top of page

Longevity Adventi Kalendárium

December 4.

A mindfulness fogalmát sok tévhit, kérdés és negatív konnotáció is kíséri. Pedig megfelelő, tudatos használatával igazán pozitív hatásait élvezhetjük.

Segítségképp 7 olyan gondolatot gyűjtöttünk össze, amivel jobban megismerhetitek a mindfulnesst.

Leaves 4

1.

A tudatos jelenlét, vagyis a mindfulness lényege, hogy megtanuljuk figyelmünket arra összpontosítani, ami éppen van, és amit éppen csinálunk, megengedő-elfogadó módon. A környezetünk ezt nem mindig támogatja, ezért meg kell tanulnunk észrevenni, hogy hol jár a figyelmünk, és tudatosan arra irányítani, ahova mi magunk szeretnénk figyelni.

4.

A mindfulness-t gyakran egyenlőnek tekintik a meditációval. Pedig ez nincs így. A kettő közötti kapcsolat valójában az, hogy a meditáció egy lehetséges gyakorlási formája a mindfulness-nek. Tulajdonképpen bármi lehet mindfulness gyakorlás, amit egy tudatos kíváncsi, elfogadó figyelemmel csinálunk.

7.

Végül, egy fontos kérdésre is választ adunk. Valóban veszélyes lehet a mindfulness? Érdemes úgy tekintünk rá, mintha egy sportág lenne. Például, ha valaki fut, a hosszú évek során előfordulhat, hogy lesérül, mégsem tekintjük a futást veszélyes tevékenységnek. Így van ez a mindfulness-el is, nyugodtan állíthatjuk, hogy nem veszélyes. Persze, mielőtt belevágnánk érdemes felmérni, passzol-e a személyiségünkhöz ez a szemlélet, így elejét vehetjük annak, hogy nagy csalódás érjen minket. Mindazonáltal, annak a valószínűsége, hogy valakinek olyan mentális problémája legyen, amivel a mindfulness gyakorlással még ront is, meglehetősen alacsony.

2.

A pszichológiai rugalmasság egy olyan működés, amikor megfigyeljük, hogy milyen belső tapasztalataink vannak és képesek vagyunk ezekkel összhangban vagy éppen ezekkel ellentétben tudatosan a személyesen választott értékeink mentén dönteni és cselekedni. Ez a reziliencia, azaz a rugalmas alkalmazkodó képesség alapja. A mindfulness gyakorlatokkal pedig a pszichológiai rugalmasság fontos összetevőit tudjuk magunkban fejleszteni.

5.

A mindfulness nem egy olyan dolog, aminek egyszer csak a végére érünk, és feketeöves mindful emberek leszünk. Egy olyan része lehet életünknek, amit mindig gyakorolhatunk, egyre jobban elmélyülhetünk benne. Egy út, és nem végállomás. Egy életszemlélet.

3.

A mindfulness gyakorlását két csoportra oszthatjuk. Az egyik az informális gyakorlás, ezt bármikor gyakorolhatjuk, amikor napközben tudatos figyelemmel csinálunk valamit, ez lehet egy beszélgetés, kávézás, de akár a cipőfűzőkötés is. A másik a formális gyakorlás, amit nevezhetünk fókuszgyakorlatnak is, ilyenkor a figyelmünket gyakorlási és fejlődési szándékkal, de nyitott, megengedő, elfogadó módon a testünkre és jelen pillanat tapasztalatára irányítjuk, ez maga a meditáció.

6.

Gyakori tévhit, hogy a mindfulness egy vallásos gyakorlat. A valóságra irányított kíváncsi és nyitott figyelem a mindennapi életünkben sokat emelhet az életminőségünkön, de ugyanígy a vallásunk megélésében is segíthet. A mindfulness gyakorlás szinte minden vallásban megtalálható, de pusztán önismereti vagy a stresszel való ügyesebb viszony kialakítása is lehet a gyakorlás célja.

bottom of page