top of page

Longevity Adventi Kalendárium

December 11.

gyakorlat.jpg

Ez a 3 lépéses tudatos jelenlét gyakorlat pár perc alatt elvégezhető. A Pszichológiai rugalmasság fejlesztő nyílt tréningünk során is hasonló gyakorlatokkal dolgozunk az érzékelés fejlesztésén.
 
1.
Először becsekkolok magamhoz: mi van velem épp, milyen gondolatok, érzések, érzetek foglalkoztatnak? Igyekszem egyszerűen csak megfigyelni őket, ahogy az időjárást nézem reggelente az ablakból, anélkül, hogy bármit is értékelni, elemezni, megváltoztatni, létrehozni vagy megszüntetni akarnék. 


2.
Aztán ezt a befogadó figyelmet a légzésemre irányítom. Talán az orromnál érzem, talán a légutamnál vagy a tüdőmben. Érdeklődve megfigyelhetem a mellkasom vagy a hasfalam emelkedését és süllyedését. Egyszerűen csak követem a légzésemet.

3.
Végül kitágítom a figyelmemet, és az egész testemet körbeölelem vele, hogy megfigyeljem a testérzeteimet tetőtől talpig. Ha észrevettem, hogy elkalandoznak a gondolataim, azt örömmel nyugtázhatom, mert a gyakorlat lényege a rugalmas figyelem fejlesztése. Ilyenkor alkalmam nyílik szelíden visszairányítani a figyelmemet oda, ahová szeretném.
bottom of page