top of page

Hogyan hat a vállalatra, ha a dolgozó kiégéssel küzd?

Updated: Jun 5, 2023

Nincs most időd elolvsani? Hallgasd meg a cikket itt:

A kiégési szindróma fogalmát Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus alkotta meg 1974-ben, és 45 évvel később, 2019-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kiégést „legitimálta”, és „kóddal ellátott” szindrómának minősítette. A Regus Group tanulmánya szerint, amely több mint 22 000 munkavállalót vizsgált meg 100 országban, a globális munkaerő több mint fele közelebb van a kiégéshez, mint csupán öt évvel ezelőtt.

Munkahelyi kiégés

A kiégés globális éves költsége szolid becslések szerint is 323,4 milliárd dollár. Schaufeli 2018-as tanulmánya alapján (Európában több mint 43 ezer munkavállalót megkérdezve) Hollandiában, Belgiumban, Dániában, Lettországban és a skandináv országokban a legjobb a helyzet (ezek az országok egyébként a Word Happiness jelentésekben is az első 10 között szoktak szerepelni); Franciaországban, Lengyelországban, Törökországban, a jugoszl áv utódállamokban és Albániában a legrosszabb. Magyarország a középmezőnyben van. A boldog, elégedett és elkötelezett munkavállalók kevésbé hajlamosak a kiégésre.

Mit jelent pontosan a kiégés?


A kiégési szindróma azt a tünetegyüttest jelöli, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés és kedvezőtlen stresszhatások következtében jön létre, és fizikai-érzelmi-mentális kimerüléssel jár. A burnout szindróma főbb tünetei: fáradtság és fizikai kimerülés, negatív érzések a munkával kapcsolatosan, illetve mentális eltávolodás attól, lecsökkent hatékonyság és munkakedv.

Egy HR vezetőket megkérdező tanulmány szerint az igazságtalan kompenzáció a kiégés fő oka, ezután következik az észszerűtlen megterhelés és a túlóra. A burnout kockázata heti 40 munkaóra felett minden 5 órával további 15 százalékkal nő. A HR vezetők 29%-a vallja, hogy azért alakul ki, mert az alkalmazottak nem látják a kapcsolatot a munkaköri feladataik és a vállalati stratégia között, 26%-uk pedig azt, hogy a negatív munkahelyi kultúra tehető felelőssé a kiégésért.

Kiégés tünetei

Milyen költségek és nehézségek merülnek fel, ha a munkaerő kiégéssel küzd?

A Gallup felmérései szerint 2018-ban 3 alkalmazott közül több mint 2 tapasztalt kiégést, és azok a kollégák, akik kiégéstől szenvednek, több mint 2,6-szer nagyobb valószínűséggel hagyják el jelenlegi munkaadójukat. A kiégés az alacsony elköteleződés és a fluktuáció növelése mellett teljesítménycsökkenést és több hiányzást is okoz. A kiégés miatt az Egyesült Államokban például évi 550 millió munkanap esik ki. Hollandiában a burnout szindrómások átlagosan évi 189 napot töltenek táppénzen. Az Egyesült Államok kormánya évente 125 - 190 milliárd dollárt költ a kiégéshez kapcsolódó egészségügyi költségek fedezésére. Ez az egészségügyi ellátásra fordított összeg közel 8%-át teszi ki. A kiégés következményei tehát nemcsak az egyéneket, hanem a vállalkozásokat és a gazdaságot is sújtják.

A kiégés vállalati „költségei”:

  1. a romló teljesítmény miatti veszteség,

  2. a hibázás miatti veszteség,

  3. a táppénz miatti veszteség,

  4. a munkaerő pótlásának toborzási költségei,

  5. az új munkaerő betanításának költségei,

  6. a betanulási időszak alatti alacsony teljesítmény miatti veszteség,

  7. és a negatív employer branding.

Egészségprogram indításával, a fent említettek okokra, valamint a múlt alkalommal leírt stressz-csökkentő tanácsaimra való odafigyeléssel sokat tehetünk a kiégés megelőzéséért.


Szerző: dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; a Longevity Project tagja




Források:

Barratt, B. (2019): Burnout Is Costing You And Your Business. Here's How To Avoid It. https://www.forbes.com/sites/biancabarratt/2019/07/23/burnout-is-costing-you-and-your-business-heres-how-to-avoid-it/#5ff743bca4e9, letöltés: 2019. 09.16.

Page, E. (2017): Why You Need to Worry About Employee Burnout? https://www.business.com/articles/why-you-need-to-worry-about-burnout/, letöltés: 2019. 09.16.

Schaufeli, W.B. (2018). Burnout in Europe: Relations with national economy, governance, and culture. Research Unit Occupational & Organizational Psychology and Professional Learning. Leuven, Belgium. https://www.wilmarschaufeli.nl/publications/Schaufeli/500.pdf, letöltés: 2019. 09.16.

Stahl, A. (2016): Here's What Burnout Costs You. https://www.forbes.com/sites/ashleystahl/2016/03/04/heres-what-burnout-costs-you/#244849a34e05, letöltés: 2019. 09.16.



0 comments
bottom of page