed támad, gondolj arra, nem tudhatod mi van a “kép mögött”.


  • Értékek. Nagyon hasznos, ha megfogalmazzuk magunknak, számunkra mik a legfontosabb értékek a karácsonyban. Azokat szem előtt tartva, azokra fókuszálva (pl.: szeretet kifejezése, őszinte beszélgetések, nyitottság), már nem is lesz olyan érdekes, kinél milyen színű lett idén a karácsonyfa.


  • Elfogadás. Fontos téma, amivel sokat foglalkozunk a programjaink során. El kell fogadnunk, hogy karácsonykor is vannak nehéz érzések, gondolatok, megoldandó problémák. Sőt, ilyenkor talán még több, mint egy átlagos hétköznapon. Engedd meg magadnak ezeket, hiszen semmi baj nincs azzal, ha szomorúságot, kimerültséget vagy fájdalmat érzel az ünnepnapok alatt. Ez mind teljesen természetes, és ha a közösségi médiában azt látod, mindenki boldog, jusson eszedbe: ez nem a valóság.


  • Jelenlét. Amikor a Facebook vagy az Instagram világban járunk, a legkevésbé sem vagyunk jelen. Térben és időben is máshol vagyunk, megfeledkezünk magunkról és a környezetünkről is, és a fals valóságban való elmerülésből a legjobb kiút, ha megpróbálunk jelen lenni. Szánjuk a telefonnal töltött időt arra, hogy ott ahol vagyunk, pár percre magunkra irányítjuk figyelmünket. "Milyen érzéseim, gondolataim vannak? Hogy érzem magam a testemben?" Kezdd el figyelni a légzésed, a hangokat, színeket, illatokat, amik körülvesznek. Egy rövid jelenlét-gyakorlat segít visszatérni a való világba, a saját értékeink szerint felépített valóságodba.


0 comments
bottom of page