MINDFULNESS ÉS REZILIENCIA VÁLLALATI CSAPATOKRA SZABVA

Legyen a nyugalom és a változtatás képessége a szupererőtök!

MIÉRT STRESZELÜNK ENNYIT?

A környezet gyorsan változik. Az agyunk nem.

 

Evolúciós gondolkodási mintáink a mai környezetban csak túlélésre jók, és nem arra, hogy jól érezzük magunkat. Ne csak a transzformációra legyen tervetek, hanem arra is, hogyan tud majd agyatok alkalmazkodni a rengeteg változáshoz!

Az optimizmus evolúciósan nem nyerő.

 

Genetikailag azok leszármazottjai vagyunk, akik a legóvatosabbak, legkörültekintőbbek, "legparanoiásabbak" voltak. Mi is általában a hibáinkat vesszük elő a múltból és a jövőre is negatív dolgot vetítünk.  Ha a főnököd este küld egy e-mailt, hogy "reggel beszélnünk kell!" Hogyan alszol... ? Pedig simán lehet, hogy csak meg akar dicsérni.

Nincs olyan, hogy elég információ.

 

Agyunk meg akar jegyezni mindent. Minél több információnk van, annál nagyobb eséllyel éljük túl a világot. A mai társadalom azonban az információra épül, túl nagy a kínálat. Agyunk pedig mindenre oda akar figyelni egyszerre, őrült tempóban változtatja a fókuszát. Emiatt képtelenek vagyunk egy valamire hosszan odafigyelni, és állandóan hajszoltnak érezzük magunkat.

Üdv a szorongás évszázadában!

 

Állandó változás vesz körül minket: a piac változik, az ügyféligények változnak, a vállalatok transzformálódnak. Ez pedig óhatatlanul sok szorongást szül a szervezetben. A változás bizonytalanságot hoz, gondolataink gyakran a jövőben vannak, amire inkább negatív képet vetítünk. A jövőben viszont nem tudunk cselekedni vagy dönteni, mert még nem jött el. Ott eszköztelenek vagyunk, ami szorogánst és stresszt szül.

Tudatosan viszont lehet ez másképpen is.

 

A tudatos jelenlét lényege, hogy megtanuljuk figyelmünket arra összpontosítani, ami éppen van, és amit éppen csinálunk, megengedő-elfogadó módon. A környezetünk ezt nem midnig támogatja, ezért meg kell tanulnunk észrevenni, hogy hol jár a fiyelmünk, és tudatosan arra irányítani, amit éppen tennünk kell. A mindfulness technikáinak rendszeres gyakorlása pont ebben segít: fokozatosan megváltoztatja agyunk gondolkodási mintáit. 

MI TÖRTÉNIK EGY MINDFULNESS ALAPÚ VÁLTOZÁS-TÁMOGATÓ FOLYAMATON?

Figyelemtréning

 

A képzés fő célja, hogy visszanyerjük az uralmat gondolataink fölött és így képessé váljunk valóban arra figyelni, amire szeretnénk. A rendszeres gyakorlással képesek leszünk alkalmazkodni ahhoz, hogy mikor kell nagyon koncentrálnunk, és mikor kéne inkiább kikapcsolnunk.

Mentális stratégiák

 

Környezetünket és a velünk szemben támasztott elvárásokat sokszor nem tudjuk megváltoztatni. Azonban azt, ahogyan ezekre reagálunk vagy ahogyan érezzük magunkat bennük, tudatosan megválaszthatjuk. A folyamat során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy kihívásokat, ne pedig nehézségeket lássunk a mindennapokban.

Elméleti háttér

 

Fogyasztható formában. A mindfulness és reziliencia gyakorlatokhoz kapcsolódó neurobiológiai, orvosi, pszichológiai, tudományos háttér bemutatása érthető, szórakoztató történetek formájában azt szolgálja, hogy ne csak érezzük a változást, hanem értsük is, mi és miért történik. Ezzel is azt segítjük, hogy minél mélyebb és tartósabb legyen a változás.

HOGYAN ÉPÜL FEL A FOLYAMAT?

Dr. Márky Ádám vezetésével egy egész napos intenzív workshoppal indítjuk a programot, majd négy héten keresztül heti egy órás utánkövetéssel segítjük a mindfulness gyarkolatok beépítését a mindennapos rutinba. Az ideéális csoportméret 12 fő.

MILYEN EREDMÉNYRE SZÁMÍTHATUNK?

Kikapcsolódás

 

A folyamat egyik legbiztosabb hozadéka, hogy a végére képesek leszünk pár perc alatt megteremteni azt az ellazult testi és szellemi állapotot, amit talán már gyermekkorunk óta nem tapasztaltunk.

Hatékonyság

 

Olyan tudományosan bizonyított szokásokat szilárdíthattok meg életetekben, melyek segítségével képesek lesztek hatékonyabban, fókuszáltabban dolgozni, és rövidebb idő alatt több dolgot megcsninálni. A munka mellett a magánéletetekben is képesek lesztek hosszútávon fenntarthatóan magas hatékonysággal működni.

Motiváció és egyensúly

 

Olyan technikákat gyakorlunk heteken keresztül, melyek segítenek, hogy motiváltabbnak, kreatívabbnak érezzük magunkat a munkákban, és kiegyensúlyozottabbnak a magánéletünkben.

Kiégés és depresszió elkerülése

 

A mindfulness technikák rendszeres alkalmazása igazoltan szignifikánsan csökkenti a túlzott stressz, a szorongás, a kiégés és a depresszió kialakulásának kockázatát az emberekben.