top of page
Reziliencia fejlesztése

PSZICHOLÓGIAI RUGALMASSÁG
ÉS MINDFULNESS

Mi az a pszichológiai rugalmasság és miért kell fejleszteni?

Végső soron mindannyian arra vágyunk, hogy rugalmasan alkalmazkodjunk a minket érő kihívásokhoz, és rezilienssé váljunk.

A reziliens működés fontos feltétele, hogy minél nagyobb otthonosságra tegyünk szert belső világunkban, megismerjük érzéseinket és gondolatainkat, és egészséges kapcsolatot alakítsunk ki velük. Ennek során nyitottan és elfogadóan éljük meg őket, anélkül, hogy teljesen összeolvadnánk velük és elvesznénk bennük.

 

Ezek a készségek alkotják a pszichológiai rugalmasság három oszlopát, amelyek segítségével szabadabban viszonyulhatunk külső és belső tapasztalatainkhoz és körülményeinkhez, hogy a személyes értékeink szerint cselekedhessünk a hétköznapjainkban, és így értelmes életet élhessünk.

binoculars copy.png

Nyitott

Gyakran kapjuk magunkat azon, hogy hosszan rágódunk egy munkahelyi vitán, tépelődünk, hogy mit kellett volna máshogy mondanunk, és frappáns válaszokat agyalunk ki a következő beszélgetésre. Egy megterhelő helyzetben mégis azt tapasztaljuk, hogy teljesen elveszünk az érzelmeinkben, és olyan dolgokat vágunk mások fejéhez, amelyet később megbánunk, vagy épp ellenkezőleg, egyáltalán nem tudunk kiállni saját magunkért, mert tartunk attól, hogy mit gondolnak majd rólunk mások.

Képzéseinken a belső tapasztalatainkra való nyitottságot különböző gyakorlatok és metaforák segítségével fejlesztjük, hogy megtanuljuk felismerni a bennünk örvénylő gondolatokat, érzéseket és késztetéseket, és így rugalmasabban viszonyulhassunk hozzájuk. Próbálunk megengedően, elfogadóan tekinteni rájuk, miközben nem olvadunk teljesen egybe velük, hogy így ne az ezekkel való küzdelem kösse le energiáinkat. De leginkább tudatosítjuk magunkban, hogy úton vagyunk, és igyekszünk jóindulatúan tekinteni törekvéseinkre.

think-green copy.png

Érzékelő

Modern életünk nagy részét a gondolkodó üzemmódban töltjük. Ezt használjuk, amikor problémákat kell megoldanunk, vagy éppen terveket szövünk, elemzünk, összehasonlítunk, értékelünk, ítélkezünk. A többségünk ebben az üzemmódban végzi a munkáját, és így tervezzük tudatosan a karrierünket és a magánéletünket. Amikor azonban a gondolatainkról és érzéseinkről van szó, ez a problémamegoldó megközelítés gyakran kudarcot vall.

Éppen ezért érdemes jártasságot szereznünk az elménk másik üzemmódjának használatában is. Ez az érzékelő üzemmód, ahol nem kell semmit elérnünk vagy megoldanunk, csak érzékeljük és érdeklődéssel megfigyeljük azt, ami éppen van.

 

Ez az üzemmód segít minket abban, hogy reziliensebben alkalmazkodhassunk a minket érő belső és külső hatásokhoz.

brainstorming copy.png

Aktív

Mindnyájunkat lelkesítenek bizonyos értékek, amelyeket személyesen fontosnak érzünk. Arra is vágyunk, hogy tartalmas életet élhessünk, amelyeket ezen értékek mentén rendezünk be.

 

Ha képesek vagyunk arra, hogy rugalmasan meghatározzuk a számunkra aktuálisan fontos értékeket, akkor ezeket iránytűként használhatjuk a mindennapokban, hogy változékony késztetéseink helyett ezek határozzák meg cselekedeteinket.

A tréning során különböző gyakorlatokon keresztül ismerkedünk személyes értékeinkkel, és azzal, hogy miként fejezhetjük ki ezeket a hétköznapokban. Beszélünk arról, hogy mi gátolhat bennünket abban, hogy számunkra értékes-értelmes életet éljünk, és igyekszünk észrevenni az értékeink felé tett kis lépéseket.

A pszichológiai rugalmasság, és ezen keresztül a reziliencia igen hatékonyan fejleszthető, például a mindfulness (tudatos jelenlét) gyakorlatain keresztül.

Reziliencia fejlesztése

Szeretnéd velünk fejleszteni pszichológiai rugalmasságod?

Erre két lehetőséget kínálunk:

Oktatóink

_MG_8937_edited.jpg

dr. Márky Ádám

orvosigazgató, a Longevity Project társalapítója

Az egyetemet Pécsett kezdte és a SOTE-n fejezte be.  Menet közben 6 évig dolgozott mentőápolóként, majd egy évig mentőorvosként. Első magyar orvosként tette le az International Board of Lifestyle Medicine vizsgáját életmód-orvostanból.

A harvardi "Tudatos egészség kultúra" koncepció alapján vállalati egészségprogramokat vezet. A kontextuális viselkedéstudományokban van leginkább otthon, erről tart képzéskét pszichológus- és orvostanhallgatóknak is. 

_MG_8960_edited.jpg

Kiss Ádám 

mentálhigiénés szakember, szinkrontolmács

Ádám a SOTE mentálhigiéné szakirányú továbbképzésén szerzett diplomát, 7 éve foglalkozik relaxációs és meditációs módszerekkel, autogén tréning gyakorlatvezető és képződő szimbólumterápiás gyakorlatvezető. Alapvégzettségét tekintve szabadúszó szinkrontolmács, és 2020. októbere óta lányos édesapa. A tudatos jelenlét eszközeinek segítségével abban szeretné támogatni a hozzá fordulókat, hogy elfogadóbban és rugalmasabban kapcsolódjanak érzelmeikhez, önmagukhoz és másokhoz.

Kedvet kaptál?

Induló képzésekkel és vállalati együttműködéssel kapcsolatban keress minket bátran!

bottom of page