top of page

Longevity Adventi Kalendárium

December 12.

Karácsonyi fűszerek

A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a sütés-főzés és készülődés, amikor a készülő finomságok illatfelhője bejárja az otthonunkat. Lássuk melyek azok a közismert fűszerek, amelyeket használva nem csupán ízüket de egészségügyi előnyüket is élvezhetjük.

Cinnamon sticks

FAHÉJ

A fahéj jellegzetes illata és íze az olajos résznek köszönhető, amely nagyon magas fahéjaldehid vegyületben. A kutatók úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a fahéj egészségre és anyagcserére gyakorolt ​​​​jótékony hatásaiért.

 
  • Antioxidáns hatás

A fahéj nagy mennyiségben tartalmaz rendkívül erős polifenol antioxidánsokat. Melyek megvédik a szervezetet a szabadgyökök által okozott oxidatív károsodástól.

 

  • Gyulladáscsökkentő hatás

Tanulmányok azt mutatják, hogy a fahéj és antioxidánsai erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek,  segít a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben és a szövetkárosodások helyreállításában.
 

  • Javítja az inzulin szenzitivitást és koleszterinszintet

A fahéj csökkentheti az inzulinrezisztenciát, segítve ennek a fontos hormonnak a munkáját.  Csökkenti az összkoleszterin, a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét, míg a „jó” HDL-koleszterin szintjét növelte.

NBP-Pommander-7.jpeg

SZEGFŰSZEG

A szegfűszeg mangánban gazdag, mindössze 1 teáskanál (2 gramm) őrölt szegfűszeg biztosítja az ajánlott napi bevitel 50%-át. A mangán nélkülözhetetlen ásványi anyag az agyműködés fenntartásához és az erős csontok felépítéséhez.
  • Máj védelme

Az eugenol vegyület különösen előnyös lehet a máj számára. Egy állatkísérletben patkányokat szegfűszegolajat vagy eugenolt tartalmazó, zsíros májbetegséggel tápláltak. Mindkét keverék javította a májműködést, csökkentette a gyulladást és az oxidatív stresszt.

Tapioca

CSILLAGÁNIZS
A csillagánizsban található főbb egészségjavító vegyületek az alábbiak: linalol, kvercetin, anethol, shikiminsav, galluszsav, limonene. Ezek a vegyületek együttesen hozzájárulhatnak a csillagánizs antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságaihoz.
  • Vírusellenes hatás

A csillagánizs egyik legnépszerűbb farmakológiai tulajdonsága a sikiminsav tartalma, mely erős vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező vegyület.

  • Antibakteriális előnyei

A csillagánizs másik fontos gyógyászati ​​előnye, hogy képes gátolni a különféle gyakori betegségekben szerepet játszó baktériumok növekedését.

Források: 

bottom of page